Melyik bótban? Ha megmondod, má' indulok is oda!
Tranyó! Ne nézegesé' hülye ámerikás oldalakat, mer' nem minden arany, ami fénylik, vagyis ez a hülye amerikai trend, hogy "fényezzük ki a vasat, arra buknak a népek" az egy baromság...hovatovább károkozás...bár erről nehéz lesz meggyőznöm többeket (főleg olyanokat, akik e tevékenységben lelik örömüket ) Én, ami kifényezett vassal találkoztam, azoknak mindnek volt valami kisebb-nagyobb bibije, vagyis akármilyen óvatosan is políroz a szaki, azért az öreg vas felmelegszik annyira, hogy az anyagszerkezete némileg módosul (főleg az él környékén, ahol vékony). Én ezt a módosulást mind az ilyenek élezésénél, mind a borotválkozási élménynél tapasztaltam. Nincs is má' ilyenem, eladtam mind. Szerintem a kifényezés = gányolás (elkú..ás), de ettől még vegyétek, vigyétek az újrafényezett selejteket, hisz szépen csillognak (mindaddig, míg monnyuk ecetes lötyi, vagy hasonló nem éri őket)
Dísznek azonban nagyon jók, és SOTD témának is kiválóak
Peti ! Te láttad már élőben hogyan készül egy új kés? Mondjuk lekovácsolt állapotból. Maradjunk annyiban, hogy a vizes köszörülés után
több olyan lépés is van, aminél az általad megfogalmazott "élközeli anyagszerkezet" módosulhat.
Illetve, hogyan lesz felújítva egy régi rozsdás?
Félre ne érts, nem vettem magamra, nyilván mindenkinek más tetszik, egyszerűen műszaki önámításnak tartom az általad leírtakat.
Az, hogy van aki ecetes löttyel kezeli a késeit, az sem a rozsdás, sem a polírozott felületnek nem tesz jót. ( bár van különbség
az ecet hatásában a két eseteben)
És egy fontos dolog, ne keverjük az egyenletesen oxidált, matt szürkés felületeket, az izmos rozsdával, ami felújítás nélkül,
a használat során egy öngerjesztő folyamatként tovább generálja magát. És talán a vita alapját ez adhatja, hogy bevállalom a rohamosabb
állapot romlást, vagy az esetleges - ha van ilyen, élminőség vesztést, egy tartósabb állapotért cserébe......
Sanyi! Kiváncsi vagyok a véleményedre.
Az meg hogy Off nem zavar, ha már Peti itt kezdte, remélem átkerül a megfelelő helyre.
Salmo
módosítás oka : talán ennyi szmájlival hihető, hogy nem vettem magamra
( enélkül már nem is lehet írni
)