smekon,
a nyél nem törött, érdemes megmenteni, miből lehet?
Ha van is bármilyen köszörűd, csiszológéped, sikítód, Dremel-klónod, én mégis a kézi felújítást javasolnám. Nem lesz gyors, de ha van türelmed hozzá, akkor szép lesz, és nehezebb elszúrni a pengét.
Ha a nyelet érdemes megmenteni, akkor óvatosan meg kell fúrni a szegecseket, vagy annyira megreszelni/megvágni, hogy a fej leessen az egyik oldalán. Mindenképpen szétszedném, ez nem az az állapot, amit nyéllel együtt újítanék fel.
Aztán jöhetnek a kézi csiszolóvásznak(vászon, nem papír), 80-2000-ig, ha van türelmed. Nem fontos 80-assal kezdeni, és megállhatsz 1200-nál is ez rajtad áll. 400 felett érdemes vizezni, vagy olajozni, így nem tömődnek el a szemcsék. Segítségül használhatsz parafadugót az íveknél, vagy ami eszedbe jut. Csiszolni elvileg úgy praktikus, hogy az előző csiszoláshoz képest mindig merőlegesen folytatod. Így biztosan látod, hogy minden durvább karcot eltüntettél-e már az előző szinten. A holkernél ez nem igazán könnyű, meg nekem az a tapasztalatom, hogy baromi nehéz kivenni az éllel párhuzamos karcokat.
A nyelet szintén csiszolóvászonnal érdemes simává tenni. A két nyélpanelt érdemes kétoldalú ragasztóval egymáshoz ragasztani, ha nem egyformák korrigálni.
Ha eljutottál a kétezres papírig (vagy ameddig gondolod), tegyél be képet. Utána jön a polírozás, nyelezés, élezés de egyelőre elég ennyi szerintem...
A késben van kihívás, de ha sikerül nagyobb lesz a kontraszt.
Ezt pl. a polírozás kivételével én is kézzel újítottam fel.
Ha van kérdésed, csak nyugodtan.