Zozo, szerintem próbáld meg kitalálni, hogy mennyire kell, hogy tényleg hegyi bicikli legyen az a mountain bike
Ha városban, aszfaltozott úton vagy jól kitaposott földúton használod, szerintem érdemesebb túrabicikliben gondolkodni, a széles, bütykös 26 collos kerék városba meg aszfaltra nem ideális. Lehet simában is szélesebbet kapni, ha kátyús az út... Nekem MTB vázam van, de keskeny gumikkal, városba, túrázni tökéletes. Az alumínium váz kirázza a belsőségeid, cserébe nem kell törődnöd a rozsdával, az acél kényelmesebb, és ha egy kicsit figyelsz rá, meg nem hajtod télen, a rozsdával nem lesz gondod. Amikre alkatrész-ügyben figyelj:
- ha a teleszkópos, nézd meg, hogy mennyire jár finoman, vagy mennyire "reszelős" ha benyomod; olajos-mocskos-e a villaszár. (tudom, hogy mostanában alig van teleszkóp nélküli bicikli, de ha elfogadható minőségű utakon használod, akkor kár a teleszkóp többlet tömegét cipelned, plusz szerintem jobban is irányítható.)
- ha sima V-fékes, nézd meg, hogy mennyire lötyög a féktest a tengelyen. A féktengely nem minden vázban cserélhető.
- fékkart is mozgasd meg, hogy lötyög-e
- nézd meg, hogy miden fogaskerék sugárirányban áll-e és a fogak közötti hely mindenhol egyenletes U-alakú-e
- felniken keress karcokat, ha sokat használták, a felni falának kopása látszani fog, ne csak nyolcast keress a felniben, de forgasd meg a kereket, és nézd meg oldalról, hogy nem üt-e felfelé/lefelé, nem tojás-e a kerék
- nézd meg, hogy a keréknek nincs-e oldalirányú lötyögése
- nézd meg, hogy mennyi marad benn a nyeregcsőből a vázban, ha beállítod a magasságodhoz, a felső vázcső alsó széle alatt legyen minimum egy ujjnyival
De szerintem a legjobb az, ha mész egy kört, és ha nem lötyög semmi, és minden kattogás-kerregés nélkül végig tudod váltani a fokozatokat, és szemmel láthatóan nincs sérülés, a váz illesztései is rendben vannak, akkor rendben lesz.
Bónusz: ha csomagos túrákat is szeretnétek csinálni, akkor legyen megfelelő rögzítő szem a vázon, ez kell a normális sárvédőhöz is
Ezek egy része általában beállítással is orvosolható, de ha valamiért nem, akkor egyből pénzt kellene költened az új szerzeményre, azt meg senki nem szereti... és vegyél mindenkinek
bukósisakot, és kényszeríts rá mindenkit, hogy hordják is. Tényleg. És nincs olyan, hogy "á, csak átugrok a haverhoz, itt lakik két utcára"
.