Szerző Téma: Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.  (Megtekintve 645766 alkalommal)

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #1635 Dátum: 2014. November 04. - 13:09:11 »
A kotyesznál (is) a lényeg, hogy ne égjen meg a kávéd. Nekem logikusnak tűnt, hogy egy már felmelegített vizet kevesebb ideig kell a lángon tartani, így kisebb az égetés esélye. Az is igaz, hogy a mostani videóban nagyon komoly kísérletet végez a srác, neki is tudnék hinni.
Anno kipróbáltam az előmelegített verziót frissen darált, minőségi kávéval, és egész jó lett a kategóriájában. Az is igaz, hogy hideg vízzel és jó kávéval viszont nem próbáltam.

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1636 Dátum: 2014. November 04. - 13:17:17 »
Sanyi, a kávéval ne szállj el elsőre! Az ráér később! :)

Én ezt értem, de valamit kell vennem kezdésnek, csak nem tehetek bele nespresso kapszulát :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Szőrmók

• Törzstag
« Válasz #1637 Dátum: 2014. November 04. - 13:27:06 »
A kotyesznál (is) a lényeg, hogy ne égjen meg a kávéd. Nekem logikusnak tűnt, hogy egy már felmelegített vizet kevesebb ideig kell a lángon tartani, így kisebb az égetés esélye. Az is igaz, hogy a mostani videóban nagyon komoly kísérletet végez a srác, neki is tudnék hinni.
Anno kipróbáltam az előmelegített verziót frissen darált, minőségi kávéval, és egész jó lett a kategóriájában. Az is igaz, hogy hideg vízzel és jó kávéval viszont nem próbáltam.

Talán rty írta, hogy a főző aljában melegíti fel a vizet, én is ezt teszem. Amikor forr a víz, belehajítom a kávét a szűrőjével és rácsavarom konyharuhával. 1 percen belül lefolyik a kávé és egyáltalán nem keserű. A gumi tömítés bírja, hónapok óta ezzel a módszerrel főzöm a kávét.

3 személyes Bialetti Moka, amit használok.
Sheffield-England

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #1638 Dátum: 2014. November 04. - 13:35:06 »
Igen, pont erről szól az a videó is, amit néhány hónapja ajánlottam itt.

Nem elérhető Horatio Luro

• Törzstag
« Válasz #1639 Dátum: 2014. November 04. - 13:54:56 »

Én ezt értem, de valamit kell vennem kezdésnek, csak nem tehetek bele nespresso kapszulát :)

Hausbrandt
Középmezőny. Kotyogósban nekem bejött. Meg még sokaknak. Jobbat (drágábbat?) nem érdemes kotyogósba tenni.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1640 Dátum: 2014. November 04. - 14:25:40 »

Hausbrandt
Középmezőny. Kotyogósban nekem bejött. Meg még sokaknak. Jobbat (drágábbat?) nem érdemes kotyogósba tenni.

Köszi!  :sör:
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Szőrmók

• Törzstag
« Válasz #1641 Dátum: 2014. November 04. - 14:30:55 »
Igen, pont erről szól az a videó is, amit néhány hónapja ajánlottam itt.

Akkor köszönjük!  ;D
Sheffield-England

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #1642 Dátum: 2014. November 04. - 15:09:43 »
 :coffee: ;D :kv2:

Nem elérhető Betyarka

• Törzstag
« Válasz #1643 Dátum: 2014. November 04. - 18:00:39 »
Sanyibá , szállj el nyugodtan. A helyedben graef őrlő és karos gép alatt nem adnám.  ;D Minimum.
Csak a puffin ad erőt...

