a wine-ról nem tudok nyilatkozni, de használtam már windows alatt linuxot és fordítva, vmware-ben és virtualbox-ban is: stabil korrekt megoldás mindkettő, ráadásul a virtualbox ingyenes.
A mai vasaknál a virtualizáció overhead-je szinte elhanyagolható. Volt olyan tapasztalatom, hogy linux alatt linux felállásban (asszem vmware-rel) egy adott feladat gyorsabban futott le a VM-ben mint a natívan futó OS-ben (gondolom valami beállítás különbség a VM-ben neki kedvezőbb volt)
Direkt nem írtam korábban a VM-eket mert azzal nincs igazából a windows helyettesítve, de újrabootolgatás elkerüléséhez tökéletesen megfelel.
a specifikus igényekre visszatérve: fel lett sorolva jópár (amik nekem sose hiányoztak... illetve a játékok, de azt én soroltam fel
), cserébe én is mondtam egyet (ssh, amin keresztül nem mellesleg biztonságosan elérhetem a file-jaimat is), de említhetném a unix architektúra egyéb vívmányait is (pl X forwarding), de ezekre meg a Windowsos felhasználók túlnyomó többsége tárná szét a kezét, hogy "emmeg mi?"
szóval értem, hogy vannak olyan specifikus igények amihez windows kell, de olyanok is vannak amihez meg MAC, vagy éppen Linux a legjobb. Szóval az általános érvényű eredeti kijelentéssel továbbra sem tudok azonosulni