Na, akkor kiteregetem a szennyest:
A néhány hozzászólással alább található, általam készített késről van szó. "Eladtam", aztán mégsem adtam oda a kedves vevőnek, mert addig nyitogattam-csukogattam, amíg rájöttem, hogy nem tökéletes...
Kezdem az elején: amikor még a hőkezelés előtt kifúrtam, még nem rendelkeztem állványos fúróval. Nagy körültekintéssel végeztem a műveletet, többször ellenőriztem, de még így sem lett tökéletesen merőleges a kés tengelyére a furat. Még akkor a fúrószárral bővítettem a furatot a kívánt irányba, így be lehetett a kést állítani tökéletes záródásra. Megtörtént a hőkezelés. Tudom, hogy a pengető nem egyenletes szűkítése, esetleges csavarodása is okozhat gondot, de itt már mindent kijavítottam. Remélem. Azért gondolom, hogy így van, mivel a csavarral be tudom tökéletesen állítani a kést, hogy pont középre záródjon, de x (ez változó, 5-50) mozgatás után el tud annyira fordulni – gondolom, a bővebb furat miatt –, hogy rázár az egyik panelra, és mindig ugyanarra az oldalra. Nálam, itthon ez nem lenne akkora gond, de így nem adok el kést.
Gondoltam arra, hogy veszek menetrögzítőt (ezt lehet, hogy amúgy is), amivel elméletem szerint be tudom úgy szorítani, hogy nem mozdul ki a beállított helyes pozícióból. Viszont ez ellentmond azzal, hogy azért készítettem csavarral a forgáspontot, hogy a használó is szét tudja szedni tisztításhoz, továbbá tudja feszességet a saját ízlésének megfelelően beállítani. Így ezt elvetettem.
Meggyőződésem, hogy a furat a ludas. Régi, nagyobb furatos kések felújításánál már alkalmaztam azt, hogy vörösrezet zömítettem a furatba, majd újra fúrtam. Ezt itt is megtettem, de mivel alig nagyobb a kitágított furatom az elérni kívánt 3mm-es furatnál, hogy kipörgettem a rezet fúrás közben.
Aztán vettem egy
ilyen gyurmát, és azzal is megpróbáltam. Ugyanaz történt.
Most tartok ott, hogy nincs más, mint kitágítani a furatot, újra rezet zömíteni, megint kifúrni, bízni benne, hogy átmérőben a plusz egy milliméter elég lesz, és abban, hogy ez tényleg megnyugtató megoldás lesz. Ha egyáltalán ez a gond.
Már többször majdnem feladtam, rég nem ér ennyit az egész, de túl maximalista vagyok ahhoz, hogy így hagyjam.
Ezt most jól kiírtam magamból.
a terjedelemért.