Szerző Téma: Kockológia - számítógépes, telefonos okosságok  (Megtekintve 456753 alkalommal)

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
Re: Kockológia - számítógépes, telefonos okosságok
« Válasz #315 Dátum: 2013. Július 02. - 17:30:23 »
Xfcenel nekem szimpatikusabb az e17.
Ezt mondjuk nem értem, de a lényeget kihámoztam, köszi!  :thumbup:

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető kezdőmókus

• Törzstag
Re:Kockológia - számítógépes, telefonos okosságok
« Válasz #316 Dátum: 2013. Július 02. - 18:38:11 »
A xubuntuhoz képest a lubuntu milyen? Itt az érdekelne főleg, hogy mennyire gyorsít egy olyan gép működésén, ahol a xubuntu is vígan elszalad? Van-e egyéb előnye?

Más: nem olyan távoli jövőben szükségem lesz 2db 3TB-os SATA hdd-re. Mit vegyek, ami halk, gyors, megbízható és azért ki tudom fizetni? ;) (Ahogy nézem 30 ezer Ft/db alatt nem úszom meg, ha nem találok nagykeres megoldást.)
Márka tekintetében a WD-vel volt már garanciális problémám, a Samung-ról eddig jót hallottam olyantól, aki rengeteg merevlemezt használ, nekem is bevált eddig. Ezt tervezem megvenni. Van (ellen)véleményetek a témában?
1. Semmi előnye, fapadosabb, ha az XFCE elmegy akkor használd azt.
2. 24/7 vagy desktop?  Ha az első (gondolom igen, ha ebbe a NAS-ba megy), és nem akarsz szerver HDD árakat kifizetni, akkor valami NAS-hez készítettet érdemes, pl nekünk a WD RED bevált ár/érték arányban, de sok gyártónak van ilyen kategóriája.  SZVSZ nincs nagy jelentősége a márkának önmagában, mindegyik nagy márka készít jó dolgokat, csak a megfelelő kategóriában kell nézned.  Ha NAS-ba megy akkor minimum olyan kell, egy desktop hdd már releváns valószínűséggel meghal benne 1-2 év alatt.  Ezek általában csendesebbek és kevesebbet is esznek, de nem olyan gyorsak mint egy szerver HDD.

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #317 Dátum: 2013. Július 02. - 18:44:17 »
Tényleg, nem akar valaki egy 2 portos SATA RAID kártyát venni?  :fetreng:
HW: Razorock Game Changer .084, Ap Shave Co. pamacsok
SW: B&M, Stirling, Tabac

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #318 Dátum: 2013. Július 02. - 18:58:28 »
Kezdőmókus,

1. Köszi, világos! :2thumbup:
2. Akkor ez kell nekem, ha jól gondolom? WD30EFRX (Igen, a NAS-hez kellene.) De jó, hogy megkérdeztem, és még jobb, hogy ilyen választ kaptam rá! :hat:

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #319 Dátum: 2013. Július 02. - 19:46:49 »
Úgy nézem anyagi okok miatt Norton lesz.
Vélemény?

Nem elérhető kezdőmókus

• Törzstag
« Válasz #320 Dátum: 2013. Július 02. - 19:58:42 »
2. Akkor ez kell nekem, ha jól gondolom? WD30EFRX (Igen, a NAS-hez kellene.) De jó, hogy megkérdeztem, és még jobb, hogy ilyen választ kaptam rá! :hat:
Ebben a szériában ez a 3G típus, és amikor múltkor (kb 1 éve) körülnéztem nekem ez tűnt a legjobb választásnak, szóval valszeg most se rossz, de nem vagyok képben a friss modelleket illetően, ha van időd akkor lehet érdemes körülnézni a többi gyártónál is ebben a kategóriában, ha nincs időd erre akkor valszeg nem jársz rosszul vele.  Ha érdekel, egy review ami elmagyarázza mi micsoda:
http://www.anandtech.com/show/6157/western-digital-red-review-are-nasoptimized-hdds-worth-the-premium/

Mindenesetre ha a NAS szoftvere engedi, mindenképpen monitorozd a HDD állapotát SMART-al, minimum tükrözd le egy RAID-el egy ugyanilyenre, és csinálj egy havi backupot egy harmadikra (ami lehet egy másik, pl régi), amit csak arra és akkor használsz.  HDD alapból fogyóeszköz, én úgy állok hozzá hogy 1x úgyis meghal, aztán ha sokáig bírja annak majd külön örülök :)

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #321 Dátum: 2013. Július 02. - 20:03:29 »

Mindenesetre ha a NAS szoftvere engedi, mindenképpen monitorozd a HDD állapotát SMART-al, minimum tükrözd le egy RAID-el egy ugyanilyenre, és csinálj egy havi backupot egy harmadikra (ami lehet egy másik, pl régi), amit csak arra és akkor használsz.  HDD alapból fogyóeszköz, én úgy állok hozzá hogy 1x úgyis meghal, aztán ha sokáig bírja annak majd külön örülök :)

A tükrözést terveztem, azért venném a két max. méretet, ami belefér. Viszont akkor miért kell a havi backup? Most is backupolgatok különféle vinyókra, ezt szeretném – többek között – kiváltani.

