Nos, nekem más véleményem van
Egyébként jól beletenyereltél egy óriási hitvitába, a nikon-canon tábor néha ölre tudna menni a másikkal, hogy adott kategóriában melyik gép a jobb
Az elejénb leszögezem, hogy kb olyan 3 évvel ezelőttig követtem a kamerák fejlődését (tesztek, saját és ismerősök gépei) azóta lehet, hogy hatalmasat változott a világ, de úgy gondolom, gyökeresen nem.
A dslr előnye bármi más géphez képest a gyorsasága, valamint adott fényben (most kevés fényre gondolok) történő gyorsabb fókuszálása, valamint általában nagyobbak az érzékelőik, ezért azonos érzékenységen zajmentesebb képet tudnak készíteni, mint kompakt vagy bridge társaik, bár ha a mai bridge gépek képeit magas ison finoman szűrik, azt egy átlag ember által használt pl 13cmx18cm képméretben nem igazán fogod észrevenni, maximum a monitoron, teljes 100% képméretben...
Ha esetleg gyerek, vagy kicsit is gyorsabban mozgó dolog általában a fotótéma, akkor egy dslr szinte elkerülhetetlen. Azt hozzá kell tenni, hogy ha új objektívet szeretnél (teleobjektív, vagy szélesebb látószögű) akkor bizony a gyengébb optikai darabok is majd' annyiba kerülnek, mint egy új pici kompakt digi szappantartó gép.
Ha nem érzed fontosnak a gyors fókuszt, akkor javaslok vmilyen bridge gépet. Relatív nagy fényerős objektív, zoom.
Mindkét felsorolt kamera gyönyörű képeket készít. Ha eléd teszik nem fogod tudni megmondani, hogy melyikkel készült. Szerintem ne csak leírt paraméterek alapján dönts, hanem menj be egy mediamarktba, fogdosd meg őket, nézd meg, hogy melyiknek hol vannak a gombjai, milyen érzés kattintani velük Döntsd el, hogy neked melyik jön be, hiszen egyik se jobb, se rosszabb a másiknál. Ha esetleg van olyan paraméter, amelyikben jobb az egyik, akkor egy másik paraméterben tuti jobb lesz a másik és így tovább...
Nekem -régen- egy nikon volt az, ami bejött, a fénymérése és a színei, valamint az összeszerelés minősége miatt.
Köszönöm a válaszokat!
Kazam: Igen igazad van a leírtakban.
Még nem sok közöm van a fotózáshoz, viszont igen régóta szeretnék egy "igazi" fényképezőgépet, a feleségem pedig olyasféle hobbi természetfotózásra használná. A régi kis kompakt gépünk most ment tönkre, és annál azért komolyabbat szeretnénk.
Ezért nézegettem a lenti két vázat. A Canon alap objektívvel együtt érkezne (canon EF-S 18-55 3,5-5,6 III) , és
mivel pénzzel nem vagyok nagyon eleresztve, a további objektívek még várhatnak. Addig tanulás a gépezettel.
A kompakt/cserélhető objektíves fényképezőgépekkel úgy vagyok mint
Mach3 és flakonos borotvagél, kontra MühleR89 és a borotválkozás előtti és utáni rituáléjával.
Mivel ilyen gépem még nem volt, egyelőre a szerintem a véleményetek, és az interneten található jó pár
(a lenti gépekkel készült) fotók alapján fogok majd dönteni.