Amikor először ittam savas/gyümölcsös kávét, ami mostanság jött divatba (tehát sznobság: ), igazi húbaze-élmény volt. Ha csukott szemmel iszom, biztos azt mondom rá, hogy gyümölcslé, nem kávé. Nagyon ízlett, így elkezdtem próbálgatni otthon is (kell egy kis rutin hozzá, hogy GC-n is finomra sikerüljön). Eltelt bő fél év, mire újra hagyományos olasz pörkölésű kávékat vettem, és meglepve tapasztaltam, hogy keserűnek és unalmasnak találom őket. Akkor most megsznobultam?
Mert sznobul úgy is fogalmazhatnám, hogy egydimenziós, mélység és izgalom nélküli italok, míg a gyümölcsös vonal kihozza mindazt a kávéból, amit egy
növény nyújtani tud, amiről tényleg lehet mindenféle marhaságot mondani a rezedaillattól az animális jegyekig... és azért hangsúlyozom a növény szót, mert egy csomó olyan lesznobozott szcéna van, ahol igenis van létjogosultsága a hülyének tűnő kifejezéseknek, mivel másképp nem lehet körülírni az élményt, így beszélgetni sem lehet róla. Ilyen a borokon (szőlő) kívül az étcsokoládé (kakaóbab), a kávé, a tea. Vagy a sonka (hm, ott is szerepel növény, a spanyolok makkoltatják a disznókat, aztán 10 deka sonkáért kapnak annyit, mint nálunk egy fél disznó ára).
Nem muszáj tanulásnak hívni, de mégiscsak meg kell ejteni egy tucat kóstolást, hogy az ember képet kapjon a dologról. A lelkes kóstolgatás és közben a kifejezések megismerése még tán csak nem buzulás.
Egyébként a hifi is pont ilyen dolog, csak nem
minerális jelleg és
rusztikus tanninok szerepelnek, hanem
transzparencia meg
egydimenziós színpadkép.
Ezeknek a dolgoknak a lényege szerintem nem az, hogy sznob-e, aki egy vagyonért fogyaszt valamit, hanem az, hogy milyen szintig ki tud finomodni egy érzékszerv, ha kicsit figyel rá az ember. A hifiknél ezt még bizonyítani is lehet, mivel ott egyértelmű mérési eredmények is vannak, amik köszönőviszonyban sincsenek az érzékszervi tapasztalattal (pl. a cefet rossz harmonikus torzítású csöves erősítők a 0,0001% THD-jú félvezetősökhöz képest).
A PID beszerelése közben pedig rögtön látni, hogy a primitív, vélhetőleg bimetál gyári termosztát pontossága, hiszterézise 10-20 fok körüli, tehát a kávépogácsára 90 és 110 fok között bármilyen víz kerülhet. Az ezek közti különbséget pedig még a sarki rendőr is megérezné, ha levinnénk neki műanyagpohárban...