Az utóbbi időben nem írtam a "mai borotválkozásom" topikba, inkább összegezném az utóbbi időbeli tapasztalataimat:
- a nagy, nehéz, 7/8-os near wedge Silver Steel bizony tiszteletet parancsol. Meg kell dolgozni vele az alaposságért, tényleg nehezebb egy kicsit a manőverezés. Az óvatlan odahelyezések, és a kelleténél több nyomás viszont könyörtelenül vágáshoz, de legalábbis irritált, "heg-szerű" bőrfelületekhez vezet. Szokni kell, az érzés viszont, hogy egy ilyennel borotválkozhatok mindenért kárpótol!
- az 5/8-os quarter hollow Joseph Allen & sons kíméletes, de sajnos kevésbé alapos mint a fenti, vagy a lenti. Sajnos előfordulhat, ahogy Sanyi is figyelmeztetett, hogy mivel a hátsó harmadát elhőkezelték, az éltartása nem lesz már jó.
- a 4/8-os Widerstrahl, a nagyapai örökség, amely full hollow volta és összességében pl. a kettővel feljebbihez képest töredék nagyságú súlya miatt hajlamos megugrani drótszőrömön, és a sarkával rendszeresen megszúrtam magam, no meg irritált is, mostanra fejlődő technikámnak köszönhetően megszelídült, egyre jobban szeretem. A sarkára oda kell figyelni, rájöttem, hogy a nyakamon érdemes átlósan húzni! A megugrás elkerülése pedig rutin kérdése volt: mostanra sikerült ráállnom a megfelelő mozgatóerőre. Eddig ezzel bánok a legmagabiztosabban, és ezzel érem el a legkíméletesebb és alaposabb borotválást a kések közül. A három nagy kedvenc DE-pengémet azonban idáig sem irritáció terén alul-, sem alaposság tekintetében felülmúlni nem sikerült még vele sem (persze nüanszokról van csak szó). De az érzés, az érzés...
Feszítés: nem tudom, más is csinálja-e így, édesanyám mesélte, hogy nagyapám sokszor "felfújta" a fél arcát, amikor azt borotválta, és így feszítette ki. Elsőre hülyeségnek tűnt, de kipróbáltam, és tényleg bejön! Látványra persze vicces, és léggömbhámozásra hasonlít, de az arc rendesen kifeszül, és egyes helyeken így jobban elállnak a szőrök, alaposabban lehet vágni. Ha pedig tényleg kifeszül az arc, ugyanolyan kicsi a vágásveszély, mint az oldalról meghúzós feszítésnél.