Először is döntsd el, hogy szimmetrikus, vagy aszimmetrikus élprofilú borotvát akarsz! Ez elég fontos, mivel az aszimmetrikusnak az egyik felét használják úgy tudom, de biztos el lehet szórakozni a másikkal is ha nagyon muszáj. Nekem még ilyenem nem volt. A kamisorik ilyenek. Érdemes elpróbálni, hogy mennyire tudnád egy ilyennel megválósítani a tökéletes borotválkozáshoz a megfelelő mozdulatokat. Nagyjából biztos menne, de a tökéletesre borotválás már nem is zolyan egyszerű pl. próbálj egy atg-t mindkét fül mellett, feszített bőrrel miközben az egyik oldalon befelé áll a nyél, a másikon meg kifelé mivel ugyanúgy kell tartani a borotvát.
Ha ez nem számít, akkor csak pénz kérdése. Én beérném egy tizenezer forintossal.
Ha szimmetrikus élprofilú kell, akkor én ebay-en ilyenben csak a Kenwát látom. 30 papír körül kell számolni. Ha valami bolt küldi, akkor jó eséllyel elakad a vámon és + áfa.
Vagy megkérsz egy készítőt. Én is szeretnék egyet csináltatni, de ez egyelőre elnapolva. Ez se két forint, viszont ez olyasmi formájú is lehet, amilyet te elképzelsz és ez nagy előny a hagyományos kamisorikhoz képest, amiknek a nyelei nagyrészt egy kaptafára készültek.
Ha annyi pénzt szánsz rá, mint egy Iwasakira, akkor érdemes megfontolni, hogy egy aszimmetrikus, de príma acélból készült Iwa, vagy a saját igényedre szabott egyedi. Ma már létezik mindenféle jó rozsdamentes acél is, de ezt egy készítő jobban tudja. Én inkább készíttetni szeretnék.
Harmadik lehetőség, hogy veszel egy CJB shavette-et és egy doboz hozzá való Feather pengét (amit nem kell élezni) kb. 15 ezer forintért és megtudod, hogy eegyáltalán tetszik-e neked ez a kamisori vonal és akarsz-e tovább lépni.