Szerző Téma: Kockológia - számítógépes, telefonos okosságok  (Megtekintve 456744 alkalommal)

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
Re:Kockológia - számítógépes, telefonos okosságok
« Válasz #285 Dátum: 2013. Július 01. - 18:42:22 »
Mai példám: videó fájl mpeg4 formátumban, amit a régi asztali DVD lejátszó nem támogat. Család szeretné ott megnézni. Windows-ban megnéz: fizetős program konvertálja. -> belép linux alá, s parancssorból ffmpeg segítségével 45 perc alatt átkonvertálta, lejátszható, megfelelő formátumba, és minőséget sem veszített sokat...
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Nem elérhető KunEmber

• Moderátor
  • Törzstag
  • a babérolaj szerelmese
Re: Kockológia - számítógépes, telefonos okosságok
« Válasz #286 Dátum: 2013. Július 01. - 21:18:45 »
nem fogod tudni megúszni középtávon hogy ne szerkessz konfig fájlokat (azon a szinten hogy neten megkeresed és bemásolod ami neked kell)
Ja azt is utálom. :2thumbup:

Nem elérhető tritrek

• Törzstag
Re: Re:Kockológia - számítógépes, telefonos okosságok
« Válasz #287 Dátum: 2013. Július 01. - 22:14:49 »
Mai példám: videó fájl mpeg4 formátumban, amit a régi asztali DVD lejátszó nem támogat. Család szeretné ott megnézni. Windows-ban megnéz: fizetős program konvertálja. -> belép linux alá, s parancssorból ffmpeg segítségével 45 perc alatt átkonvertálta, lejátszható, megfelelő formátumba, és minőséget sem veszített sokat...
Rossz példa: az ffmpegnek van vindózos guija :P

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #288 Dátum: 2013. Július 02. - 00:03:05 »
Én meg nem értem... oda vagytok a linux-ért, pedig szerintem ő a gyengébb alternativa mindennapi átlag használatra, már a hozzászólásokból is látszik, config fájlokat kell bütykölni, parancssorból dolgozni, eljárások elindításait ismerni, hálózathoz Samba szervert konfigurálni, ami vagy megy vagy nem, bluetooth eszközökhöz, printerekhez drivert keresni, amik vagy mennek vagy nem, conf fájlokat mutálni, fórumokat böngészni megoldásokhoz stb. Mindez nem ennyire gáz win-en akárki akármit mond.
Amit jrabi irt azt én is rossz példának tartom, mpeg4-et akármibe konvertálni, enkódolni, dekódolni stb. stb. van egy halom ingyenes program is win-en, szerintem nem ügy. Egyébként parancssorból linuxon, hogy néz mán ki egy ilyen?
így? pls convert dédimamavideo.mpg4 to dédimamavideo.avi /try1024x768 [if not possible near.. TV is old]  /convertslow [we have 45min] /fixpixelhiba dédimamaarc /convert according to jurassic age DVD /OutputDebugString debug level 0x0 stb. stb. Ezeket a switcheket ti mind ismeritek külön minden parancssori progihoz? vagy ilyenkor van a fórumokon a keresgélés?

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
Re: Re:Kockológia - számítógépes, telefonos okosságok
« Válasz #289 Dátum: 2013. Július 02. - 06:52:12 »
Rossz példa: az ffmpegnek van vindózos guija :P
:o ...igazad van, eddig nem is figyeltem!

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #290 Dátum: 2013. Július 02. - 07:25:04 »
Tegnap sikerült ráüljek a laptopom képernyőjére, tehát csatasorba kell állitsam a másik gépemet. Tudtok egy jó, megfizethető árú antivírust ajánlani?

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #291 Dátum: 2013. Július 02. - 09:23:23 »
Tegnap sikerült ráüljek a laptopom képernyőjére, tehát csatasorba kell állitsam a másik gépemet. Tudtok egy jó, megfizethető árú antivírust ajánlani?
Zozo- ráülés ellen krva drága a hardver, de természetesen tudunk: rajzszög. :fetreng: AV szoftvernek pedig a Comodo ( http://www.comodo.com/) ez is krva drágán, tán ingyé.

Nem elérhető mad.just mad.

• Törzstag
« Válasz #292 Dátum: 2013. Július 02. - 09:39:19 »
Nálam Avast fut itt-ott (a Windows-os gépeken), sok éve, problémamentesen. Regisztrációt igényel (csak egy e-mail cím kell, oda küldik a kódot, ingyen).
De minden vírusirtónak vannak rajongói és ellenlábasai, szóval ez is csak egy tipp.
"I am free of all prejudice. I hate everyone equally."

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #293 Dátum: 2013. Július 02. - 09:43:17 »
Ezeket a switcheket ti mind ismeritek külön minden parancssori progihoz? vagy ilyenkor van a fórumokon a keresgélés?
Személy szerint én nem tudok mindent fejből. Konkrétan ennél a példánál valóban megnézem mi az optimális audio, video kimeneti formátum...
Számomra a parancssor csak azért szimpatikus, mert látom, hogy mi történik, s ami fontosabb, hogy amikor nem történik, miért nem történik. Illetve a gui -a felesleges csicsáinak megjelenítése folytán-, nem zabálja az erőforrásokat. S közben egy halom másik dolgot is tudok csinálni...

Nem elérhető Szőrmók

• Törzstag
« Válasz #294 Dátum: 2013. Július 02. - 09:44:02 »
Nálam Avast fut itt-ott (a Windows-os gépeken), sok éve, problémamentesen. Regisztrációt igényel (csak egy e-mail cím kell, oda küldik a kódot, ingyen).
De minden vírusirtónak vannak rajongói és ellenlábasai, szóval ez is csak egy tipp.