Nem elérhető kezdőmókus

• Törzstag
« Válasz #322 Dátum: 2013. Július 02. - 20:14:52 »
Ha mind2 másolat 1 eszközben van, akkor történhet velük vmi, amitől 1szerre halnak meg.  Kicsi az esélye, de ilyesmikkel paranoid vagyok.  Ha persze nem értékes adat (pl filmek), vagy máshol is megvan (pl ez eleve egy backup), akkor nem érdekes.

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #323 Dátum: 2013. Július 02. - 20:24:56 »
Értem, köszönöm szépen!

Számomra csupán a családi fotók és videók fontosak, minden mást tudok pótolni, vagy nem érdekel az elvesztésük. Ezekről jelenleg van másolat két hdd-n is. Max. az azóta eltelt időben felkerülő anyagokat buknám, akkor ha mindkét hdd egyszerre menne tönkre. Szerintem, ha ez megtörténik, annak úgy kellett lennie.  :fetreng:

Bár, már azon is elméláztam egyszer, mi lenne, ha az összes adatunk elveszne. Azt gondolom, túl lehet élni, vannak fontosabb dolgok is az életben. Azért remélem, ezt a feleségem nem olvassa.  ;)

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #324 Dátum: 2013. Július 02. - 23:07:52 »
Újabb kérdés a NAS témához: az általam kinézett, és belinkelt NAS keret csak SATAI/II hdd-t tud fogadni, pedig én már nagyon beleszerettem ebbe a WD red-be, ami SATAIII. :)
Mennyivel jobb nekem itthonra a SATAIII? Nézzek ehhez keretet, vagy a kerethez nézzek inkább SATAII-es hdd-t?

Nézelődtem tovább, és ezt nem értem: ez alapján tudja kezelni a WD red-et. Most akkor mi van?

...
Kutakodtam tovább, és arra jutottam, hogy jó az bele, de csak SATAII-ként fogja kezelni. Jól gondolom?

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #325 Dátum: 2013. Július 02. - 23:13:40 »
Úgy nézem anyagi okok miatt Norton lesz.
Vélemény?
Egyszer régen bekapott egy vírust a Win 2003 szerveremen a Norton, húzhattam újra...
persze azóta Debian és Ubuntu szervereim vannak.
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető kezdőmókus

• Törzstag
« Válasz #326 Dátum: 2013. Július 03. - 07:43:07 »
Kutakodtam tovább, és arra jutottam, hogy jó az bele, de csak SATAII-ként fogja kezelni. Jól gondolom?
Jól.  Hogy nézelődj-e tovább: nem tudom hogy gyakorlatban lesz-e jelentősége, mert ha NAS egy wifire rakva akkor amúgyis a valszeg a hálózati átvitel lesz a szűk keresztmetszet).

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #327 Dátum: 2013. Július 03. - 07:51:18 »
Köszi szépen, megnyugtattál! Akkor így lesz, nézelődtem, ez a hdd meggyőzött árban és tudásban is. :borz2: (Függetlenül attól, hogy pont egy wd romlott el nálam régebben, bár az adatok ott is megmaradtak. Ahol venném, 5 év garanciát adnak rá, ez is megnyugtató.)

Nem elérhető flam

• Tag
« Válasz #328 Dátum: 2013. Július 03. - 07:51:33 »
Újabb kérdés a NAS témához: az általam kinézett, és belinkelt NAS keret csak SATAI/II hdd-t tud fogadni, pedig én már nagyon beleszerettem ebbe a WD red-be, ami SATAIII. :)
Mennyivel jobb nekem itthonra a SATAIII? Nézzek ehhez keretet, vagy a kerethez nézzek inkább SATAII-es hdd-t?

Nézelődtem tovább, és ezt nem értem: ez alapján tudja kezelni a WD red-et. Most akkor mi van?

...

Jól gondolod, bár kérdés, hogy mennyit számít a sebesség. A SATA 3 felár nem éri meg, ha otthoni adattárolás, multimédia a cél; munkára pedig inkább RAID, abban több a potenciál.
Omnia Mea Mecum Porto

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #329 Dátum: 2013. Július 03. - 07:54:18 »
Flam, köszönöm a segítséget! Most már aztán végképp nyugodt vagyok. :2thumbup:

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici