Ne haragudj fehege, de ez orbitális ostobaság! Amiről írsz, az már megint a skin-hatás, ami a frekvencia növekedésével jelentkezik, valahol a MHz-es tartományban, tehát egyrészt épp ellenkezőleg, mint amit leírtál, másrészt a mi esetünkben nem is jön szóba, mert vagy 2-3 nagyságrenddel lejjebb vagyunk.
A 2,5mm2 tök felesleges ehhez a pár tíz watthoz.
A vezetékek pedig semmiképpen nem "speckó ötvözetek", ellenkezőleg, a minél tisztább anyag a cél (evidens amúgy, az ötvözetek anyagszerkezeti inhomogenitása csökkenti a vezetőképességet, a misztikus elméletek pedig arról szoktak szólni, hogy ezek fémrács-hibák valahogy torzítják a jelet).
A frekvenciától v. skin hatástól függetlenül egyszerûsítve utaltam a kábel elemi szálak és sodrott kábel elektron áramlására. Ezek szerint szerinted ez hülyeség. Rendben - azért ennek olvass még utána.
A speckó ötvözetrõl annyit, hogy a tiszta rácsszerkezetre törekvés maga is speckó ötvözetet jelent - minimum csökkentett szennyezõ atomok a rácsszerkezetben. Én is erre utaltam.
De feleslegesnek tartittam leírni, mert mindig jön itt egy okostojás, aki hülyeségnek tartja
A hangfalnak illendő teljesítményéhez megfelelő, NAGY keresztmetszetű kábelt használni. Így van ez a színházaknál is.
Picit parasztvakítás a csak oda használható, mert itt valójában nem tisztább réz vagy rosszabb, hiszen az UTP nagy adatátvitelre készűl, csak kisebb átviteli kvadrát van használatban a CAT kábeleken. Mert mint tudjuk az áram a vezető palástján halad s nem benne. S a net hálózaton nincs szükség nagy teljesítmény kiszolgálására.
Ha UTP kábelt akarsz használni, mert az van korlátlan mennyiségben, nyugodt szívvel megteheted.
DE!
Be kell tartani a minimális kvadrátot. Hogy feszültségesés s ezzel hangminőség ne vesszen. ( nem stúdió mikrofont építesz, ahol frekvencia érzékeny kábelt kell használni. De a mikrofon kábel sem egy nagy durranás a DMX rendszerek digitális vezérjel szabványához hasonlítva. Mert egy DMX kábel meghajt egy mikrofont, s Hi-Fi minőségben rögzít, addig a mikrofon s egyéb hangosítástechnika csodaszalagtól megbolondul az intelligens géppark).
Tehát én biztos nem érpárral vezetném a közös, s a meleg eret, ha UTP t tennék be, hanem egy száll összes ér, növelve az érvastagságot összeforraszt, a meleg száll, s a közös párban mellette a másik UTP kábel összes érének használatával. Így nő a kvadrát, s csökken az interferencia esélye.
De lehet egy CAT kábel ki se adja egy ér minimális átmérőjét.
Számolj utána!