Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 507239 alkalommal)

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1590 Dátum: 2016. Március 09. - 09:23:04 »
Igen, sajnos ez egy ilyen hobbi. Mivel nagyon kevesen borotválkoznak késsel, ezért minden drága ami vele kapcsolatos. Aki magának akar élezni, az ügyeskedéssel is csak nehezen oldja meg 10e alatt az élező felszerelést. Ha tényleg profi felszerelést akar valaki, és nem kókány megoldást, az meg ennek sokszorosát fogja rákölteni. Ami semmilyen szempontból nem kompromisszumos megoldás (eBay-es kipattogzott élű késből is lehet akár shave-ready kést csinálni értelmes időn belül, profi végeredménnyel) az egy 1-4-8-10+ kősor, ami minimum 50-70 ezer, és ez a legolcsóbb verzió.

A legolcsóbb értelmes megoldás egy akármilyen finiselő kő, meg 2000-es vizes papír üvegre ragasztva, vagy bolti 2000-es kő és sok gyakorlás. A finiselő kő az lehet bármi, zsibvásáron lehet jókba botlani sok keresgéléssel 500-1000Ft-ért, de újonan is lehet kapni 10-es magasságában már "12k" kínait. Kicsivel többért lehet sárga belgát találni kisebb méretben, vagy japán természeteset JNS-en. És akkor mégis csak kő, és nem élező fóliák, de ezekkel sokkal többet kell gyakorolni, hogy értékelhető legyen az eredmény. Saját bőrön tapasztaltam, nemigen van olyan módszer amit annó nem próbáltam volna ki a "van 1800Ft-om arra hogy hibátlanra megélezzek egy Extrasol kést" korszakomban  :whoops:
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető siorak

• Törzstag
« Válasz #1591 Dátum: 2016. Március 09. - 09:45:50 »
Igen, sajnos ez egy ilyen hobbi. Mivel nagyon kevesen borotválkoznak késsel, ezért minden drága ami vele kapcsolatos. Aki magának akar élezni, az ügyeskedéssel is csak nehezen oldja meg 10e alatt az élező felszerelést. Ha tényleg profi felszerelést akar valaki, és nem kókány megoldást, az meg ennek sokszorosát fogja rákölteni. Ami semmilyen szempontból nem kompromisszumos megoldás (eBay-es kipattogzott élű késből is lehet akár shave-ready kést csinálni értelmes időn belül, profi végeredménnyel) az egy 1-4-8-10+ kősor, ami minimum 50-70 ezer, és ez a legolcsóbb verzió.

A legolcsóbb értelmes megoldás egy akármilyen finiselő kő, meg 2000-es vizes papír üvegre ragasztva, vagy bolti 2000-es kő és sok gyakorlás. A finiselő kő az lehet bármi, zsibvásáron lehet jókba botlani sok keresgéléssel 500-1000Ft-ért, de újonan is lehet kapni 10-es magasságában már "12k" kínait. Kicsivel többért lehet sárga belgát találni kisebb méretben, vagy japán természeteset JNS-en. És akkor mégis csak kő, és nem élező fóliák, de ezekkel sokkal többet kell gyakorolni, hogy értékelhető legyen az eredmény. Saját bőrön tapasztaltam, nemigen van olyan módszer amit annó nem próbáltam volna ki a "van 1800Ft-om arra hogy hibátlanra megélezzek egy Extrasol kést" korszakomban  :whoops:

Még egy mozdulat élezésem nem volt, de már elment majd 20 ezer :/ és még nincs 8k-nál finomabb kövem.

Nem elérhető Bowapex

• Törzstag
    • Mood for Dance zenekar
« Válasz #1592 Dátum: 2016. Március 09. - 09:47:01 »
Nekem a vizes papírok nem igazán váltak be, max késeknél konvex élezésre. Viszont a kövekkel már elég jó eredményt tudok elérni. Köszönet Greggnek a tanácsokért és az elkészült darabok kritikus osztályozásáért :)
Soha ne vitatkozz hülyékkel, mert lehúznak a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal!

Nem elérhető GPF

• Törzstag
« Válasz #1593 Dátum: 2016. Március 09. - 09:48:36 »
És ha nem akarnék kipattogzott élű borotvát felújítani, hanem "csak" egy normális állapotban vásárolt kést évtizedekig használni? Erre vonatkozik a 2000-es papír plusz finiselő kő?
(Ha járnék is zsibire, akkor sem tudnám megállapítani, hogy milyen a normális finiselő kő.)

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1594 Dátum: 2016. Március 09. - 09:54:33 »
Jó állapotban lévőnél elég, ha nem vered bele az élét semmibe út közben.

A legfontosabb nyilván a vége, megfelelő finomságú finiselő kő nélkül nincs jó borotválkozás. Onnantól fogva már kényelem, és gyors tanulás miatt nem árt a 3-4-5 ezres, és a 8 ezres kategóriákból 1-1 kő.

