Nos számomra a tajtékbetétes pipa nagyon megfelelő. Kényes? Mitől lenne kényes? Azt nem tudom, hogy a teljesen tajtékkőből készülthöz képest mi az élvezetbeli különbség, mert olyanom még nem volt.
Nem osztom azt a véleményt, hogy kezdőnek csak gyökérpipa ajánlható.
Pont a tajtékbetétessel van kevesebb probléma. A jó minőségi betétes pipa pl Vauen strapabíró, pár tömet után elmegy belőle az esetleges ragasztó v. tajtékíz. Utána viszont bármit lehet belőle szívni. Azt mondják a jól bejáratott gyökérpipa hozzáad a dohányhoz, ízhez. Igaz. De ezt egy kezdő úgysem érzi még. Akkor sem, ha sikerült jól bejáratnia egy bruyere pipát. A tajtékbetétes nem ad hozzá, de nem is vesz el, mint adott esetben egy "romlott", vagy más dohánnyal is használt gyökérpipa.
A bejáratástól, az egyenetlen hőhatás okozta esetleges gondokon át a kezdőnek legtöbbször megmaradó bagolyhús okozta ízelrontásig (akár egy rettenetes bűzös gödör is lehet belőle) bármi szóbajöhet a gyökérnél. Ráadásul egy adott gyökérpipából egy, vagy nagyon hasonló dohányokat érdemes/szabad/ajánlott szívni, ami megintcsak korlátokat jelenthet egy kezdőnek (anyagiakra is, meg az ízek/dohányok kipróbálására tekintettel is).
Az biztos, hogy egy - már elfogadható minőségű - gyökérpipa olcsóbb lehet, mint egy hasonlóan elfogadható minőségű tajtékbetétes. Viszont utóbbiból egy darab is kiszolgálhat hosszabb távon, míg gyökérből egy-kettő is kevés lesz bizonyosan. A gyökérpipa bizonyos fokig lutri a nagyon komoly márkákat (és persze ezzel járó árakat) talán kivéve. A gyökér minősége nem mindegy, márpedig az bizony ingadozó. Találkoztam már igen jó Szabó pipával kedvező áron és beomló falú nevesebb pipával is jóval drágábban.
Amit tanácsolok: ameddig nem ismerkedtél meg kicsit jobban a pipázással, és el nem döntötted, hogy ez neked jó lesz, ízlik, addig ne ess abba a hibába, mint a legtöbb kezdő, aki nyakra-főre vásárolja a pipákat, dohányokat, kellékeket.
Magamra ismerek benned is, aki nem tudja, hogy milyennel kezdje és a legédesebb dohányt keresi
Én, ha a kezdő magamnak adnék tanácsot, a következőt javasolnám:
Végy egy kisebb kazános minőségi tajtékbetétes, 9 mm-es szűrős pipát (hajlítottabb szár előny), hozzá 1-2 dohányt (vagy kérj tömetnyi kóstolót pipásoktól különböző gyengédebb dohányból), hosszabb gyufát, fa tömködőt, esetleg fém tömködő-szurkáló kombót, pipatisztitó szálat. Más nem kell. Egyenlőre ne akarj séta közben pipázni. Sok az olyan körülmény, ami nehezítheti a megfelelő "tanulást" és ismerkedést.
De ahhoz ez elegendő készlet, hogy eldönthesd, jó-e ez neked. Hogy elsajátithasd az alapdolgoka. Igaz ebből a pipa a nagyobb beruházás, de ha nem jön be a dolog, akkor a jófélét könnyen tovább tudod adni.
Az aromatikokkal - annak ellenére, hogy kezdőknek ezt javasolják legtöbbször - éppen nehezebb jó eredmény elérni a a generálszósz okozta nedvességük, szószosságuk miatt szerintem. Amit itthon is megkaphatsz és szerintem jó aromatik, az a Stanwell Melange pipadohánya. Ez többeknek bejön, mint a szintén sokszor ajánlott Macbaren Original Choice.