Ha csak 2-3 darabot akarnék karbantartani, akkor valszeg én is csak egy finiselő követ vennék. Ugyan azzal nehezebb lesz megtanulni élezni, meg az iszappal kell kicsit szórakozni, de ha van hozzá türelmed akkor idővel ráérzel a módjára. Én biztos hogy egy 4/8k Nortonnal indítanék, meg egy 12k kínaival, és ez elég gyakorlatilag mindenre. Ezzel lehet új borotvát is élezni, karbantartani is, és a kínaival meg egy kis pasztával olyan élt lehet elérni aminél már nem kell jobb.
Egy picit vitatkoznék. A mesterem (akinek a neve itt nem mondható ki) az általam 1500-as shaptonon előkészített borotvára számomra konfortos élt varázsolt a kínai és normális nagura segítségével. Tehát e miatt nem szükséges norton. Ja és 20 perxc alatt. A kínai kombóval heveder és bőrözés nélkül olyan élt lehet előállítani hogy bőr felett borotvál. Szerintem paszta csak akkor kell ha az élt le kell kerekíteni. De én szeretem ezt a direkt élt így nem pasztázok.
Nem értem melyik részével vitatkozol, mert nem látok semmi ellentmondást a posztodban az enyémmel szemben. Sok módon el lehet jutni ugyanoda, kinek mi jön be jobban. A pasztás él lekerekítéssel nem tudom mi a baj, vagy hogy hogyan jön ez ide. Élezni tanulás elején nagyon sokat tud az emberen segíteni egy kis paszta, sokat lehet javítani a borotválkozás komfortján.
Sanyi
A késes borotválkozással való ismerkedés elején szerintem fontos a minimális költséggel való indulás. 2-3 borotva esetén elég a kínai+nagura kombó. Ha bővülne a gyűjtemény 1-2 borotvával akkor is előbb én egy sapton 1500-ast javaslok hogy az esetleges kisebb sérülések is javíthatók legyenek. Mivel az 1000-es Haidu követ nem ismerem ezért nem ezt javaslom. Ez a két kő sokkal tágabb teret ad mint az általad javasolt. Ha megindul a vezérhangya az meg más kérdés.
Ha az említett két kővel nem sikerül éles borotvát elérni akkor ott az élezési technikával van gond. A paszta akkor kell ha puha arcbőrrel és kemény szőrrel áldott meg az ég.
http://hides-export.blogspot.hu/2011/05/iwasaki-and-jnats-part-3.htmlNekem elég a heveder. A tapasztalatom az ha nem megfelelően éles borotvát pasztázol sokkal hamarabb kívánja újra a követ.
Hangsúlyozom hogy ezek saját tapasztalatok és kevés borotván