Szerző Téma: Kockológia - számítógépes, telefonos okosságok  (Megtekintve 456717 alkalommal)

Nem elérhető kezdőmókus

• Törzstag
Re:Kockológia - számítógépes, telefonos okosságok
« Válasz #75 Dátum: 2013. Június 07. - 12:18:16 »
Legyen Xubuntu!   :thumbup: Köszi szépen!   :thanks:

Még egy amatőr kérdés: itt is érdemes használni a particionálást? Azt írja a xubuntu.org, hogy 4.4 GB hely elég a rendszernek. Nekem a legtöbb gépemen két (a harmadik a swapnak régebben) partíció van/volt, a "c" partíciót csak rendszernek használom.
Ha csak ez lesz a gépen, akkor engedd neki hogy használja az egész lemezt, és automatán felossza.  Azt hiszem akkor lesz egy swap és egy fő partíció, ez neked tökéletesen elég lesz.  Nem érdemes osztogatni, így rugalmasabb.

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #76 Dátum: 2013. Június 07. - 12:30:24 »
Köszi szépen, így fogok tenni.  :hat:

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető tothzoltan

• Törzstag
« Válasz #77 Dátum: 2013. Június 07. - 15:06:58 »
De! Tessék osztogatni!
Root, Home, Swap. Így nem akkora szopás egy ujrahuzas.
Windows esetén is alap kéne, hogy legyen, hogy az ember két partíciót csinál. Rendszernek és adatoknak. Sok szopastol menthet meg.
"Gól, amit a bíró megad, avagy az minősül OFF-nak, amit a moderátorok annak gondolnak."

Nem elérhető mad.just mad.

• Törzstag
« Válasz #78 Dátum: 2013. Június 07. - 15:21:33 »
De! Tessék osztogatni!
Root, Home, Swap. Így nem akkora szopás egy ujrahuzas.
Windows esetén is alap kéne, hogy legyen, hogy az ember két partíciót csinál. Rendszernek és adatoknak. Sok szopastol menthet meg.
:+1:
Biztos egyszerűbb nem particionálni, de ha bukod az adataid (legyen az akár csak a gondosan letöltögetett film/zenegyűjtemény), már nem annyira vicces...
"I am free of all prejudice. I hate everyone equally."

Nem elérhető kezdőmókus

• Törzstag
« Válasz #79 Dátum: 2013. Június 07. - 15:47:13 »
Alapból csinálok mindenről backupot, szóval adatvesztés ügyben nem a particionálásban bíznék.  Lehet osztogatni, de nehéz elsőre előre látni mi mennyit foglal el, főleg ha régi a gép és szűk a hely a lemezen.

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #80 Dátum: 2013. Június 07. - 16:28:24 »
Na, most aztán jó kis egyetértés született. :)

A winnél is használtam már partition magic-et, gondolom, itt is van lehetőség az újraparticionálásra. Még megnézem, mekkora a vinyó benne, már nem emlékszem. Fontos adatok tárolására egyáltalán nem használnám, így ez nem szempont.

Köszönöm az észrevételeket!  :2thumbup:

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető KunEmber

• Moderátor
  • Törzstag
  • a babérolaj szerelmese
« Válasz #81 Dátum: 2013. Június 07. - 16:36:00 »
Fontos adatok tárolására egyáltalán nem használnám, így ez nem szempont.
Akkor mehet automatán.

Nem elérhető mad.just mad.

• Törzstag
« Válasz #82 Dátum: 2013. Június 07. - 18:17:45 »
[...]

vagy esetleg egy számítástechnikai fórumon kérjek egy borotválkozás topikot?  ;D
Jogos a felvetés... Csak szólj, megyünk trollkodni ;D
"I am free of all prejudice. I hate everyone equally."

Nem elérhető KunEmber

• Moderátor
  • Törzstag
  • a babérolaj szerelmese
« Válasz #83 Dátum: 2013. Június 07. - 18:24:26 »
Tényleg a swap az mire is kell? Mert az, hogy le van írva és kell;meg csinálom is ha telepítek. De miért is? (Csak mert ebből én nem értek egy kukkot sem: A Linux swap területet használ arra, hogy ki/vissza lapozza a "user space" adatokat akkor, ha virtuális memória terület kényszer alatt áll. A kernel kód és adat nem lapozható.) A Windowsnak miért nincsen swapja?

2. elsősorban annak, aki mintet használ (pl.: betyárka): esetleg a ficsőrcsökkentés miatt van mondjuk fogyasztáscsökkenés is, mondjuk az ubuntuhoz képest? jó lenne még egy kis akkuidő...

