Ed- ez azért nem teljesen ugyanaz. Vagyis nem oroszrulett! Van benne rizikó az tény, de nem sok. A Soroksári útnak arról a másfél km-es részéről beszélek ami a Szabadkai út és a Kén u. között van, befelé a város felé. A lámpák elég jól elhatárolják a forgalmat hullámokban. 3 sávon mehetsz tök egyenesen az üres úton. Persze nem reggel 8-kor. A 250 meg persze félelmetes lenne egy Passatban igaz, de az említett Audiban nem. Simán manőverképes minden irányba. A történetet pedig úgy képzeld, hogy full gáz kb. 20mp-ig, majd full fék 20mp-ig. A jobbkezes dolog az pedig teljesen más, az tényleg oroszrulett. Ez evvel nem hasonlítható össze, mert 100% úra vagy a helyzetnek, a jobbkezes történetnél meg egyáltalán nem csak rajtad múlik, hogy összetörnek-e vagy sem. A gyalog a piros lámpán áthaladás bevallásával, pedig elviekben tök ugyanott vagyunk...
Mindenben 100% igazat adok Nektek, kivéve egy dologban. A felelőtlenség nem ott bukik ki, hogy egy bizonyos szabályt betartasz-e vagy sem. Hanem, hogy ott és akkor, a képességeid (és mások képességei szerint), hogy méred fel a helyzetet, rátojsz-e a másik ember fejére, vagy maximálisan figyelembe veszed a környezetet, helyzetet. Ha mindent korrekten csinálsz, akkor nem vagy felelőtlen, szabály ide vagy oda és mindenki boldog.
Penge, én például a fentiekkel egyet is értek. A fentiek szerinti kategória például, hogy én állok gyalog a zebrábál, körülnézek, látom, hogy közel-távol nem jön semmi, és átsétálok a piroson.
A Soroksári úti példán azonban mindez megbukik. Ugyanis 250 km/h a Soroksári úton már az a kategória, ahol nem tudod felmérni a helyzetet, mert nincs mit felmérni. Azon egyszerűen nem tudsz mit felmérni, hogy élő villámcsapás vagy, hogy másnak felkészületlenül gyakorlatilag nincs esélye reagálni rád. Ezért ezt nem úgy hívják, hogy felelős helyzetfelmérés, hanem hogy orosz rulett.
Én egy klasszikus jobbkezes kis körzetben lakom. Sosem felejtem el, hogy a mi meg a szomszéd utca kereszteződésében egyszer egy bálnamerci nemhogy nem megállva, nemhogy nem lassítva, de bőgő motorral, folyamatosan gyorsítva 80-90-nel döngetett keresztül. Tipikus orosz rulett, bármi történhetett volna. Az ő képességeit illetően ezek szerint ő jól mérte föl a helyzetet, mert abban a tankban minden bizonnyal túlélte volna. Köszi...