Sziasztok!
Szeretném megosztani veletek a harmadik borotvakésem felújítását. Az első kettővel ilyen-olyan gondjaim vannak még, később következnek.
Geneva Cutlery CO. 6/8 half hollow groundA nyél anyaga a csiszolási por és a szaga alapján csont/szarv/agancs, az ék gondolom, műanyag. Csiszolás, polírozás után maradtak, annyira jó állapotban voltak.
A pengén sajnos mélyebb rozsdásodások voltak, mint ami a képeken látszik. A fej résznél az él felől módosítanom kellett a lekerekítésen is, ott már megette a rozsda. Csiszolásnál néhol izgultam, nehogy átlyukadjon a penge a vékonyabb területeknél. Felújítás közben arra a megállapításra jutottam, hogy a cég pecsétje minimum kétszer olyan gyorsan kopik, mint a legapróbb karc...
Az eredeti állapot:
Felújítás után:
A penge csiszolását kézzel végeztem egy parafa dugó segítségével (80, 120, 180, 280, 400, 600, 800, 1000, 1200, 1500, 2000).
Ezt még három fúrógépi fázis követte:
Extra Cut csiszoló paszta filc korongon,
Abramax előpolírozó paszta sűrűn varrott rongykorongon,
Chromax fényesítő paszta ritkán varrott rongykorongon.
Szegecs anyaga nickel(?) szeg 1.6x16, a külső alátét rozsdamentes (FWS00), a belső alátét rozsdementes (FWSS0) a Microfasteners-ről.
A belső alátétek általában túl vastagok. Erre eddig két módot ismertem. Kalapáccsal lapítás, majd újra fúrás, vagy előre kifúrt megfelelő vékonyságú lemez, majd lyukasztóval "kiszaggatás".
Egy harmadik módszert találtam ki (lehet, hogy nem elsőként). Egy kalapács fejre pillanatragasztóval ráragasztottam az alátéteket és lecsiszoltam belőlük. Így nem változik a belső átmérő, és viszonylag tisztességes felületet kapok. A forgásirány útjába tettem a szabad kezem, mivel néhány alátét lerepült csiszolás közben.
Íme:
A faroknál lévő lyuk szűkítését bereszelt, zömített, majd újra kifúrt vörösréz szegeccsel végeztem. Az ötletet rty42 fórumtárstól vettem. Szuper jól működik, köszönöm.
Íme (a kép illusztráció, egy másik penge szerepel rajta):
Az élszalag kialakítást, élezést a következő köveken végeztem: Cerax 1000/6000, kínai 12000.
A fenés egy kétoldalas nyeles fenőn történt. Durva bőr, majd finom bőr.
Tegnap megtörtént a szeánsz vele, és a kés előlépett a legjobb borotvámmá.
Köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsokat! Külön köszönet Tibinek az önzetlen segítőkészségéért és Sanyinak a - mindig szinte azonnali - szakértő hozzászólásaiért.
Szép estét!