Köszi szépen, megnyugtattál! Akkor így lesz, nézelődtem, ez a hdd meggyőzött árban és tudásban is. (Függetlenül attól, hogy pont egy wd romlott el nálam régebben, bár az adatok ott is megmaradtak. Ahol venném, 5 év garanciát adnak rá, ez is megnyugtató.)
Nekem is halt meg már WD HDD-m, mégis veszem... SZVSZ következőket érdemes tudni ezekről a dolgokról:
1. Minden gyártónak kategóriái vannak, megbízhatóság és igénybevétel szempontjából. A használati profilhoz illőt kell venni, ami az alatt van (pl szerver használatra desktop hdd) annak általában szívás a vége.
2. A modern HDD-k S.M.A.R.T. rendszere már elég jól tudja jelezni, ha baj készül, persze ez messze nem 100%os de gyakorlatilag nagy előny. Fontos úgy beállítani, hogy e-mailt kapj róla ha vmi gubanc van, és ezt teszteld is, nekem úgy van hogy az általam menedzselt gépekről heti e-mailt kapok; ezenkívül lemegy a gyors smart teszt naponta, a nagyobb hetente, ezekről baj esetén jelentés.
3. Ha csak nem futtatsz nagy datacentert sokezer HDD-vel, akkor nehéz megbízható adatokat szerezni a kis minta miatt. Az, hogy vkinek vmelyik márka vmelyik modellje meghalt, nagyon keveset jelent, egyrészt nem tudod hogy milyen körülmények és igénybevétel mellett működött, másrészt ritka események statisztikája... Nekem informatívabb hogy mennyi gari van rá, ezenkívül AFR és MTBF statisztikákat is érdemes keresni, a gyártónál is szokott lenni de az inkább csak irányadó.
Olvasnivaló, ha érdekel:
http://research.google.com/archive/disk_failures.pdf