Facsen mar posztoltam errol, de itt konnyebben nyoma marad, es jo helye lehet a folytatasoknak. Kivancsi lennek a tapasztalataitokra.
Jatszogatok meg egy kicsit sajat after shave krealassal, es hozzaillo tusfurdovel is kiserletezem. Hatravan meg a dezodor.
A korabbi AS kiserletemnek az volt a fo hibaja, hogy szetvalik, es a "hasznalat elott felrazando" nem csak jotanacs, hanem kotelezo gyakorlat. Az van, hogy az olaj nem keveredik vizzel. Sem alkohollal, sem barmi vizes oldattal. Elkezdtem utanaolvasni az emulgeatoroknak. Ezek egyszeruen feluletaktiv anyagok, polarizaltak abban az ertelemben, hogy van egy hidrofil oldaluk, amivel vizbazisu oldatokhoz tapadnak, es egy hidrofob / lipofil oldaluk, amik olajokhoz tapadnak. Tehat a hasznalatukkal elerheto szetvalas nelkuli stabil homogen ize, nemoldat, hogyishijjak, legyen emulzio.
Ket fele emulgeatort talaltam a keresesek soran, az egyik a PEG-40, ricinusolaj polietilen-glykollal kezelve. Kozepes riziko, serult borre nem ajanljak, nem kapni sehol, ezt elengedtem. A masik a Poliszorbat, ennek tobb verzioja van, illoolajokhoz a Poliszorbat-20-at ajanljak. Ezt meg elelmiszerekben is hasznaljak, meg kozmetikumokban, onmagaban is borapolo hatasu, kapni is, hajra. A leirasok szerint 1:1 aranyban keverendo olajhoz, es ugy kell az alkoholos - vizes oldathoz adni. (Esetunkben alkohol, varazsmogyoro, glizerin.)
Az eredmeny ilyen feheres opalos tejszeru trutymo.
OK, ez lehet, hogy a celnak megfelel, de randa. Elkezdtem utanaolvasni a tiszta, atlatszo olajos keverekeknek. (Nem merem leirni, hogy oldat, mert az olaj nem oldodik.) Orakra bementem az erdobe, mindenfele csodaszereket talaltam leirasokban es youtube videokban, amikrol sorra kiderult, hogy mar nem gyartjak oket, vagy eleve sose voltak hozzaferhetoek.
Aztan talaltam leirasokat, amikhez nem voltam eleg vegyesz, de szep lassan megertettem. Az emulzioban ezek a feluletaktuv anyaggal korbeolelt olajreszecskek >50 nanometer meretuek, es az latszik, aszongyak feheres opalos tejszeru trutymo az eredmeny. Koszi.
Aztan a revelacio, a kritikus micellas koncentraciot meghaladva a reszecskemeret 5-10 nanometer koze csokkentheto, az meg mar nem latszik. Ez a micella-ize valami stabil szerkezet, amit a feluletaktiv anyag vizes keverekben alkot. A kerdes, hogy ennek a kritikus koncentracionak a meghaladasahoz mi kell, hogy legyen az olaj es az emulgeator aranya. Az is szamit, hogy az olajak nagyon kulonbozoen viselkednek. Vannak olajak, amikhez tobbszaz vagy ezerszere mennyisegben kell emulgeatort adni, a masik veglet az illoolajak, amik jol emulgealhatoak, es eleg az olaj mennyisegenek akar otszoroset, vagy megkevesebbet hozzajuk adni. Hoppa.
Megprobaltam az elozo megkozelitest, csak most 1ml illoolajhoz 5ml Poliszorbat-20-at adtam.
Ugye, hogy csinosabb?
Na tok jo, ez mar tetszik is. Napokig hagytam allni, esze agaban sincs szetvalni. Most megjott egy nagyobb adag Bay Rum illoolaj, aminek szeretem az illatat, ezzel kiserletezem tovabb, valami azt sugja, hogy le lehet menni olyan 2,5:1 aranyig.Jo lenne, ha AS-esebb szine lenne. Az elelmiszer szinezekeket mar kizartam, azok konkretan festekek, es az a tapasztalat, hogy megfestik az arcbort, meg a ruhat, meg mindent. Vettem egy pici uveg eros rumot, a kovetkezo tesztek soran egy "fozetben" kiprobalom gyogyszertari alkohol helyett, a Bay Rum-nak csak nem arthat, es a szine is megvan hozza. Arra hasonloan draga mind a ketto, monduk lehet, hogy alkoholt nem gyogyszertarban, es rumot nem ejszakai trafikban kene venni.
A heten folytatom a kiserleteket, mar mindenem megvan hozza.
A masik probalkozasom a tusfurdo volt. Jo, ez nem nagy truvaj, fogtam a bolti "med" besorolasu, vagyis illat / szappan / szinezek mentes tusfurdot, es osszekevertem egy kis illoolajjal. A legjobb erre a celra az Aldi-ban kaphato sajatmarkas tusfurdo, barmi mast probaltam, a rohadek illatmentesnek mondott tusfurdok elmyomtak a sajat illatukkal az illoolajomat. Na ez sem az igazi. Amikor belecsopogtettem az olajat, akkor kifeheredett (ezt mar ertem) es besurusodott a cucc. OK, tusfurdonel ez annyira nem nagy gaz. Igen am, de par ora elteltevel megfordul a folyamat, es tulsagosan folyossal valik. Ezt meg nem ertem. Viszont tudjuk, hogy akinek kalapacsa van, az mindent szognek nez. Teszek megegy probat, ahol emulgeatorral kevert olajat ontok a tusfurdobe, hatha ugy nem valtoznak meg a gel jellemzoi.
Es ami meg varat magara az a dezodor, ami kb duplajara higitott apple cider vinegar illatositva, aminek izzadasgatlo hatasa van, es megoli a testszagot okozo bakteriumokat. Viszont azt meg nem tudom, hogy az apple cider vinegar (ilyen cimkevel kapni jopar helyen) az megegyezik -e a kozonseges almaecettel. Az errol szolo site-ok felen harcosan bizonygatjak, hogy igen, a masik felen megharcosabban, hogy szo sincs rola. Meg egy csomon a kerdesre elmagyarazzak, hogy mi is pontosan az apple cider es elfelejtenek allast foglalni.
A heten folytatom a kiserleteket. Jobbara magamon.
Lehet, hogy onkent jelentkezo beta teszterekre is szuksegem lesz majd.