Mostanában tanulgatok késsel borotválkozni. Kezdő vagyok.
Egy kérdés. Biztonsági borotvákkal van tapasztalatom. Érzetre nagy különbség tud lenni különböző pengék között, „fejek” között (zártfésűs, nyíltfésűs…).
Késeknél vannak „megengedőbb”, „agresszívebb” típusú kések? Megvan ez a különbség? Egy Dovo Full Hollow Ground milyennek számít?
A DE készülékek ilyen tulajdonságait a fej kialakítása, illetve a penge elhelyezkedése adja. A borotvakéseken a penge önmagában van, mincs közé szorítva semminek, nincs fej, ezért az általad felsorolt tulajdonságokat sem lehet értelmezni a késeknél.
Általánosságban (de nem minden esetben) elmondható, hogy kezdőknek kellemesebbek a nehezebb wedge kialakítású pengék. Ezek nehezebbek, lendületesebbek. Az általad említett Dovo pedig a finomabb köszörülésű kések egyike. Általában (de nem minden esetben) ezek kiforrottabb technikát, biztosabb kéztartást, rutint igényelnek.
Azert csak általában, mert bizonyára nemsokára megjelennek itt olyanok, aki cáfolni fogják azt, amit írtam, és igazuk is lesz, meg nem is. Egyébként én is hollow ground késsel kezdtem a késes borotválkozást és mégis megtanultam borotválkozni, ma is inkább ezeket szeretem.