Urak, sütött már valaki közületek lepényhalat? Ha igen, milyen módon/recept alapján tette?
Alapvetően rímel az összes tengeri halra ez a végtelenül egyszerű, gyors elkészítési mód:
Előkészületek:
A halat megmosom, leitatom róla a vizet egy ronggyal.
Megpucolok 2-3 gerezd fokhagymát és megroppantom őket.
Kertből tépek egy-két 8-10 cm-es rozmaringágat, amit lemosok.
A halszeleteket a felső oldalukon megsózom és megborsozom.
Serpenyőbe dobok egy darab vajat és öntök rá olivaolajat, hogy meg ne égjen a vaj.
Készítés:
A haldarabokat a sózott borsozott felükkel lefelé belerakom a serpenyőbe, mellédobom a megroppantott fokikat és a rozmaring ágakat.
Megsózom és megborsozom a mostanra felülre került felüket is. Amikor jónak látom, egy spatulával megforgatom a bandát és készre sütöm.
Opciók:
- A nyers halszeleteket be is lehet lisztezni, én a mélyhűtött kiszerelésnél alkalmazom ezt a „technikát”.
- Sütés közben citrommal locsolni jó dolog (én azért nem szoktam, mert a lányok nem szeretik citromosan, én így tányéron vagyok kénytelen rácsavarni)
- A visszamaradt zsiradékból, ha kiveszed a fokhagymát és a rozmaringot, egy kis fehérbort ráöntve, elforralva, esetleg főzőtejszínnel besürítve remek ízű mártást lehet rittyenteni, amit a tányérra került halacskákra lehet önteni.