Találtam édesapámnál egy motor fordulatszabályozó eszközt.
Ezek vannak ráírva:
FORDULATSZABÁLYOZÓ
FSZ-1
Un 220V
Pmax 500W
AC 11
Ezen keresztül hajtottam meg a csiszolásra kialakított motoromat (370W, 1440 1/p), és a potmétert állítgatva viszonylag szépen tudtam csökkenteni a motor fordulatszámát.
Lehet itt valami gond, érdemes ezt használni?
Jó pár kés/borotva készítő mester speciális köszörűjét láttam már videón. Volt közöttük néhány, ahol nem az áttételekkel játszottak, hanem ennél a kütyünél jóval bonyolultabb fordulatszám-szabályozókkal. Mi az előnye/hátránya ezeknek a megoldásoknak?
Jó lenne tudni többet erről a fordulatszámszabályozóról...
Elvileg a csiszolódban 1 fázisú aszinkron motor van, itt azzal lehet gond, hogy ha nagyon csökkented a ford.számot, csökken a nyomaték is, tehát előállhat olyan helyzet, hogy terhelés hatására blokkol a motor (értsd: odanyomod a munkadarabot a koronghoz, és megáll a csiszoló). Ezért "biztonságosabb" az áttételezés, mert ott nem csökken a motor leadott nyomatéka...
Ha "ésszel" használod (értsd: nem blokkolod folyamatosan hosszú ideig, mert akkor leéghet), baja nemigen lehet tőle. Mindenesetre egy vészkapcsolót, vagy biztosítékot vagy más biztonsági elemet érdemes beépíteni a gépbe/körbe.