OK, a Sony igen. De pl. a Mobius - amit én is nézegettem és egészen jónak találom - sajna nem. Autós kamerám van, mert azt kihasználom, annak van saját lcd-je.
Na igen, a kényelmet és a fícsöröket meg kell fizetni!
Most már konkrétabban tudok írni, mert pénteken érkezett egy Mobius a házhoz.
Most úgy érzem (bár még csak egy délutánt tudtam vele foglalkozni), hogy az egyetlen hátránya a többször ennyibe kerülő gépekhez képest csak a kontroll hiánya. Tehát amikor felveszel valamit, akkor nem látod, hogy mit rögzítesz, ahogy írtad is, úgy saccperkábé a felvenni kívánt dolog felé fordítod a kamerát, aztán majd PC-re vagy TV-re dugva kiderül, hogy mit vettél fel.
Én standard lencsével kértem, így nem olyan nagy a látószöge, mint a konkurenciának, ellenben még ez is akkora, hogy görbíti az egyeneseket. Nem annyira, mint egy halszem optika, de látható. Szóval ebből azt akarom kihozni, hogy ha 'nagyjából' a felvenni kívánt téma felé fordítod az eszközt, akkor a téma nagy valószínűséggel rajta is lesz a memóriakártyán. Szerintem ez nem olyan nagy lutri.
Amit inkább annak érzek az az, hogy mivel kontrollra nincs lehetőség a képernyő hiánya végett, így a mindenféle beállítások végeredménye is csak utólag, gépre dugva derül ki.
A kamera kétféle felvételi módot tárol a memóriájában. Ezt neked kell PC-n vagy Androidon összeállítani, majd rátenni a kamerára. Ezután ezen két mód közt váltogatva tudsz videót rögzíteni. Módosítani nem tudod, csak ha ismételten rádugod az eszközt a pc-re.
Itt van pl az Advance Image setting fül képe.
Mint látható gyakorlatilag a három alapszínt egyesével is lehet állítgatni, vagy lehet választani előre megadott fehéregyensúly beállítást is, ha nem akarsz sokat pepecselni. Viszont hogy egy adott beállítás milyen képet eredményez, azt csak utólag tudod megnézni.
Szerintem ez a legnagyobb hátránya a ketyerének, hogy az adott beállításokat nem tudod azonnali élőképen csekkolni. Pedig tud webkamera is lenni és abban bíztam, hogy ebben az üzemmódban majd látni fogom a szoftveres állítgatás eredményét, de sajnos amíg webcam üzemmódban van, addig a feltöltőszoftver nem látja a kamerát. Tehát ki kell kapcsolni, setupolni a kívánt felvételi módot, majd visszakapcsolni és megnézni. Ha nem tetszik akkor a folyamat kezdhető előröl. Igazándiból ez az, ami sok időt fog elvenni, amíg megtalálom azt a beállítást, amit adott fényviszonyok között én jónak találok.
A beállításokat sablonként el lehet menteni, tehát ha mondjuk kikísérletezek egy jó beállítást napos időre, egyet felhősre, egyet pedig estére, akkor utána már ezekkel nem kell bajlódni, csak fel kell tölteni a gépre.
A kamera óriási előnye az ára. Ár-érték arányban az egyik legjobb választás. Baromkodni, zsebre vágva magaddal vinni mindenhová nincs jobb. Ha netán baja lesz, akkor pedig nem buktál olyan rettenetesen sokat. Ja, és a mikrofonja nagyon érzékeny ( a méretéhez képest természetesen)