Szerző Téma: Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.  (Megtekintve 644906 alkalommal)

Nem elérhető Betyarka

• Törzstag
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #1830 Dátum: 2014. November 30. - 20:22:20 »
Ma reggeli. /Wien, Aida/

Csak a puffin ad erőt...

Nem elérhető snake

• Törzstag
« Válasz #1831 Dátum: 2014. November 30. - 22:10:22 »
Professional
Nem irjak a típust. Ránézésre 1334. De ez nem daralos. Az tutti.

Egy főzetre ebből hány adag kávé lészen vajon? Mert a leírását olvasgatva az jön le, hogy másfél literes a víztartály a ketyerén, ugyanakkor a bajonettzáras résznek elég kicsi az átmérője ( úgy szemre). Érzek némi ellentmondást.
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba. (Rejtő J.)

Nem elérhető worm

• Törzstag
« Válasz #1832 Dátum: 2014. December 01. - 00:27:10 »
Az "építő kritikáról" meg az a véleményem, hogy teljesen felesleges. A jó pálinkához (borhoz stb) pl minőségi alapanyag és gondosság kell. Nem véletlenül kerül az olcsó annyiba, amennyibe, a jó meg drágább. A legtöbb ember azért fogyaszt rosszat, mert a normális minőségből nem tudna annyit megengedni magának, mint amennyit meg akar inni. Kb ugyanaz a szitu, mint a növényi zsírból készült sajtokkal és a szójából gyúrt húskészítményekkel.

Ez is nagyon igaz. Plusz ott van az, hogy amihez hozzászoktál, azt szereted, és azt hiszed, az a jó. Ez abszolút emberi.

Nyilván egy barátomnak vagy az öcsémnek fogok mondani építő kritikát, de egy öreg falusi rokon bácsinak vagy a 74 éves apósomnak totalisan felesleges, ráadásul a fentiek alapján, mivel úgysem hiszik el, még magam csinálok hülyét magamból.
Azt hiszem párszor már felmerült itt a fórumon, de ez is ékes példája a túlhájpolt magyar konyhának/élelmiszeriparnak. Ugyanúgy minőségi gondok vannak ezekkel a lőrékkel, és csak mi magyarok vagyunk meggyőződve, h világszínvonalú amit előállítunk :(
Ahogy látom sokszor az a gond, h sok embernek nincs anyagi lehetősége, h megismerjen egy tényleg jó (jelen esetben) gyümölcspárlatot mint viszonyítási alapot, így ha a szomszéd szaránál kicsit jobban sikerült az ezévi lefőzés, akkor, megtámogatva az ezt legyező hiúsággal az már ennél jobbat még nem ittál kategória!

És sajnos ha azt mondod, h hú ez nem az igazi, akkor köcsög vagy/féltékeny vagy/nemértesz hozzá :(
Szavakon lovagolni? Az értelmes ember konvenciókban gondolkozik, nem konkrétan szavakban! 
http://szucsjanos.hu/philosophy/thispage.html

Nem elérhető pmol322

• Törzstag
« Válasz #1833 Dátum: 2014. December 01. - 06:22:08 »
Igazad van.

De egy ellen érvem van!

Az én HP-m a legjobb a világon! S ha nem ízlik, akkor köcsög vagy / nem értesz hozzá / féltékeny vagy!  :cimbi:
- És ha… fizetést ajánlanék, hogy dolgozzon?
– Engem nem lehet megvesztegetni.

Nem elérhető snake

• Törzstag
« Válasz #1834 Dátum: 2014. December 01. - 08:31:13 »
Szerintem objektíven nincs olyan, hogy jó, vagy rossz. Szubjektíven persze létezik.
PL lehet, hogy valaki hányna a patkányfarok-levestől, de elképzelhető, hogy valahol Burmában rajonganak érte.
De hogy a borotválkozásnál maradjak: D.R.Harris Arlington szappan szerintem egy szemernyit sem jobb a Wilki ufo-nál (sőt), pedig vagy 5x annyiba kerül, valaki meg nyilván ódákat zeng róla, hogy mekkora nagy ászok ezek a Harrisék.
Ezért is egzakt tudomány a matematika, ott a 10 biztos több, mint az 5. :)
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba. (Rejtő J.)

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #1835 Dátum: 2014. December 01. - 08:43:28 »
Professional
Nem irjak a típust. Ránézésre 1334. De ez nem daralos. Az tutti.