Az 1-2 ezres kategória a régen nem használt, és sérült késekhez szükséges leginkább, megfelelő türelemmel a 3-5 ezres kövek is megoldják az ilyen kések gondjait. Csak pár késnél ez gyakran sok órában mérhető :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Forri

• Törzstag
« Válasz #1595 Dátum: 2016. Március 09. - 09:57:11 »
Egy a baj gyerekek: ha magadnak akarsz élezni akkor költesz, tanulsz, gyakorolsz. Vagy van rá pénzed és időd, vagy nincs.
Nekem van pl Norton 4/8 kövem, egy finiselő "borbélykő", heveder, bőr, krómoxid, balsafa lapok, gyémántos paszták, meg 3 kés, de valahogy mostanában időm nincs nekiülni élezgetni, és a közeljövőben is hasonló tendencia várható. :( Nekiállok, nem úgy sikerül ahogy szeretném, aztán mire legközelebb előveszem a cókmókot, már elfelejtettem hogy csináltam előzőleg.  ??? Emiatt gondolkodom is egy kiárusításon, mert arra meg sajnálom, hogy úgymond áll benne a pénz, használni meg nem használom. :nemtom:

Akit érdekel a Norton, esetleg írjon rám privátban. Grátiszban adnék hozzá sok mindent.
(szerintem)

Nem elérhető siorak

• Törzstag
« Válasz #1596 Dátum: 2016. Március 09. - 10:01:42 »
12+ kínait hol lehet venni? Vagy mi ennek a rendes neve?
Kutakodtam. Hát ez rohadt drága. 20k+ÁFA

Ha ez jó, akkor jó:
http://www.whippeddog.com/products/view/chinese-12k-barbers-hone Ez nem túl kicsi?

Nem elérhető eFeM

• Törzstag
« Válasz #1597 Dátum: 2016. Március 09. - 13:35:53 »
A legfontosabb nyilván a vége, megfelelő finomságú finiselő kő nélkül nincs jó borotválkozás.

A sárga belga jó finiselőnek? Gyakran látom itt, hogy kínai 12k, meg japán 20k, meg lövésemnincsmilyen 30k, finiselőnek. Valamint "az él 8k felett kezdődik", vagy hasonlót is olvastam. Ehhez képest a sárga belga 8k körül van, nem? Akkor az nem finiselő?  ???

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1598 Dátum: 2016. Március 09. - 13:42:15 »
A természeteseknek nem nagyon lehet számot mondani a finomságára, csak viszonyítási számokat. A szintetikusokból minden ami 8000 fölött van az jó végső élnek, és a természetesek nagy része is ide tartozik. A sárga belgákat sokan szeretik borotvákhoz, nekem nem igazán jött be egy sem közülük. Kínai "C12k", sárga belga, türingiai, a japánok egy része jó végső finisnek, meg egy csomó más új kő van mostanság amiket árulnak ilyen célra, az újakat én nem próbáltam.

Nem elérhető rty42

• Adminisztrátor
  • Törzstag
« Válasz #1599 Dátum: 2016. Március 09. - 13:57:35 »
kínait az eBay-ről pl innen érdemes:
http://www.ebay.com/itm/131208460511
... a nyúlon túl?

Nem elérhető siorak

• Törzstag
« Válasz #1600 Dátum: 2016. Március 09. - 14:10:35 »
kínait az eBay-ről pl innen érdemes:
http://www.ebay.com/itm/131208460511
Na ez jó ár már.
Sanyival beszéltünk privátban is.
A nagy baj az, hogy azt érzem, hogy az ami tapasztalatok alapján működik, az jellemzően 20 ezer forintnál kezdődik, a többi meg lutri. A 8k-s kövem majd érkezik, a pasztával viszont max kísérleteznék először (arról már leírtam a véleményem, a gyémántost meg nem ismerem arról pl elhiszem, hogy pontosan tudják a szemcsék méretét)
Kelleni fog a finiselő kő.

Nem elérhető GPF

• Törzstag
« Válasz #1601 Dátum: 2016. Március 09. - 14:14:14 »
A Haidu választékában is megjelentek a borotvához javasolt kövek.
http://haidu.hu/hu_hck.html

Van erről tapasztalat?
Ezek finomságánál melyik számot kell nézni? Az 1200-at vagy a 4000-et?

Nem elérhető siorak

• Törzstag
« Válasz #1602 Dátum: 2016. Március 09. - 14:25:34 »
:D
Ez az a téma, amiben vagy drágán vásárolsz jót, vagy szerencséd van, vagy nincs.

Amúgy a Haidun a Sanyi késeit írják mint példa. Gondolom van valami köze hozzá:) Fineseléshez egyik szám sem jó.

Nem elérhető bbuffy

• Törzstag
  • ナイフ少年
« Válasz #1603 Dátum: 2016. Március 09. - 15:38:14 »
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1604 Dátum: 2016. Március 09. - 21:43:56 »
Igen, részt vettem a Haidu kövek kifejlesztésében annó, én voltam az egyik kés és borotva tesztelésért felelős. Sajnos nem sikerült költséghatékony finiselő és finomabb köveket csinálni, nagyolni viszont kellemes kövek.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici