fbp- nem kell prédikálni a jogkövetésről. Egy példa, kíváncsi vagyok a 30-as tábláknál Te pl. hányszor mentél 40-nel életedben. Hányszor fogadtál el olyan szolgáltatást, ahol ha számlát kértél volna kifizetted a plusz Áfát, hányszor adtál el valamit pl. az interneten, amiután "elfelejtettél" SZJA-t fizetni, nem beszélve a vámról, amit ha megúsztál büszkén hencegtél róla... Na? This is life.
Penge! Teljesen igazad van! Mármint a VÁM-ot illetően. A többiben emberedre akadtál bennem
, mert a 30-as táblánál nagyjából 30 km/h-val szokásom közlekedni; interneten még soha nem adtam semmit úgy, hogy azon olyan mértékű hasznom lett volna, hogy azzal Szja köteles kategóriába mentem volna (ha esetleg figyeled az itteni eladásaimat
); igyekszem elfogadni a számlás szolgáltatásokat, illetve megkövetelni a számlát. Ennél a példádnál monnyuk van egy kis bökkenő. Ezt - ellentétben a számlát notóriusan nemadók állításával - nem a szolgáltatást igénybevevők szokták igényelni, hanem a szolgáltatók igyekeznek meggyőzni a kuncsaftokat arról, hogy ez így lesz jó neki. Persze nem jó neki, de sikerül elhitetni velük azzal az egyszerű szöveggel, hogy "számlával drágább lesz". Aha...ja, csak azt felejtik el közölni, hogy onnan , a számlás árból kellene kiindulni. Mert ha kijön hozzán két kőmíves 4-5 órányi melóra (mint ahogy kijöttek), és elkérnek 85eFt-ot (számla nélkül), akkor az én agyam elkezd számolgatni. Az fejenként 8.500 Ft-os órabér. Ezt ő zsebreteszi. Ez annyit tesz, hogy ha ő napi 8 órán át melózik, akkor 8.500x8x20=1.360.000 Ft/hó pénzt keres. Ha ebből adózna, az még mindig egy elég tisztességes jövedelem (és nem kell hozzá agysebésznek lenni). Vagyis nekem ne azt magyarázza, hogy számlával 85eFt+ÁFA lenne a munka, hanem adjon számlát a 85eFt-ról, amivel még mindig sokunk havi jövedelmének a többszörösét fogja keresni.
Ha elfogadok egy ilyen szolgáltatást, az nem az elfogadás kategória, hanem az a ketegória, hogy "ez van, tehetetlen vagyok".
Illetve nem vagyok az, foghatnám magam és én is csinálhatnám ugyanezt. Hogy mi akadályoz meg benne? Hát nem az, hogy nem tudok két téglát egymásra tenni (ehhez még egy stori: munkatársam fürdőszobájának vízvezetékét a "szaki" 160.000 Ft munkadíjért akarta megcsinálni...hát persze hogy Bp-en
...,de ketten 1 nap alatt megcsináltuk, némi szendvics és üdítő árából kijött). Szóval csak az akadályoz meg az egészben, hogy feltehetően (Nem feltehetően, biztosan) ellehetetlenítene fent említett "szekik" által kialakult közeg, ha én nem a tisztességtelen módját választanám e szakma űzésének. Néha "magától betörne" az ablakom, havonta ellenőrizne az adóhivatal, a munkavédelem, stb...
Így kénytelen lennék ugyanúgy tisztességtelen módon melózni...enyém lenne a világ. Ebben is megakadályoz valami: apámtól nem ezt láttam