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #1644 Dátum: 2014. November 04. - 23:19:11 »
Szia Sanyi!
Csak leírom a tapasztalataimat, mivel én is nemrég gyógyultam rá a kávéra.
Nyilván meg kell majd találnod, találnotok az ízléseteknek megfelelő kávékészítési módot és kávéfajtát (eszpresszó, filter stb.), ezért sem ajánlás az alábbi, csupán leírás:
Olvasgatva a fórumokat, cikkeket, nézegetve videókat nekiszaladtam és vettem frenchpresst, aeropresst, karos presszógépet, szereztem kotyogóst.  A V60 és a ROK még hátravan :)
Szóval az eszpresszó nekem túl töménynek, erősnek bizonyult, nem tudtam vele számomra iható kávét csinálni. Eszpresszóképes daráló szükségeltetik hozzá (nyomásfokozós szűrőnél a kézi Hario is elmegy), sok kísérletezési kedv és némi barista hajlam.  Úgyhogy inkább meg is váltam a géptől. Van pár hely, ahol profi géppel, hozzáértő lelkes barista jó eszpresszót készít. Kóstold meg, és ha az bejön, akkor úgy érdemes belevágni, hogy olyat otthon nagy valószinüséggel sokáig/sose nem fogsz csinálni :naughty:
Frenchpress nekem már túl híg, túlzottan „zabálja a kávét”, macerásabb a tisztítása (lásd AP-hez képest), nekem kissé zaccos-mocsarasnak bizonyult a kávé. Már csak teakészítéshez használom.
Aeropressel tökéletes, aromagazdag, kristálytiszta, hosszabb kávét tudok készíteni, amit akár magában is meg tudok inni. Olcsó, igénytelen, strapabíró szerkezet, könnyű használat és tisztítás, végtelen variációs lehetőséggel a készítésben (víz-kávé arány, vízhőfok, szemcseméret, áztatási idő stb.) Hőmérő és stopper javasolt hozzá :)
A Brikkát nem ismerem, de számomra csak egy cremát is produkáló, kicsit erősebb kávét készítő (de akkor már megint a presszó felé haladok, ami nem jött be)  kotyogó, kissé drágábban. Ki kell ismerni a brikkázók szerint is. 4 személyes állítólag sok kávét nyel, 2 személyes jobb. Szereztem egy sima, régebbi, masszív kotyogót, amivel – némi odafigyeléssel  - olyan kávét csinálok, hogy ihaj. Ha kicsit erősebb kávét kívánok, vagy lattét, cappuccinót akarok, ehhez is számomra hibátlan kávét csinál. A Moka Express is ilyen lehet. Mivel ez a kotyogóm 3 személyes, fogok is venni Moka Expresst 1 és 2 személyest is. Egyszerű, olcsó, megbízható, örökéletű  szerkentyűk. Semmiféle égett kávéíztől nem kell tartani, ha betart az ember néhány dolgot (legalábbis én eddig még nem találkoztam vele). Nem mellékesen a terjengő kávéillat visszarepít az időben :)
Összességében én biztos maradok ezeknél: AP és sima kotyogók. Mindkettőhöz nekem pontosan ugyanaz a szemcseméret vált be, tehát állítgatnom sem kell a Hario kézi örlőmet. Vettem még egy Clatronic MS-3326 tejhabosítót (mivel a presszógéppel elment a pannarello is :)), tehát teljes a technikai háttér.
Úgyhogy mostmár csak a kávéfajtákat próbálgatom, ízlelgetem.....

A szivarozásra szánt időt nem érdemes másra vesztegetni.

• Törzstag
« Válasz #1645 Dátum: 2014. November 05. - 07:03:18 »
A 2 vs 4 személyes Brikka esetében nekem eltér a tapasztalatom a fentiektől. Nekem úgy tűnik, hogy ez is olyan, mint a marhapörkölt, azaz nagyban jobb. Számomra ízletesebbek a 4 személyesben készült kávék. Nyilván ez elletmondásban van a tudomány mai állásával. De kit ėrdekel!?   ;D

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
« Válasz #1646 Dátum: 2014. November 05. - 08:16:18 »
Le tudná fényképezni valaki a négyszemélyes Brikkát? Esetleg egy kétszemélyessel/vonalzóval mellette? Nekem kicsit olyan a négyes mint a Jézuska, mindenki emlegeti, de senki sem látta még...
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

• Törzstag
« Válasz #1647 Dátum: 2014. November 05. - 08:37:33 »
Nekem csak 2 személyes van, testvéremnek meg 4 személyes. Messze lakunk egymástól, így ez most nem fog menni, de itt egy netes kép (ezek szerintem még a régiek):

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #1648 Dátum: 2014. November 05. - 08:44:40 »
mint a Jézuska, mindenki emlegeti, de senki sem látta még...
Én már hallottam olyanról, aki látta. ;)

Más:
Gyerekek, ez a Saeco főző valami csoda!
Silány/akciós Lidl-ös kávéból olyan krémes nedűt főzött, mint semelyik másik készülékem.
Jöhetnek a kávéfajták... libasorban.
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető tothzoltan

• Törzstag
« Válasz #1649 Dátum: 2014. November 05. - 11:14:02 »
 :fejfal:
"Gól, amit a bíró megad, avagy az minősül OFF-nak, amit a moderátorok annak gondolnak."

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici