Szerző Téma: Újonnan vásárolható kések  (Megtekintve 284836 alkalommal)

Nem elérhető fonthunter (†2014)

• Halhatatlan tag
  • Törzstag
    • Fonti galériája
Re:Újonnan vásárolható kések
« Válasz #150 Dátum: 2010. Május 10. - 13:30:16 »
Én láttam azt a Gottát, én is 5/8-ra tippeltem. Aztán lehetséges, hogy a NOS nem annyira NOS csak annak látszik, mert jó állapotban van. Nem hiszem, hogy regrindelték volna, inkább elfogyott egy hangya...nyit a jó karbantartás közepette.  ;) Szerintem ne idegesítsd magad ezen, ha tényleg jó, örülj annak! :)
H: Flaschner JP: IWASAKI, TOSUKE, Hishakaku Kamisori Sheffield: F. Reynolds, Wade&Butcher "THE CELEBRATED",  Wostenholm pipe, IXL, Bengall, A.J.Jordan Solingen: Dubl Duck, Rob.Klaas, J.A. Henckels, R. Stehlo, Wacker, Bonsa, Revisor, BlackSmith Herder, RedPoint D: Buddel F: Thiers Issard "Le Canadien" SP: Filarmónica 13 USA: HartSteel, Max S

Nem elérhető thaly3

• Törzstag
« Válasz #151 Dátum: 2010. Május 10. - 13:57:57 »
Persze nagyon örülök mert elég f...a kis műszer ;D ;D ;D

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #152 Dátum: 2010. Május 10. - 14:19:22 »
Heló! Szerintetek elképzelhető, hogy a legelső(!) ;D késem (Gotta "120" Full Hollow Silver Steel, 1920*) 9/16-os? Méréseim alapján annyi, csak nem tudom, gyárilag ilyen (NOS-ként vettem very szép állapotban), vagy egy 5/8-os lett regrindelve. Nem nagyon találtam irodalmat a solingeni gyártott méretekről, kivéve az 5/8, 11/16 és 6/8.

*huszas évek eleje

Ez a 20-as évek eleje honnan tudható? Eladó írta, esetleg van róla valami dokument?
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető thaly3

• Törzstag
« Válasz #153 Dátum: 2010. Május 10. - 15:51:04 »
A számla már nincs meg hozzá sajnos ;D Az eladó gyűjteményből szerezte és a régi tulajtól tudja, melyet megerősíteni látszik ,hogy ő is erre az időszakra datálta. A neten valahol :-\ láttam valami nagyon hasonlót '22 és '25 közötti időből. Az igazat megvallva messziről jött ember... ::)Egzakt választ a kérdésedre csak a radiokarbonos kormeghatározás tudna adni, talán beadom a KFKI-be. ;D Vagy a CERN-be...

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #154 Dátum: 2010. Május 10. - 18:28:15 »
ok-ok! Csak azért kérdeztem, mert szokott olyan előfordulni, hogy a késen van egy négyjegyű szám, ami a modellszám, és "nagytudású" eladók ezt  azonnal a gyártási évként kezelik! (Ami természetesen nem fedi a valóságot, sőt sokszor köszönőviszonyban sincs a kés keletkezésének idejével!)
Léber Kálmán

Nem elérhető thaly3

• Törzstag
« Válasz #155 Dátum: 2010. Május 11. - 12:09:47 »
Amúgy teljesen igazad van, mivel egyikünk sem volt ott a késének gyártásakor (szerintem ::)) ezért az álszakértők előfordul, hogy meg akarnak minket vezetni.  >:( Sajnos nem találtam semmilyen irodalomban pont ilyet, majd ha lesz kép kérlek segítsetek.

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #156 Dátum: 2010. Május 11. - 14:16:44 »
Fiuk, az utolsó két hsz-t áttettem, a módszerk, technikába.
Léber Kálmán

Nem elérhető thaly3

• Törzstag
« Válasz #157 Dátum: 2010. Május 11. - 15:57:06 »
Köszi/bocs. Azért ide írtam, mert ez aktívabbnak tűnt ;)

Nem elérhető Pietro

• Törzstag
« Válasz #158 Dátum: 2010. Május 11. - 18:42:05 »
Kedves, tapasztalt kollégák véleményezésére szeretném bocsátani az itteni, lejjebb található DOVO-Inox 4/8, full 1/1, rm acél kést. Van egy DOVO 5/8 full 1/1 szénacél késem, amin tanulok, és második késként egy 4-est szeretnék. T-I ben sajna már nincs, elkapkodták a Le Petit Francais-t, az egyetlen fellelhető 4/8-as Thiers-Issardot, már amit Moszkvában, ebben a boltban lehet kapni: (kár pedig gyönyörű  :-\)

Erre megnéztem mi van DOVO-nak 4-es ben, és jóllehet ott sokkal több típus volt, de csak egy fajta maradt készleten (egyszeri rendelésre nem szállítanak, csak készletről dolgoznak) és ez egy Dovo-Inox, 4/8, full 1/1 ground, rozsdamentes és bivalyszaru a nyele. Magyar pízre átszámolva kb. 44e ft.

Namármost, érdekelne, hogy nagyon kezdőként mennyire zavarna meg az új méret, az hogy ez rozsdamentes, stb (használat/tanulás közben). Az alapvető különbségeket tudom az r.m. és a szénacél között (láttam leírva több helyen is  ;D), de mint kezdőnek mit tanácsoltok, gyakorlatiasság szempontjából érdemes-e már most másodikat - és másfajtát - beszerezni?

