Dell Latitude E5530, alapból Ubuntuval jött.
Ez is Dell, Latitude 6410-es, alapból win7-el készült. Amikor feltettem a win7-et, akkor persze hiányoztak driverek (pl hálókártya, broadband, wifi), mert nem azt a wint kapta, ami gyárilag volt rajta, hanem egy másik példányt, ami ezeket a meghajtókat nem tartalmazta, így értelemszerűen települni sem tudott. A meghajtókat a Dell honlapjáról, a supportból kellett előbányászni és telepíteni, viszont ott a letölthető fájloknál rendre a leírásban az látszik, hogy valamelyik windows verzióhoz vannak, tehát nem látom azt sehol, hogy Linuxhoz.
Tehát ahhoz, hogy mondjuk a képernyőn lássak is valamit kell egy driver. Ez két módon kerülhet a gépre: vagy a gyártó honlapjáról ( ahogy írtam is), vagy pedig az oprendszer kell, hogy tartalmazza a szükséges file-t és telepítéskor ez kell, hogy a gépre kerüljön.
Mivel a Dellnél, mint említettem is, nem látok a meghajtóknál Linuxos utalást, így azt kell feltételezzem, hogy a Linux bármelyik verziója kell, hogy tartalmazza már telepítéskor a megfelelőt, amivel működni képes. Viszont hogy ez nem így van, azt néhány fórum bizonyítja, amiben leírják, hogy a Dell 6410-es gépénél szoktak hálózati és wifi gondok lenni Linux esetében. Pl valaki azt írta, hogy neki Mint-el megy, de Fedorával nem. Valaki Ubuntunál írta, hogy nem ment vele. A fórumokon írnak megoldási lehetőségeket is, de ezeket olvasva nekem ugyanaz a feeling jön le, mintha win7 fórumot olvasnék, tehát semmivel sem egyszerűbb, variálni, gányolni kell, hogy esetleg működjön.