A Yaqinak is vannak jó szintijei, de olyan sokfélét csinálnak hogy (számomra) nehéz eligazodni a kínálatukban. Nekem pl nem vált be, amit tőlük rendeltem, de az évekkel ezelőtt volt, és simán elhiszem hogy csinálnak jobbat, mert sok ember talált náluk jó pamacsot.
A Mühle jellegű márkákban az a jó, hogy van egy típusszám, arról elolvasod mit írtak az elmúlt 5 évben, és nagyjából tudod mit fogsz kapni. Yaqi gyári bolt most több mint 50 szintetikusat dob fel, de a West Coast Shaving kínálatával se jelentős az átfedés. Nyilván sok a nyélvariáció, de a pamacsrész is sokféle, van olyan amit nemrég gyártanak, és van olyan ami fél év múlva már nem lesz.
Szerintem simán elfogadható az is, ha valaki örül annak hogy ezeket próbálgathatja, és az is hogy van akit meg frusztrál mert nem tud eligazodni az egészen.
Az valóban igaz, hogy van eltérés a különböző kötegek között, de ez nem abból adódik, hogy rosszabb minőség lenne, egyszerűen más, nyilván ezért is néznek ki eltérően. Pl. van aki szereti a cashmere nevű fehér szinti kötegüket, de nekem az nem jött be, mert borzasztó lágy, így elég ritkán veszem elő. Viszont a linken szereplő Tuxedo a fém nyéllel számomra tökéletes minden tekintetben, azt használom legtöbbször, szerintem nincs szükség ettől jobbra, biztos nem cserélném el semmilyen más pamacsra.
Én úgy gondolom nem baj, ha nagy a választék, főleg ha az árak barátiak és megengedheti magának az ember a kísérletezést. Mindenki megtalálhatja a saját igényeit kielégítő pamacsot, esetleg tovább léphet a következő szintre, ami meg nem jött be legfeljebb továbbpasszolja. Pár év alatt kialakult, hogy esztétikai és ergonómiai szempontok alapján nálam a bástya sakkfigura alakú nyél a nyerő úgyhogy ilyet igyekszem az utóbbi időben vásárolni. Először a Yaqinál vettem, aztán a tapasztalatok után ilyen lett az Omegám (11126) és a Zenithem (506) is, de ha jól láttam, akkor pl. a Mühle kínálatában ilyen egyáltalán nem szerepel.
A véleményeket azért manapság elég jól meg lehet találni a neten szinte mindenről. Az alin is van elég visszajelzés, de a különböző fórumok, vagy akár a youtube is jó lehet. Azonban ezek csak támpontok, az igazság akkor derül ki, amikor az ember saját maga veszi a kezébe a cuccot, hiszen az emberek nem egyformák, mindenkinek más az igénye