Engem az elmúlt időszakban ért utol az
SLS paráztatás. Több helyről is hallottam, hogy az
SLS, ami egyébként szinte mindenben van nem túl egészséges, rákkeltő lehet, stb. Ez a
Sodium Lauryl Sulfate, ami a habot képzi a samponokban, tusfürdőkben, mosószerekben, mindenben. Elvileg kókuszolajból nyerik ki.
Körül is néztem, és természetesen mindenben volt a fürdőszobában, babafürdetőtől a tusfürdőn és samponon át az arclemosóig (Yves Rocher).
Így szépen elindultam a gyógyszertárba, ahol először megnéztem egy BABÉ sampont a kislányomnak, de abban is volt. Megkérdeztem a gyógyszertárost, hogy szerinte mennyire kell akkor most félnünk az
SLS-től, mire kiröhögött és mondta hogy ez most az aktuális népbutítás, és hogy még az orvosok által felírt fürdetők, speciális samponok is ezzel vannak tele.
Azért benéztem a DM-be, ahol szintén nem lehetett úgy terméket levenni, hogy ne lett volna benne
SLS. Végül a saját márkás mindentől teljesen mentes
Alverde cuccokból vettem arclemosót és tusfürdőt.
Ez egyébként kevésbé habzik, és
SLS nincs benne. Helyette
SCS van, ami
Sodium Coco Sulfate, és utánaolvasva annyit találtam, hogy szerkezetileg megegyezik az
SLS-el, ugyanúgy kókuszolajból származik. Viszont a feldolgozási szintje nem olyen "erős", mint az
SLS-nél.
Egyébként érdekes, hogy Kent szappanban, Trumper cuccokban sem
SLS, sem
SCS nincs, ott valahogy meg tudják oldani! Szóval én úgy vagyok vele, hogy a jobb a békesség, inkább ne legyenek ilyenek otthon.