Egy főzetre ebből hány adag kávé lészen vajon? Mert a leírását olvasgatva az jön le, hogy másfél literes a víztartály a ketyerén, ugyanakkor a bajonettzáras résznek elég kicsi az átmérője ( úgy szemre). Érzek némi ellentmondást.

Az, hogy mekkora a víztartálya, nincs összefüggésben azzal, hogy mennyi kávé jön le egy alkalomra. Az a karban lévő szűrőkosártól függ (hogy milyet adnak hozzá, nem tudom). Vagy szimpla kávét (ez esetben kb. 7 gramm őrlemény megy a kosárba), vagy dupla kávét (kb. 14 gramm őrlemény) tudsz vele főzni. Vagy ristretto-t. Vagyis kosártól függően 20-25ml-től 75-80 ml-ert lehet, illetve érdemes vele egy menetre készíteni maximum. A kezelő engedi a kívánt mennyiségű vizet, nem automatika szabályozza. Tehát mint látható, ezek a mennyiségek messze elmaradnak a víztartály méretétől. Annak, illetve a méretének csak annyi szerepe van, hogy nem kell sűrűn töltögetni a vizet bele, ha naponta több kávét készítenek vele. Az megint más kérdés, hogy napokig állott víz sem az igazi. De mindenképpen tisztított/lágy víz javasolt. Az én volt kis Saeco-mnak pl. 2,5 literes volt a tartálya, ha jól emlékszem, de 1/3-adnál többet nem töltöttem bele egyszer sem.     
A szivarozásra szánt időt nem érdemes másra vesztegetni.

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #1836 Dátum: 2014. December 01. - 08:46:00 »
De hogy a borotválkozásnál maradjak: D.R.Harris Arlington szappan szerintem egy szemernyit sem jobb a Wilki ufo-nál (sőt), pedig vagy 5x annyiba kerül
Szerintem meg de... sőt, 6x annyit is megér! ;)
Az Arlington finom illatos cucc, öröm vele a borotválkozás,
míg az "UFO" WC-illatosító szagú.
De persze ízlésekről/illatokról nem érdemes vitatkozni egy cseppet sem...
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető snake

• Törzstag
« Válasz #1837 Dátum: 2014. December 01. - 08:55:15 »

De persze ízlésekről/illatokról nem érdemes vitatkozni egy cseppet sem...

Hát pontosan erről beszélek én is. Szerinted megéri a többszörös árat, szerintem nem. Így kerek a világ.
De biztos lenne lehetőség arra, hogy laboratóriumi keretek közt hasonlítsák össze a dolgokat ( hp-t a hp-vel, szappant a szappannal, stb). A számok beszédesebbek, mint az emberi érzékszervek, ha már összehasonlításról és viszonyításról van szó.

Nem elérhető snake

• Törzstag
« Válasz #1838 Dátum: 2014. December 01. - 09:15:41 »
Az, hogy mekkora a víztartálya, nincs összefüggésben azzal, hogy mennyi kávé jön le egy alkalomra. Az a karban lévő szűrőkosártól függ (hogy milyet adnak hozzá, nem tudom). Vagy szimpla kávét (ez esetben kb. 7 gramm őrlemény megy a kosárba), vagy dupla kávét (kb. 14 gramm őrlemény) tudsz vele főzni. Vagy ristretto-t. Vagyis kosártól függően 20-25ml-től 75-80 ml-ert lehet, illetve érdemes vele egy menetre készíteni maximum. A kezelő engedi a kívánt mennyiségű vizet, nem automatika szabályozza. Tehát mint látható, ezek a mennyiségek messze elmaradnak a víztartály méretétől. Annak, illetve a méretének csak annyi szerepe van, hogy nem kell sűrűn töltögetni a vizet bele, ha naponta több kávét készítenek vele. Az megint más kérdés, hogy napokig állott víz sem az igazi. De mindenképpen tisztított/lágy víz javasolt. Az én volt kis Saeco-mnak pl. 2,5 literes volt a tartálya, ha jól emlékszem, de 1/3-adnál többet nem töltöttem bele egyszer sem.     