Nem elérhető KunEmber

• Moderátor
  • Törzstag
  • a babérolaj szerelmese
« Válasz #84 Dátum: 2013. Június 07. - 18:30:54 »
Tényleg a swap az mire is kell? Mert az, hogy le van írva és kell;meg csinálom is ha telepítek. De miért is? (Csak mert ebből én nem értek egy kukkot sem: A Linux swap területet használ arra, hogy ki/vissza lapozza a "user space" adatokat akkor, ha virtuális memória terület kényszer alatt áll. A kernel kód és adat nem lapozható.) A Windowsnak miért nincsen swapja?

2. elsősorban annak, aki mintet használ (pl.: betyárka): esetleg a ficsőrcsökkentés miatt van mondjuk fogyasztáscsökkenés is, mondjuk az ubuntuhoz képest? jó lenne még egy kis akkuidő...

Süket!  :fenek:
Lehet. Te tudod rájuk a választ?

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #85 Dátum: 2013. Június 07. - 19:04:00 »
Tényleg a swap az mire is kell? Mert az, hogy le van írva és kell;meg csinálom is ha telepítek. De miért is? (Csak mert ebből én nem értek egy kukkot sem
Amikor pl. elindítasz egy programot, akkor az történik, hogy a program futásához szükséges adatok a RAM-ba, mint fizikai memória, kerülnek. Azonban előfordulhat, hogy a program, esetleg több, párhuzamosan futó program futásához szükséges adatmennyiség mérete nagyobb, mint a fizikai memória mérete. Ilyen esetekben a swap memóriát is használják. Ez pedig tulajdonképpen nem más, mint a merevlemezből kizárólag erre a célra "elkerített" terület.
A swap méretére vonatkozóan a leggyakrabban alkalmazott szabály:
2GB alatti RAM esetén, a RAM kétszeresét adjuk swapnak.
2GB felett, a RAM mérete+2GB lesz a swap mérete (legalábbis én így tudom...)
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #86 Dátum: 2013. Június 07. - 19:07:28 »
Petinek  :D:
a héten úgy jártam, hogy korábban kicsit jobban kiszáradt kávét használtam. Ezért a Hariot nagyobb finomságra állítottam. Történt azonban, hogy a kávépörkölőből hozott, néhány napos állás után megőrölt kávét használtam. Na ez olyan jól sikerült, hogy teljesen tömítette az eszpresszó főzőt, olyannyira, hogy a szivattyú tömítése szerintem teljesen tönkrement, mert a szivattyú elegendte a benne lévő vizet...  :'(
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #87 Dátum: 2013. Június 07. - 19:41:44 »
Annyi Linux-guru van közöttünk, itt lehet zaklatni őket!

Nem elérhető kezdőmókus

• Törzstag
« Válasz #88 Dátum: 2013. Június 07. - 19:57:22 »
Most komolyan! (tényleg komolyan!)
Ez a téma itt már olyan szinten megy oldalakon át, hogy felteszem a kérdést: akit ezek a dolgok izgatnak, mi a f..ért nem regisztrál be egy számtek fórumra???
Most komolyan! (tényleg komolyan!)
Ha nem akarsz offtopic dolgokat olvasni, miért olvasod ezt a topicot?
Ha egy fórumon van egy topic kifejezetten off témáknak, akkor mi értelme van panaszkodni ha ott nem éppen arról offolnak, ami téged érdekel?  Pláne hogy te is szoktál offolni, nem csak itt, és senki nem kéri számon.

Nem elérhető kezdőmókus

• Törzstag
« Válasz #89 Dátum: 2013. Június 07. - 20:05:34 »

Arra kell hogy ha nincs elég memóriád, akkor a rendszer szépen kipakol ritkábban használt tartalmakat a lemezre, így felszabadítva.  Gyakorlati jelentősége modern gépeken, ha amúgy nem használsz a memória 25-50%ánál többet, kevés; van aki egy 4-8GB memóriával rendelkező gépre már nem is rak.  De amúgy nem sok vizet zavar.

Windows alatt is van swap, a neve virtual memory paging file.  Max nem megy külön partícióra.

Fogyasztáscsökkentés változó, gyakorlatban a CPU úgyis majdnem mindig üresjáratban megy a legtöbb gépen, a képernyőd háttérvilágítása eszik sokat, az meg oprendszerfüggetlen.  Mindenféle okosságokkal tudod csökkenteni a fogyasztást (lekapcsol nem használt eszközöket, pl bluetooth, net), keress a "powertop" kulcsszóra.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici