Én pontosan olyan helyen lakom, ahol pékek tekintetében van összehasonlítási lehetőségem. 400 méteren belül van 2 is.
Az egyiknek már az apja is ezt csinálta annó, ő meg ebben nőtt fel és vitte tovább a boltot. Céget nem írok, de pl Lacus biztos tudja, kiről van szó.
Úgy gondolom ők minőségi terméket készítenek. Dolgoztam Németországban is, meg néha szoktunk külföldre is menni és azt hiszem az ő termékei semmivel sem rosszabbak annál, mint amit a nyugati pékek gyártanak. Olcsónak nem mondanám, de szerintem (és nekem) megéri.
Aztán van itt albán is, aki 1-2 éve nyitotta a boltot. Szerintem annak is elég jól mehet, mert mindig látok kijönni valakit az üzletből. A minőség nem üti meg az előbb említett konkurencia szintjét, így természetesen olcsóbb is, valamint látástól mikulásig nyitva van, így szinte bármikor lehet menni vásárolni.
Gyakorlatilag ő az áraival és a hosszú nyitvatartási idővel kompenzálja a tudás- és minőségbeli hátrányát.
Megjegyzem szerintem tele van az ország jó mesteremberekkel. Csak egy nagy részük nem aktív. Kénytelenek voltak váltani valami másra, mert az építőipar ( ha már burkolóról volt szó) teljesen haza lett vágva. Nem csak a válsággal, hanem már előtte is a körbetartozásokkal, a munkák ki nem fizetésével. Mert ugye hiába csinál meg valaki egy munkát tisztességesen és igényesen, ha a megrendelő nem fizeti ki utólag. Az utóbbi 10 évben ebből szinte sportot űztek a tisztelt megrendelők.
Példának mindjárt magamat tudnám felhozni (nem mint nem fizető!
). Lehet, hogy szerénytelenség, de magamról úgy gondolom, hogy az általad említett kívánalmaknak teljesen megfeleltem, amikor még a szakmámban dolgoztam. Tisztességes, igényes, takarítós fajta voltam. Aztán a válság hatásra bekövetkezett építőipari mélyrepülésből csak úgy tudtam kimászni, hogy iparágat váltottam.
Most egy teljesen magyar tulajdonú, idehaza piacvezető élelmiszeripari cégnél egy irodában, szép ruhában koptatom a billentyűket. Kicsit rosszabbul élek, mint 10-15 évvel ezelőtt de az országos átlagnál talán még így is jobban, mert viszonylag tőkeerős a munkáltatóm.