FBP- a sőrt nagyon szívesen!
Ebben a témában még megpróbálok segítni, mármint a felvilágosulásban, aztán hagyom a témát, mert ha jól emlékszem Professzore tagunk a pénzügyi tanácsadó és neki is élnie kell valamiből.
Szóval, ha Te úgy gondolod, hogy a 3 betűs banknál sarcoltatod magad, mert... 27 ezer féle oka lehet ( ezek legyenek fogható érvek, és kvázi elfogadhatóak SZÁMODRA, hogy milyen szolgáltatásokért fizetsz), akkor arra azt mondom, hogy rendben van. Viszont ha azt látom, hogy full infóhiányos az érvelésed, és megszokásból, vagy lustaságból nem lépsz, ennek ellenére szapulod, akkor tiszta jóindulatból javaslom, hogy keresd fel ( no nem Józsit)
inkább Professzore-t.
A vitatott százalékok...
PRO..DENT honlapjáról származó példára hivatkozok: 100.000.-Ft os kölcsönt adnak 50 hétre, heti 2380Ft törlesztőrészlet mellett. Ezt ha beszorzod: 119.000.- tehát a kamat 19e Ft lesz az 50 hétre. Mivel heti törlesztésről van szó és nem teljes év, az éves kamat az 1 évre levetítve 19760 Ft a 100e kölcsönösszegre. Ez 19,76% kamatkulcs, nem 400% és nem 44,22%. A kamatszámításom igaz nem teljesen precíz, mert heti törlesztéssel számolom, és csak a felvett és teljesen kifizetett összeg hányadosát vizsgálom. ( A THM 44.22%-al) THM ráta számítás
itt Itt zárójelbe rakom, hogy amit említesz magas THM értéket úgy lehet elérni, hogy nagyon rövid a futamidő és mondjuk beraknak egy fix kezelési díjat (gondolom több, tehát ilyen ajánlatuk is van...)
Igen! lehet több banknál vezetni folyószámlát, takarékszámlát és éppen a legjobb feltételeket kínálóban "bankolni", nem dől össze a világ, legfeljebb keresel egy kis pénzt... vagy megspórolsz... lehet ezt tudatosan is és amíg megteheted lehet akár kényelmi szempontok alapján is, de ne szídd az XTP-t, inkább hagyd őket ott...( a lakástakarékod kivételével)
És most leírom az én legutóbbi bankos történetemet, ami számomra volt nagyon tanulságos. Egy nevenincs banknál intézem a bankügyeimet. Amióta él ez a kis bank ott vagyok náluk, persze minden ajánlatukat összevetem a konkurenciával is, ezért természetesen van más intézménynél is követelésem. Ez a bank legtöbbször a számomra fontos dolgokat ingyen vagy nagyon olcsón intézi és jól intézi, tehát őket nevezném meg, mint "bankom". Történt egyszer, hogy leemeltem egy ügyfél tájékoztatót a polcról, amiben ecsetelték, hogy miért érdemes náluk "bankolni". A tájékoztatón 12 hazai pénzintézet ajánlataival mérték össze magukat. Jó fejek voltak, mert az igazságot írták, tehát pl. betétkamatban ők csak a 3-ikok voltak, valamilyen számlavezetési díjban a másodikok, míg egy pár más szempontból mondjuk a negyedikek... Na mi jut ilyenkor eszébe annak, aki ezt a tájékoztatót csinálta??? Hát nem az ami nekem. Engem egy dolog érdekelt ezután. Ha nem ők az elsők ezekből a szempontokból, akkor kik? Ki adja a legmagasabb nettó kamatot? Csak ez számít, ha betétről van szó és hol a legolcsóbb a hitel, Illetve hol van ingyen számlavezetés stb. Velem gyakorlatilag maguk alatt ásták a fát a 3-ik helyezésükkel...(nyilván körbenéztem) Mondjuk továbbra is ott "bankolok", de abban a hónapban tájékozódásom végeredménye egy kis plusz volt profit oldalon... Volt még egy két érthetetlen húzásuk, pl. az ügyfél döntheti el, hogy mekkora összegű számlavezetési díjat fizet... Akár semmit, nincs befolyással a további költségeire... Ez van, akinek tetszik, nekem megint más jut erről az eszembe...
Mindenesetre oda akarok kilyukadni, hogy egy kis ráfordítással mindig lehet jobb ajánlatot találni, és inkább "szapuld" magadat, hogy eddig miért nem foglalkoztál evvel a kérdéssel...nem kell hagyni magunkat..., ha 30%, hát kapják be ők... (megint no offence, ezt gondolom jóindulatúan)