Pontosan ma van két hete hogy elkezdtem hideg vízzel borotválkozni, fehege kérésére leírom a hidegvizes borotválkozásaim tapasztalatait, hátha valakit érdekel.
A motiváció az, hogy érzékeny a bőröm. B&B és egyéb fórumokon javasolják a hideg vizes borotválkozást ennek ellensúlyozására. Különféle magyarázatokat olvastam ezzel kapcsolatban, pl azt hogy a hideg víztől
- a pórusok nem nyílnak ki annyira, a bőr simább, nem akad bele a penge,
- a szőrszálak jobban elállnak a bőrtől, könnyebben vágja el a penge,
- a krémekben lévő irritáló anyagok nem aktiválódnak annyira
Nem vagyok szakember, nem tudom megítélni ezek közül mi igaz és mi nem, de a tapasztalat az hogy teljesen elmúlt az alkalmi irritációm, mindenféle krémet bírok amit eddig nem, és szinte soha nem vágom meg magamat (eddig mindig bejött pár pontvérzés).
Az előkészítés ugyanaz mint eddig,
meleg, majd langyos vízzel zuhanyzok, megmosom az arcomat. Hallottam olyanokat akik szerint a hideg vizes mosdás is előkészíti a szőrszálakat, de több idő kell hozzá, ezt nem próbáltam, ahhoz túl puhány vagyok hogy januárban hideg vízzel zuhanyozzak.
A hideg víz csak a pamacsba kerül, illetve ezzel öblítem át az arcomat minden kör előtt. Jól kiengedem a csapot, kellemesen frissítő a jéghideg víz.
Előtte tartottam attól hogy nem tudok majd habot csinálni, de mivel az arcon habosítok mindent, pillanatok alatt fellangyosítja a pamacsot és az odajutó vizet, szóval ez sem téma. A legtöbb krém/szappan ugyanúgy habzik, mint meleg vízzel, van ami jobban, az MWF például. Borotválkozótálat régebben azért használtam mert abban volt a meleg víz a pamacshoz, azóta elraktam, a hideg víz mindig jön a csapból
Az eredmény a legtökéletesebb, irritációmentes BBS, ami valaha is volt, szinte bármilyen szappannal/krémmel vagy pengével, ami meglepő, mégis lehet valami abban hogy a szőrszálak másként állnak.
Két probléma:
- a hideg vízzel nem minden szappan/krémet lehet rendesen leöblíteni a borotváról, erősebb vízsugár kell neki,
- a nehéz fém borotvák nagyon elhűtik a kezemet, ami rontja a pontosságot, ezért átálltam egy műanyagra (Merkur Bakelit)
A külföldi fórumokon olvastam olyat hogy hideg vízzel borotválkozva a pengék tovább tartanak, és ehhez kapcsolódó magyarázatokat arról hogy mit csinálnak az atomok az acélban, részemről ilyet nem tapasztaltam, nem vagyok anyagfizikus de meglepődnék ha az acélt érdekelné pártíz °C különbség.
Én valszeg maradok a hideg vizes borotválkozásnál, nekem nagyon bevált. Nem gondolom hogy univerzális csodaszer, de akinek érzékeny a bőre talán érdemes kipróbálni.