Thiers-Issard "Le Petit Français" 4/8 | Thiers-Issard "Fox and Rooster" Silverwing Sheffield 5/8  | Dovo "Black Star" 5/8 | Sigmund Hollinger Sheffield 5/8 | Wacker "Jahresmesser 2009" 6/8 | Seizomoto Kinsei Kamisori | Merkur 34C (HD) | Merkur 37C (slant)

Nem elérhető cotag

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #159 Dátum: 2010. Május 11. - 18:50:02 »
En is kezdo keses vagyok, de van rozsdementes es szenacel kesem is. Azt erdemes eszeben tartani, hogy a rozsdementes kesek konnyebbek es ez kezdokent nem mindig elony, hat meg ha 4/8-asrol van szo. Amugy nagyon olcsonak sem tunik, ennyiert azert mar nagyon jo kesek kozul valogathatsz onilne.

Masodik kest mindenkeppen erdemes, hogy legyen kontrollod, ha eppen ugy erzed, hogy nem teljesit jol a kes, meg tudd nezni a masikkal, hogy vajon tenyleg a kes e a hibas.
« Utoljára szerkesztve: 2010. Május 11. - 19:30:21 írta cotag »

Nem elérhető Gorila

• Törzstag
    • Borotváim (egy részük)
« Válasz #160 Dátum: 2010. Május 11. - 19:14:52 »
Nekem rozsdamentes késekkel egyáltalán nincs tapasztalatom, de a méretbeli különbség nem hiszem, hogy nagy probléma lenne. Úgyis ki kell tapasztalni, hogy neked mi a kényelmes, ezért majd később szerintem be fogsz szerezni egy 7/8-ost is...  ;D

A 44 ezer Ft körüli ár kicsit borsosnak tűnik... De elképzelhető, hogy ez az ára máshol is, nem nagyon nézegettem mostanában új késeket.

Egyébként nagyon szép kés, az tény...

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #161 Dátum: 2010. Május 11. - 19:50:07 »
Nekem is az ára "ütötte meg" a fülem. ennyiért már elég jó választék van NOS késekből, akár az e-bayen is! (Rokonnak/ismerősnek ideküldeted, aztán ha valaki jön/megy elviszi pl.)
Vagy esetleg itthon Extrametálban is meg lehet kérdezni, valszeg ők beszerzik!
Ami a méretet/anyagot illeti, nincs szerintem akkora difi, hogy az akármilyen gondot okozzon!
Léber Kálmán

Nem elérhető longball

• Törzstag
« Válasz #162 Dátum: 2010. Május 11. - 20:19:03 »
Pietro!

Köszi a képen háttérben látható orosz honlapot! Már böngészem, szép dolgok vannak. "Hálából" küldök egy képet: http://picasaweb.google.hu/longball0501/Dovo#5470076557937813362 kicsit találóskérdés, hogy mi az érdekessége.

Üdvözlettel: longball

Nem elérhető Pietro

• Törzstag
« Válasz #163 Dátum: 2010. Május 11. - 20:28:45 »
Igen, az ára igencsak "övön aluli", de eddig ez volt az egyetlen benchmark, majd szétnézek a tágas világhálón, mi a többi forrás...

;D ;D de hisz tudjátok, mindig minden lehetőleg egyből kell, ez meg itt van helyileg, másnapra szállítják, nem kell hetekig várni, amíg a kezemben foghatom, Moszkvába külföldről amúgy se szívesen rendelek, mert nemigen bízok meg a postában/vámban + nagyon lassú (pl. Paultól 7-8 hét alatt ért hozzám a rendelésem), stb... tudom, én már csak ilyen kényelmes f@$zi vagyok  :D

... de vmi azt súgja, ha lesz a jövőben néhány borotvakésem, meg kell tanulnom a türelmességet, mint erélyt (antik/használt db-ok beszerzése, stb), de gondolom jön az majd, csak akarni kell!  ;D

Szétnézek azért majd a moszkvai bolhapiacokon, csak fel kell őket kutatni, biztos lehet ott is találni egypár szép darabot.
« Utoljára szerkesztve: 2010. Május 11. - 20:40:03 írta Pietro »
Thiers-Issard "Le Petit Français" 4/8 | Thiers-Issard "Fox and Rooster" Silverwing Sheffield 5/8  | Dovo "Black Star" 5/8 | Sigmund Hollinger Sheffield 5/8 | Wacker "Jahresmesser 2009" 6/8 | Seizomoto Kinsei Kamisori | Merkur 34C (HD) | Merkur 37C (slant)

Nem elérhető Pietro

• Törzstag
« Válasz #164 Dátum: 2010. Május 11. - 20:37:07 »
Pietro!

Köszi a képen háttérben látható orosz honlapot! Már böngészem, szép dolgok vannak. "Hálából" küldök egy képet: http://picasaweb.google.hu/longball0501/Dovo#5470076557937813362 kicsit találóskérdés, hogy mi az érdekessége.

Üdvözlettel: longball

Szia longball,
szép tok, gondolom borotva is tartozik hozzá  ;D  ha jól látom a feliratból, "régi" oroszul van (a Leninék által véghezvitt nyelvreform előtt írtak így), azaz a forradalom előtti időkből van (19. sz második fele/vége, vagy 20.sz. elejére tippelek...?  ???)  lehet, hogy katonai borotva (volt)?

5 éves garanciát ír a doboz és azt is hogy gyári benne a beütött "brand" (pecsét??, bocs, nem tudom, hogy mondják ezt helyesen)

Szabad a gazda!  ;)

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici