Szerző Téma: Kávézó  (Megtekintve 1461025 alkalommal)

Nem elérhető Szőrmók

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2684
Re:Kávézó
« Válasz #7470 Dátum: 2013. November 26. - 10:08:58 »
...azt hittem répatorta csak a mesében van... :peace:  :D
Sheffield-England

Nem elérhető Világosító

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 762
Re:Kávézó
« Válasz #7471 Dátum: 2013. November 26. - 10:54:36 »
. Bekeverés, kb 30 perc, sütés, kelesztés kb 2 óra.

Ezeket az időket próbáld feltornászni és formálya is lesz....

Ezt a módszert ( dagasztás nélküli kenyér) csak tudom ajánlani:
http://www.foodandwine.hu/2012/10/16/hazi-kenyer-dagasztas-nelkul-recept/

Ez eléggé macerás a 18 órányi kelesztésével. Biztos volt baj a dagasztásommal, de az holnap kiderül.
Ezt is megpróbálom, de nálunk a szobahőmérséklet tág határok között mozog: Délelőtt amikor csak én vagyok itthon 16-18 fok, ha a kölök is megjön akkor indul a fűtés, 20 fok környékére, És az esti fürdésnél a tetőpont 22-24 körül. Tészta legyen a talpán ami ekkora hőingadozást kibír!
Lássuk Magyarországot reálisan: jó borok, szép nők, gyenge forint, Erős Pista...

Nem elérhető Malac

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 6026
  • wei wuwei
Re:Kávézó
« Válasz #7472 Dátum: 2013. November 26. - 12:33:40 »
Mi géppel sütjük a kenyeret általában: BL80 kenyérliszt + rozsliszt (saját őrlés) + magok vagy főtt krumpli vagy pirított hagyma.
Ha gyorsan kell, a gép keleszti és zsemléket sütünk a sütőben. Az nagyon finom... ha nem teszünk bele semmit, akkor is.
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

                                                            Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető KunEmber

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3443
  • a babérolaj szerelmese
Re:Kávézó
« Válasz #7473 Dátum: 2013. November 26. - 16:24:58 »
Gépi keverés, kelesztés, sütés. 550 gr liszt (általában 450gr BL80 és 100 rozsliszt), 210 ml víz, 1 csomag élesztő, másfél kávéskanál só, egy ek. olívaolaj (nem létszükséglet.) 3 és fél óra.
Finom.

Nem elérhető SicTransit

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 7810
  • lelkes kezdő
Re:Kávézó
« Válasz #7474 Dátum: 2013. November 26. - 18:31:40 »
Kun: 100 rozsliszt sima vagy teljes kiőrl. vagy mittudomén?
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető Világosító

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 762
Re:Kávézó
« Válasz #7475 Dátum: 2013. November 26. - 18:35:06 »
Alakul ez. Kevesebb folyadék, Toz féle pin@ tepsi, és egyből megfelelőbb a magassága. A belső értékéről még nem tudok nyilatkozni, még forró.

Lássuk Magyarországot reálisan: jó borok, szép nők, gyenge forint, Erős Pista...

Nem elérhető fonthunter (†2014)

  • Halhatatlan tag
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 4060
    • Fonti galériája
Re:Kávézó
« Válasz #7476 Dátum: 2013. November 26. - 18:46:18 »
Nagyon jól néz ki! Érzem a virtuális illatát!  :thumbup: Ha te vágsz be neki előtte az nem jó?
H: Flaschner JP: IWASAKI, TOSUKE, Hishakaku Kamisori Sheffield: F. Reynolds, Wade&Butcher "THE CELEBRATED",  Wostenholm pipe, IXL, Bengall, A.J.Jordan Solingen: Dubl Duck, Rob.Klaas, J.A. Henckels, R. Stehlo, Wacker, Bonsa, Revisor, BlackSmith Herder, RedPoint D: Buddel F: Thiers Issard "Le Canadien" SP: Filarmónica 13 USA: HartSteel, Max S

Nem elérhető Világosító

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 762
Re:Kávézó
« Válasz #7477 Dátum: 2013. November 26. - 18:58:23 »
Fonti köszönöm!

Felvágtuk, még egy kicsit mindig sűrű, de lényegesen jobb. Bevágtam a tetejét, sütés előtt, és a forró sütőben is rendesen jött felfelé. Ha időm engedi még a héten elkészül a harmadik. Ez is izgalmas hobbi, már rendeltem az asszonytól nagy fémedényt a dagasztáshoz, meg a kelesztéshez, és fém tepsit a sütéshez. Ez a mostani tepsi kerámia, alig lett alsó kérge a kenyérnek, de átsült. Mondjuk nem értem miért volt jobb sütésileg a fém tepsi, de kifejezetten jobban sikerült az alsó kérge, mint most a kerámiában... A fene sem érti ezt.
Lássuk Magyarországot reálisan: jó borok, szép nők, gyenge forint, Erős Pista...