:+1:

Az Avastnak. Hosszú évek óta használom és megbízhatónak vélem. Láttam már feltelepítve könyvtári géphálózatra is, pedig ott aztán kerül szutyok a gépekre.

Szó se róla ez egy újabb tipp. :futyul:
Sheffield-England

Nem elérhető tritrek

• Törzstag
« Válasz #295 Dátum: 2013. Július 02. - 10:32:55 »
Nálam NOD fut 4 gépen, soha nem volt se vírusom, se Trojanom, se semmim, pedig én aztán mindenhova járok, ahol ilyet össze lehet szedni  :naughty:

Nem elérhető mad.just mad.

• Törzstag
« Válasz #296 Dátum: 2013. Július 02. - 10:36:03 »
"tritrek, az orosz warez rajongó"
"I am free of all prejudice. I hate everyone equally."

Nem elérhető kezdőmókus

• Törzstag
« Válasz #297 Dátum: 2013. Július 02. - 10:40:56 »
Én meg nem értem... oda vagytok a linux-ért, pedig szerintem ő a gyengébb alternativa mindennapi átlag használatra, már a hozzászólásokból is látszik, config fájlokat kell bütykölni, parancssorból dolgozni, eljárások elindításait ismerni [...] Ezeket a switcheket ti mind ismeritek külön minden parancssori progihoz? vagy ilyenkor van a fórumokon a keresgélés?
Ma már egy felhasználóbarát disztribúcióban alig kell a fentiekből egyet is csinálni, ha megelégedsz azzal a szinttel amit egy windows nyújt akkor simán felrakod, GUIval mindent beállítasz ami kell és kész.  Szüleim gépén pl így van a Xubuntu, évente 2x frissítem nekik (majdnem teljesen automata), nekik semmit nem kell bütykölni, jól elvannak a desktop-Firefox-Thunderbird-Skype-Libreoffice univerzumban.

Viszont megvan a lehetőséged, hogy dolgokat automatizálj, scriptelj, testreszabj, 1x megcsináld, és onnantól működik.  Kialakítod a saját kis dolgaidat, és onnantól az a tiéd, mint egy méretre szabott öltöny.  Senki nem húzza ki alólad a cuccaidat, nincs olyan hogy mostantól csempék meg mittudomén vannak, mert itt a Windows 8, és tessék újat megtanulni (Gnome3 megpróbálta ezt meglépni, azon nyomban felfutott még 2-3 alternatíva, ami a régi desktop élményét adja—na ez sokkal nehezebb windowsban).  Én pl 15 éve használok Emacs szövegszerkesztőt, és már nagyon testre van szabva szegény, de 10x produktívabb is vagyok benne mint bármi másban.

A parancsok dokumentálva vannak, általában ráguglizok, ami a doksikat dobja fel, de a gépre is fel lehet rakni.

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #298 Dátum: 2013. Július 02. - 11:36:07 »
kezdőmókus- én evvel tisztában vagyok, de a lenti hírfolyamból számomra az derült ki, hogy vagytok páran tzolival, jrabival, Betyárkával akik akár felhasználói szinten vagy mélyebben, de tudatosan toljátok, de a többieknek nem kéne erőltetni a bluetooth manuális csatlakoztatást, conf fájlok mutálását stb. kvázi a beletanulást. Én végig jártam, majd úgy döntöttem, hogy a megszokotthoz képest idióta módon felesleges. Abban viszont nem értek egyet, hogy a Win-nek bármiféle korlátai lennének ( ott is minden parancs dokumentálva van) Linux-al szemben, főleg felhasználói szinten. Amit fel tudsz paraméterezni Linuxban, az vagy már kész van és ugyanúgy választható Win-ben (GUI) vagy ugyanúgy switchekkel parancssorból, conf-ba mentve (ini), vagy pl. batch fájlba, vagy exébe, akármi. Sőt minden felhasználói funkció meg inkább program kérdése, tehát megtalálni a leginkább megfelelő programot, ami nem op rendszer kérdés. Azt hogy bluetooth-ot nem ismeri fel egyből, ez számomra sem létfontosságú, én is meg tudom oldani, de ha a win azonnal felismeri és nincs görcs? Minek görcsölni? Ez nem Neked szól megint, mert Te szereted  ;D ezt szoktad meg...     

Nem elérhető kezdőmókus

• Törzstag
« Válasz #299 Dátum: 2013. Július 02. - 11:56:53 »
Abban viszont nem értek egyet, hogy a Win-nek bármiféle korlátai lennének ( ott is minden parancs dokumentálva van) Linux-al szemben, főleg felhasználói szinten. Amit fel tudsz paraméterezni Linuxban, az vagy már kész van és ugyanúgy választható Win-ben
OK, akkor vegyünk konkrét példát: vettél egy laptopot Windows 8-al, és szeretnéd visszakapni az előző interface-t, mert azt szoktad meg, és te akarod eldönteni mikor tanulsz meg újat.  Tessék bekonfigurálni a régit.  Hajrá :)  Olyasmiről beszélünk, ami Linuxon fel se merül, vagy 1 mozdulat.

Amúgy szerintem 5 éve nem foglalkoztam a bluetooth manuális csatlakozásával Linuxon, csatlakozik az szépen automatikusan.  Majdnem minden ilyesmit bekonfigurálok GUIban.  Az aprólékos személyre szabott konfig marad arra az 1-2 fontos dologra.

Én nem erőltetek semmit, mindenki azt használ amit akar, csak leírom a véleményem.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici