Én megfordítanám kezdőmókus tanácsát... Nyilván nem 100%-osak ezek a receptúrák és ha ezeket a b.szappanokat házon belül valaki jónak titulálta, akkor inkább végig kéne olvasni az egész fórumot, ami a borotvaszappan véleményeket illeti, hogy milyen is a jó b. szappan és abból pedig venni néhányat. Azokat házon belül kitesztelni, kiismerni majd ennek alapján átgondolva a receptúrát ( megérteni, lekoppintani) és nem 80%-ban teljesíteni, hanem inkább 110%-ban, majd azzal lehet gond nélkül, sikertörténetet... ( egyben borotva guruvá is válik a készítő). Ami gondot okoz, hogy a modern ember számára a hagyományos borotvaszappan receptúrái már rég eltűntek, elavultak, aki meg ismeri a know-how-t az meg már rég gyártó és hozzá teszem, már rég nem hagyományos gyártó... pl. Shé vaj 10 évvel ezelőtt magyar ember azt sem tudta mi az... :-) és a habot fixálni, töményebbé varázsolni sem lehet, csak valamilyen más pozitiv tulajdonság terhére ( de akkor meg az lesz a baj), illetve modern adalékanyagokkal...
Abban feltétlenül igaza van kezdőmókusnak, hogy nem nyilvánosan kellett volna tesztelni azokat a receptúrákat, amelyek 1920-ból valóak, mert valóban elavultak lehetek. Más a kívánalom manapság.
Minden receptúra módosítást vegyésszel vitatok meg, aki ráadásul szintén szappanozik évek óta. Egy receptúrát elkészíteni nem nagy kunszt -nagyon örülök, hogy kollégával tudom ezt most megvitatni...
ha jól értem értesz a szappankészítéshez.
Ami a nehezebb számomra, az az adalékolás. Ha virágkötőként vagy gépészmérnökként ugrottam volna bele a szakmába, bátrabb lennék.
Vegyész barátnémtól idézve: "A szappanfőzés alapszinten rendben van, de mihelyst elkezded variálni az adalékokat, ezek olyan bonyolult szerves anyagok, egyszerűen vegyészként sem lehet megjósolni, hogy melyik hogy fog viselkedni, és az az igazán jó szappanos, aki régóta, kísérletező kedvvel csinálja és tanul másoktól."
A sheavaj használata volt az első lépés a szappankészítés felé, a második lépés a gyermekeink ekcémás bőre.
A borotvaszappant azért fogom megcsinálni, mert ilyet MÉG nem tudok és kihívás, mert egy teljesen más típusú szappan, mint egy egyéb pipereszappan.
A konkurencia számunkra nem a többi kézműves -tisztelettel és örömmel látjuk a sikereiket és örülünk neki, ha inspirálódnak általunk is
-, az igazi konkurencia a flakonos hab.
Köszönünk minden véleményezést és ötletet, hiszen "magatoknak fejlesztitek" a mi szappanunkat!