Nem elérhető KunEmber

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3443
  • a babérolaj szerelmese
Re:Kávézó
« Válasz #7478 Dátum: 2013. November 26. - 21:09:20 »
Kun: 100 rozsliszt sima vagy teljes kiőrl. vagy mittudomén?
Fehér rozsliszttől max. félbarna lesz a kenyér, a teljes kiőrlésű rozslisszttel barna kenyeret is tudsz készíteni. Az h bio v teljes kiőrlésű, mittudomén: az egyéni preferencia.
Én nagyon szeretem teljes kiőrlésűvel, de mondjuk egy lekváros-vajas mókához jobb a sima fehér...

Nem elérhető Szőrmók

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2684
Re:Kávézó
« Válasz #7479 Dátum: 2013. November 27. - 08:11:50 »
Kun: 100 rozsliszt sima vagy teljes kiőrl. vagy mittudomén?
Fehér rozsliszttől max. félbarna lesz a kenyér, a teljes kiőrlésű rozslisszttel barna kenyeret is tudsz készíteni. Az h bio v teljes kiőrlésű, mittudomén: az egyéni preferencia.
Én nagyon szeretem teljes kiőrlésűvel, de mondjuk egy lekváros-vajas mókához jobb a sima fehér...

Anno a gépi sütéshez én raktam egy csapott evőkanál cukrot is, attól is barnul, az ízén nem sokat változtat, magyarán nem lesz édes a kenyér.  ;)
Sheffield-England

Nem elérhető Malac

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 6026
  • wei wuwei
Re:Kávézó
« Válasz #7480 Dátum: 2013. November 27. - 10:01:40 »
Anno a gépi sütéshez én raktam egy csapott evőkanál cukrot is, attól is barnul, az ízén nem sokat változtat, magyarán nem lesz édes a kenyér.  ;)
Meg hát az élesztőgomba azt eszi, abból készíti a szén-dioxidot.
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

                                                            Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető mad.just mad.

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2130
Re:Kávézó
« Válasz #7481 Dátum: 2013. November 27. - 10:15:28 »
Anno a gépi sütéshez én raktam egy csapott evőkanál cukrot is, attól is barnul, az ízén nem sokat változtat, magyarán nem lesz édes a kenyér.  ;)
Meg hát az élesztőgomba azt eszi, abból készíti a szén-dioxidot.
Előtte meg az van, hogy a vizbű' veszi ki a zokszigént.
"I am free of all prejudice. I hate everyone equally."

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Kávézó
« Válasz #7482 Dátum: 2013. November 27. - 11:03:43 »
Ez a mostani tepsi kerámia, alig lett alsó kérge a kenyérnek, de átsült. Mondjuk nem értem miért volt jobb sütésileg a fém tepsi, de kifejezetten jobban sikerült az alsó kérge, mint most a kerámiában... A fene sem érti ezt.

Előmelegítetted az edényt? Különben persze hogy nem lesz jó!
A kelesztésnél a hőingadozás nem gond, ha hideg van, lassabb az érés, ha meleg, gyorsabb.

(Amúgy a 18 órás recept az afféle városigyereknek való, mi is használtuk pár évig, aztán átszoktunk a rendes dagasztottra, aztán jött a kovászos. Pont, hogy nem macerás, mert csak otthagyod és elkészül, dagasztani sem kell. Sőt, nem is lehet, mert ragad az egész.)

Nem elérhető SicTransit

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 7810
  • lelkes kezdő
Re:Kávézó
« Válasz #7483 Dátum: 2013. November 27. - 11:20:27 »
Akkor kérjük a pontos Rótkenyér receptet!  :thanks:
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető KunEmber

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3443
  • a babérolaj szerelmese
Re:Kávézó
« Válasz #7484 Dátum: 2013. November 27. - 11:48:43 »
Anno a gépi sütéshez én raktam egy csapott evőkanál cukrot is, attól is barnul, az ízén nem sokat változtat, magyarán nem lesz édes a kenyér.  ;)
Meg hát az élesztőgomba azt eszi, abból készíti a szén-dioxidot.
Mondjuk ez engem pont nem érdekel, cukorral és anélkül is ugyanolyan szépre sült meg a kenyér. Semmilyen + v - változást nem tapasztaltam, akkor meg minek rakjam bele...
Sőt, bár mindenhol ennek ellenkezőjéről próbálnak meggyőzni, ugyanolyanra süti a bl55 és bl80-as liszeteket is. Monnyuk ennek ellenére az utóbbit használom...

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici