Szia Sanyi!
Csak leírom a tapasztalataimat, mivel én is nemrég gyógyultam rá a kávéra.
Nyilván meg kell majd találnod, találnotok az ízléseteknek megfelelő kávékészítési módot és kávéfajtát (eszpresszó, filter stb.), ezért sem ajánlás az alábbi, csupán leírás:
Olvasgatva a fórumokat, cikkeket, nézegetve videókat nekiszaladtam és vettem frenchpresst, aeropresst, karos presszógépet, szereztem kotyogóst. A V60 és a ROK még hátravan
Szóval az eszpresszó nekem túl töménynek, erősnek bizonyult, nem tudtam vele számomra iható kávét csinálni. Eszpresszóképes daráló szükségeltetik hozzá (nyomásfokozós szűrőnél a kézi Hario is elmegy), sok kísérletezési kedv és némi barista hajlam. Úgyhogy inkább meg is váltam a géptől. Van pár hely, ahol profi géppel, hozzáértő lelkes barista jó eszpresszót készít. Kóstold meg, és ha az bejön, akkor úgy érdemes belevágni, hogy olyat otthon nagy valószinüséggel sokáig/sose nem fogsz csinálni
Frenchpress nekem már túl híg, túlzottan „zabálja a kávét”, macerásabb a tisztítása (lásd AP-hez képest), nekem kissé zaccos-mocsarasnak bizonyult a kávé. Már csak teakészítéshez használom.
Aeropressel tökéletes, aromagazdag, kristálytiszta, hosszabb kávét tudok készíteni, amit akár magában is meg tudok inni. Olcsó, igénytelen, strapabíró szerkezet, könnyű használat és tisztítás, végtelen variációs lehetőséggel a készítésben (víz-kávé arány, vízhőfok, szemcseméret, áztatási idő stb.) Hőmérő és stopper javasolt hozzá
A Brikkát nem ismerem, de számomra csak egy cremát is produkáló, kicsit erősebb kávét készítő (de akkor már megint a presszó felé haladok, ami nem jött be) kotyogó, kissé drágábban. Ki kell ismerni a brikkázók szerint is. 4 személyes állítólag sok kávét nyel, 2 személyes jobb. Szereztem egy sima, régebbi, masszív kotyogót, amivel – némi odafigyeléssel - olyan kávét csinálok, hogy ihaj. Ha kicsit erősebb kávét kívánok, vagy lattét, cappuccinót akarok, ehhez is számomra hibátlan kávét csinál. A Moka Express is ilyen lehet. Mivel ez a kotyogóm 3 személyes, fogok is venni Moka Expresst 1 és 2 személyest is. Egyszerű, olcsó, megbízható, örökéletű szerkentyűk. Semmiféle égett kávéíztől nem kell tartani, ha betart az ember néhány dolgot (legalábbis én eddig még nem találkoztam vele). Nem mellékesen a terjengő kávéillat visszarepít az időben
Összességében én biztos maradok ezeknél: AP és sima kotyogók. Mindkettőhöz nekem pontosan ugyanaz a szemcseméret vált be, tehát állítgatnom sem kell a Hario kézi örlőmet. Vettem még egy Clatronic MS-3326 tejhabosítót (mivel a presszógéppel elment a pannarello is
), tehát teljes a technikai háttér.
Úgyhogy mostmár csak a kávéfajtákat próbálgatom, ízlelgetem.....