Köszi szépen, megnyugtattál! Ahol venném, 5 év garanciát adnak rá, ez is megnyugtató.)
Ezt azért gondold végig... nálam egyszer megállt egy alig 10 hónapos WD CaviarBlack (ami ugye a leggyorsabb HDD-jük). Mondok, semmi baj, garanciában cserélik, de csak rákérdezek, hogy megy ez, mi az útja a vinyónak. Elvileg utazik vissza a gyártóhoz (aki nyilván tanul a pusztulás okából, tehát ez neki ajándék infó), de az derült ki, hogy a részleteket senki nem ismeri pontosan.
Mivel az összes érzékeny adatom rajta volt (banki cuccoktól kezdve a kötelezően titoktartással kezelt munkákig), kerestem egy adatmentő céget, ahol törlik az adatokat, adnak egy papírt a dologról, majd mehet a biztonsággal adatmegsemmisített vinyó a garanciális cserére.
Egy baj van csak: az adatok törlése annyiba kerül, mint egy új HDD : (
Jó fejek voltak, miután letettem a törlésről, megnéztük, néhány egyszerű trükkel (pl. fagyasztás mélyhűtőben) mit tudna egy kíváncsi amatőr kiszedni a vincseszterből. Az derült ki, hogy nem sok minden jön le egyben, de egyszerű adatmentő programokkal, némi türelemmel azért találni rajta ezt-azt, szóval ismeretlen helyre nem érdemes küldeni.
Ami ebből a lényeg: oké a szép, hosszú garancia, csak vannak esetek, amikor nem tudod érvényesíteni. És nemcsak a termék eredeti vételárát buktam, hanem azt is, hogy ez egy munkagép tárhelye, tehát még aznap vennem kellett egy hasonló darabot, ami hétköznap este nyolc után nem hagyott sok lehetőséget a választásra...