Sanyi:
Most olvasgatom a késes fórumot ott megfogott egy szemlélet:
"Ha tanuló vagy egy gépműhelyben nem fogsz találni tanulóknak rendszeresített gépet. Azokon a nagy erős félelmetes gépeken kell megtanulni dolgozni"
Mondjuk Te egy 16k-s kövön befejezel egy kezdőnek egy kést. A norton+paszta kombóval nem fogja elérni azt. Honnan is tudja hogy a technikájával van gond v. a technika korlátol. Valamit jól lemásolni csak igen hasonló körülmények között lehet.
Bár a kivétel erősíti a szabályt és a tudás és ügyesség sokmindent kipótol.
AlexK:
Ha nem látod szükségességét a nagyoló kőnek akkor a norton minek?
Egyébként ha el kéne dönteni hogy Te v. fehege volt az illetlenebb mesze lekörözöd.
Nem olvasál végig figyelmesen. Eleve azt írtam hogy aki megélezi neki a kést, legyen bárki, ugyanazon élezze meg mint ami neki lesz. Így tudni fogja hogy ami neki van cucc, azzal elvileg mit lehet elérni. Az általad vázolt verziónak tényleg nincs értelme.
Egy 4/8 Nortont azért sokkal több mindenre lehet használni mint egy 1k követ, és jóval könnyebb felfogni az élezés mikéntjét mint egy darab finiselő kővel. Én biztos nem vennék pár jó minőségű és állapotú késhez 4k alatti követ, mert minek.
A csapba beleverem témát sosem értettem, nekem 3 év alatt nem sikerült, de ha az illető úrnak sikerülne is, az is kiszedhető a 4k oldalon, csak kicsit több idő. Azért én sem fogok betonkeverőt venni hogy megkeverjek 5 kiló betont évente egyszer, inkább megcsinálom kézzel egy talicskában. Ugyan ez a helyzet az 1k vs 4k kővel nagyolás ügyén.