Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 508831 alkalommal)

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #945 Dátum: 2013. Április 06. - 21:32:24 »
Gregg! Szerintem inkább gyakorolj még a köveken!  ;)
- Ezt megígérhetem, de önmagában ez még nem zárja ki a pasztást fenést. (Jelenleg sem vagyok elégedetlen a késeim élével.)  ;)

bár mindenki azt csinál a késeivel, amit akar, de a jó követ és a biztos/gyakorlott kezet nem fogja helyettesíteni sem a króm-oxid, sem a high-tech gyémántos paszta. ...
- Ebben tökéletesen egyetértünk.  :borz2: Helyettesítésre nem gondoltam, a még jobbra való törekvés hajt pusztán.

Ha jól értem, Peti, a Te véleményed szerint a pasztás fenés csak ronthat egy kés élén?

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető MetalWarrior

• Törzstag
« Válasz #946 Dátum: 2013. Április 06. - 22:18:43 »

Jelenleg a "Péter technikával" eljutottam odáig hogy számomra konfortos a borotválkozás. Osztom a véleményét abban hogy finis kő után paszta nélküli heveder kell. A különböző élezési fázisok ellenörzéséről korábban írtam. Szerintem azokat alkalkalmazva elsajáthítható a folyamat. Nekem is ment.
Abban is egyet értünk Péterrel hogy a jó él az ezres kőnél dől el.

Ezért is adtad el "gyorsan" a pasztákat ? :crazy:

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #947 Dátum: 2013. Április 06. - 22:20:21 »
Egy haver 110-et csont nélkül teljesített egy TI-vel, szóval a 200 se tűnik esélytelennek.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #948 Dátum: 2013. Április 06. - 22:22:23 »
Peti, abszolút értem, amit írsz. A durva lenheveder választ le anyagot, vagy csak egyenget?

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #949 Dátum: 2013. Április 06. - 22:30:30 »
Köszönöm, ez így teljesen logikus.

Nem elérhető Szőrmók

• Törzstag
« Válasz #950 Dátum: 2013. Április 07. - 09:20:13 »
Peti, abszolút értem, amit írsz. A durva lenheveder választ le anyagot, vagy csak egyenget?

Egy helyen olvastam, ami hivatkozott egy precíz mérési kísérlet eredményére is, hogy állítólag a lenhevedernek az a szerepe, hogy a két anyag súrlódása következtében az élszalagnál a vékony acélréteg valamelyest "fellágyul", amit utána szépen egyenget a bőrön fenés. Persze mindezt a többi cikk cáfolta és igazolta is egyben.

A lenheveder választása innentől kezdve attól függ, hogy melyik hozzászólást olvasod utoljára, vagy melyiknek hisz az ember. Értem ezt az általam említett, olvasott hozzászólásokra. ;)
Sheffield-England

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #951 Dátum: 2013. Április 07. - 12:15:34 »
Én a pasztánál sokkal többre tartom a durva lenhevedert. Iwasaki szaki írja, hogy a jól megélezett késsel és a lenhevederrel (és természetesen a bőrrel) a japán borbélyok 200 borotválást is teljesíteni tudnak újraélezés nélkül. Hiszek neki, mert azt tapasztaltam, hogy működik.

Nekem a Kelemen által élezett Dorko-m, meg a Zwillings-em is jóval 200 felett teljesitett, sőtt a most használt Wostim is a  200 borotválkozás környékén jár és még semmi jelét nem adja, hogy ájra kellene élezni. Mindeközben csak Kelemen féle pasztás bőrön van áthúzogatva, igaz a "paszta" sokkal finomabb mint a króm, vagy a vas oxid.

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #952 Dátum: 2013. Április 07. - 12:26:17 »
Cipőpaszta?  :crazy:

Nincs kicsukva  :crazy:
Lehet, hogy csak azért kente rá, hogy puhán tartsa a bőrt  :nemtom:

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #953 Dátum: 2013. Április 07. - 12:32:21 »
Lényeg, hogy tökéletesen működik és több száz borotválkozáson keresztül fenttartható vele a Kelemen által élezett kések éle.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #954 Dátum: 2013. Április 07. - 13:26:31 »
Iwasaki bácsi borotvájával azt az abszurd mennyiséget emlékeim szerint krómoxidos finis után csak sima tenyéren való "bőrözéssel" teljesítették. Ott nem volt még paszta sem útközben karbantartáshoz.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #955 Dátum: 2013. Április 07. - 17:44:35 »
Szőrmók - köszönöm szépen, a lenhevederről nem fogok elolvasni egyetlen hozzászólást sem, nekem ennyi bőven elég.  :fetreng:  :sör:

Nem elérhető Szőrmók

• Törzstag
« Válasz #956 Dátum: 2013. Április 07. - 17:54:31 »
Szőrmók - köszönöm szépen, a lenhevederről nem fogok elolvasni egyetlen hozzászólást sem, nekem ennyi bőven elég.  :fetreng:  :sör:

:sör:
Sheffield-England

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #957 Dátum: 2013. Április 16. - 09:01:15 »
Folytatva a korábban megkezdett gondolatsort, ma azzal az SFK késemmel borotválkoztam, amit újra nekiálltam élezni. És hogy valami "tapasztalati" haszna is legyen számomra, próbáltam úgy megélezni, ahogyan Peti javasolta. Norton 1000 kőre mentem vissza. Itt jobban figyeltem a bevel set-re. Amikor a köröm teszt egészen kiváló volt, akkor nekiálltam úgy ahogyan kazam leírta, azaz "extrém" enyhe nyomással dolgoztam tovább az 1000 kövön. Amikor a szőrszálat már simán vitte, csak akkor léptem át a Norton 4000/8000 kombóra. Végül 12k-s kínai kövön fejeztem be. A kínainál Nagurát használtam iszapolásra. A legvégén pedig csak simán, iszapolás nélkül is megdolgoztattam a kést. Azonban a mai borotválkozás alapján, nagyon őszintén megmondom, hogy számomra még kívánja a kés a 0,25 mikronos pasztás bőrt. Azok a kések amelyeket ezzel a pasztával fejezek be, sokkal kellemesebb borotválkozási élményt nyújtanak. Bár ez sem volt rossz, sőt elképzelhetőnek tartom, hogy a finomabb köveken további élezésre lenne szükség a kés wedge volta miatt.
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #958 Dátum: 2013. Április 16. - 10:58:28 »
Nem kell azon csodálkozni ha a pasztás éled jobb mint a kínai, minél finomabb a finis annál finomabb az él. Egy kínai kő meg közel sincs olyan finom mint ezek a paszták, így az él is finomabb. Van akinek kell ez a plusz élesség, van akinek nem.

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #959 Dátum: 2013. Április 16. - 11:54:02 »
Józsi!

Ha óvatosan, minden húzás után megfordítva élezel rajtuk, akkor az életbe nem lesz kész a késed éle.
(jóval) nagyobb nyomást használsz, mint a szintetkius köveknél.
:idea:
Azt hiszem itt lesz a baj...  :sör:
Még kihagyom a pasztát, és a kínainak újra nekiállok!!!

Remélem hogy legalább a sárga belga iszap kövét használtad. Az eredeti kínai iszapkő még levélnehezéknek sem jó.
Nagurát használtam iszapolónak...elég jónak tűnik!

Idézet
Remélem a lenhevedert csak a leírásból hagytad ki.
Nem, élezés után a "pasztás" késeimet "csak" bőrözni szoktam, és ezt most is kihagytam! Köszi az észrevételt!  :sör:
Végigcsinálom a Peti által javasolt módon újra, és utána jön a heveder!
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici