Csak hogy kicsit próbáljak ONtopic lenni, visszakanyarodnék szerencsétlen AlexK kérdéséhez, mely szerint mivel tudna nagyon fasza élt elérni. Tehát:
A kérdésedre miszerint jó-e a 4k/8k Norton, az a válaszom hogy nagyon jó, és nekem ez jött be eddig talán a legjobban, miután kipróbáltam szinte mindent amit kapni lehet, köztük olyanokat amik a sokszorosába kerülnek a Nortonnak.
A kérdésedből, és abból hogy 3 minőségi késed van, feltételezem hogy a minőség és az egyszerű használhatóság fontosabb mint az ár. Ha tévednék, kérlek javíts ki.
Ha nem áll szándékodban nagyon rossz állapotban lévő kést venni, urambocsá nem áll szándékodban több kést venni egyáltalán, akkor durva kő neked nem kell. Bármilyen kisebb élrendberakáshoz, és új kés élezéséhez a Norton 4k oldala elég. Szép vékonyra köszörült borotvákból még a mili körüli kitörés is elfogadható időn belül orvosolható, ha nem kell sűrűn ilyet csinálni.
Azt mondtad olyan kövek kellenek, amikkel atomjó élt lehet elérni. Na ezeket megvenni könnyű, de onnantól fogva már a te ügyességeden és kitartásodon múlik milyen éleket érsz el vele.
Általános élezésre a Nortonnal nagyon jól elleszel, ez nem kérdéses. Innentől vannak olyan dolgok amikbe már egy kis személyes preferencia is vegyül, de próbálok objektív maradni.
Mindenképpen kell egy finiselő kő, valami ami 8000-nél finomabb. Ez lehet szintetikus, lehet természetes. Nagy átlagban azt szokták mondani, hogy a szintetikusok után érdemes pasztát használni, mert kicsit irritatívabb élt hagynak maguk után, míg a természetes kövek paszta nélkül is kellemes élményt szoktak nyújtani, van aki használ utána pasztát, van aki nem.
Egy az viszont biztos, a pasztákat sokkal könnyebb használni mint a finiselő köveket, és a tanulási folyamatot nagyban segítik, mivel akármilyen elcseszett élen lehet valamennyit segíteni vele. Ha nagyon gáz, akkor nyilván még így sem lesz komfortos a borotválkozás, de akár ez lehet a vízválasztó, egy egyébként nem túl jó él, és a használható között.
És akkor jöjjön az én félig-meddig szubjektív véleményem. Én eléggé megkínlódtam annó az élezés tanulással, és továbbra sem állok meg a tanulásban. Viszont olyan 10-15 embert tanítottam meg élezni eddig, és a tapasztalataim alapján a szintetikus kövekkel sokkal jobban szoktak haladni az emberek. Kevesebb idő alatt, jobb eredményeket szoktak elérni, és ebből kifolyólag hamarabb és több a sikerélmény. Tanulási idő/elért él szempontjából a szintetikus kövek nyernek magasan.
A természetes köveknek is megvan a maga varázsa, de jellemzően nem az egyszerű használhatóságuk a legnagyobb erényük. Szépek, egyediek, lelkük van, és sokkal szerethetőbbek emiatt mint a szintetikus társak. Másfajta élt is eredményeznek, ami van akinek jobban bejön, van akinek kevésbé.
Kezdőknek sosem szoktam ajánlani a fent vázolt "nagyoljuk ki az élt, iszappal menjünk rá a finiselő kőre, aztán majd csak jó lesz" verziót, mert ezt a módszert akkor könnyebb elsajátítani ha már van valami fogalmad arról mit csinálsz. Ilyen esetekben ha valaki segítséget kér, akkor se azt nem fogod tudni neki megmondani, még nagyságrendileg se nagyon, hogy milyen sűrű legyen az iszap, milyen sűrűn kell hígítani, mennyi vízzel, mennyit kell húznia, stb. Ezt csak tovább bonyolítja az hogy a természetes kövek sem egyformák, láttam már olyan 12k kínait ami eléggé gyengus volt, és olyat is ami nagyon király. Olyan keményet hogy csak karcolgatta az iszapoló kő, és olyat is amire 10mp alatt olyan iszapot lehetett dúrni hogy olyan volt mint a tejföl. Ha ezt megtetézi az ember azzal hogy valami másmilyen iszapoló követ vetet meg a kezdővel, aminél szintén nem lehet tudni milyen kap, akkor totál vakvilágban fog tapogatózni. Ez hatványozottan igaz a belga kövekre, és a japán tomonagurákra, a sima japó mikawa nagurák azok picit konstansabbak ahogy hallottam, azokkal viszont nincs sok tapasztalatom. Persze ha valakivel le tudsz ülni, és megmutatja hogyan használd a kövedet, úgy valamennyivel egyszerűbb a dolog, de még így is több befektetett energia kell az élező részéről.
Szóval hogy valami jó tanácsot is adjak, ha nekem újra kellene kezdenem, úgy hogy fogalmam nincs semmiről, akkor egy 4k/8k Nortont vennék, és egy 12k Naniwa superstone-t. Ha zavar hogy csak külföldről beszerezhető, és kicsit nehézkesen, vagy olcsóbbat akarsz, akkor 12k kínai a lengyel sráctól. Én valahogy jobban szerettem a szintetikusokat az első 1 évben, mert sokkal kiszámíthatóbbak voltak. A 12k Naniwánál ha 8k-n jó volt az él, akkor biztos lehettem benne hogy valamit javítani fog a finiselés, ez a kínaimra (amim nekem akkor volt, ki tudja milyen lehetett mert nagyon rég volt) már nem volt igaz, és ez eléggé frusztráló az elején. Jóval gyorsabb is, szóval kevesebb időd van hibázni 1 húzással.