Nemo, ha Németországban vagy, szerintem legjobban akkor jársz (most magunk ellen beszélek...
), ha valamelyik német fórumon veszel egy ottani bejáratott eladótól egy felújított darabot, esetleg valami rusztikusabbat. Ha viszont valami újat veszel, akkor is van lehetőséged elküldeni valakihez éleztetni (van aki simán postaköltség fejében vállalja, van aki pár eurót kér érte). Ami a Wacker késeket illeti, tudtommal azok manufaktúrában készülnek, így náluk el tudom képzelni, hogy borotválkozásra kész állapotban postáznak. Egy nagy gyártó (DOVO, PUMA, stb...) nem nagyon teheti meg, hogy gyártás után még elszöszmötöl a "finombeállítással". (Én anno extrametálnál vettem új kést, arra is azt mondta az eladó, hogy azonnal lehet használni, mégis úgy tépett, hogy könnybe lábadt a szemem a "gyönyörtől"...
)
Ami a bőröket illeti, szerintem funkcionalitásban nincs különbség, attól függ, ki mit szeret jobban használni. Nekem pl. egy elég széles (kb. 8 cm) elég hosszú (kb. 40-50 cm) lógó fenőbőröm van, meg utazáshoz egy kis rövid, keskeny "bőrös fenőfám", a lógót jobban szeretem, mert gyorsabb, kényelmesebb, jobban kézre esik.
Tehát szerintem, ha van elérhető közelségben ilyen derékszíjnak való bőr, az tökéletes pl. lógó fenőbőrnek. (Arra azért ügyelj, hogy a felülete szép sima -ne ráncos- legyen, és lehetőleg natúr színű!!!)