Ok, értem, tehát akkor lehet vele híg löttyöt is készíteni, ha a kevés kávéhoz, ami a helyére befér, ráengedek 1 lityi vizet. :)
Lehet, hogy veszek egy ilyet anyósoméknak Karácsonyra.  :naughty:

Mondjuk jómagam nem kávézom (és abszolút tájékozatlan is vagyok a témában), így tökéletesen mindegy, de néha fogadunk vendégeket, valamint a nejem is kávés, így felmerült bennem, hogy esetleg kéne egy olyan is, ami egyszerre lefőz 4, esetleg 6 adagot is, olyat, ami iható és presszókávénak nevezhető. Nem arról van szó, hogy a vendégek becsokizzanak a gyönyörtől, csak arról, hogy hozzon egy átlag szintet.. Nyilván akkor olyan ketyere kellene, aminek nagyobb a szűrő része, tehát több őrlemény fér bele. Az előbbiek szerint ez akkor 28-42 g anyagot jelent.
Van esetleg olyan oldal, ahol kávégépre keresve kereső szűrőként be lehet állítani az egyszerre beletehető kávémennyiséget? Vagy másképp, hogy hány személyes?

Nem elérhető Lord Ickenham

• Törzstag
« Válasz #1839 Dátum: 2014. December 01. - 10:06:37 »
Laborban ki lehet mutatni sok mindent, de azt, hogy miért szereti valaki jobban az egyik terméket a másiknál, az nem csak ettől függ. Lehet, hogy jobban ízlik a wilki ufo, vagy az Arko (kezdődik!), mint valamelyik drága, valószínűleg minőségibb cuccokból készült (laborban igazolhatóan) szappan. Ez nehezen vizsgálható.

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #1840 Dátum: 2014. December 01. - 11:04:28 »
snake: ez akkor nem a te géped (ugye továbbra is a lidlis gépről van szó?).

Ugyanis
1. az adott szűrőbe ilyen gépnél nem célszerű sem kevesebb, sem több őrleményt tenni, mert akkor moslék lesz az eredmény (a tömörítésről nem beszélve, amihez nem árt némi gyakorlat, meg a presszóképes darálóról, ami nélkül felejtős a dolog).
2. ha mondjuk egy dupla szűrőkosárba beleteszel 14 grammot (mert mondjuk pont ez az ideális mennyiség bele) és átengedsz rajta egy vagy pláne több deci vizet, megintcsak egy ihatatlan moslék lesz belőle.
Hosszabb kávét legfeljebb úgy tudsz csinálni, ha a kész presszót felhúzod az elfogadható mennyiségű forró vízzel.

"ami egyszerre lefőz 4, esetleg 6 adagot is, olyat, ami iható és presszókávénak nevezhető"
Olyan nincs, hogy egyszerre lefőzől 4-6 adag presszókávét (ja de, több karos ipari géppel). Mert vagy szimpla/dupla adagot készítesz egyszerre (egy menetben), vagy 4-6 adagot (de nem ezzel a géppel és nem presszókávét)
Szóval legfeljebb úgy kivitelezhető 4-6 adag, hogy egyenként egymás után lefőzöd a szimpla/dupla adagokat.
Vagy megoldás lehet egy 4 vagy 6 adagos kotyogó, de az szintén nem presszókávé, illetve kevesebb adagot nem tudsz, nem érdemes főzni velük.

Nem elérhető snake

• Törzstag
« Válasz #1841 Dátum: 2014. December 01. - 13:08:49 »
Kezd világosodni a dolog. Köszi!

Nem elérhető tothzoltan

• Törzstag
« Válasz #1842 Dátum: 2014. December 01. - 15:42:20 »
Én lejöttem erről a főzőről. Nem férne már el, illetve be kéne áldozni a Nespresso helyét. Az meg jó, ha van.
"Gól, amit a bíró megad, avagy az minősül OFF-nak, amit a moderátorok annak gondolnak."

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #1843 Dátum: 2014. December 01. - 15:53:26 »
Vettem 3 féle koffeinmentes kávét, erre kettőt elfelejtettem hazahozni  :jajne:
Mondjuk kibírom, december végén át tudom venni.
HW: Razorock Game Changer .084, Ap Shave Co. pamacsok
SW: B&M, Stirling, Tabac

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #1844 Dátum: 2014. December 01. - 15:59:28 »
Vettem 3 féle koffeinmentes kávét, erre kettőt elfelejtettem hazahozni  :jajne:
Mondjuk kibírom, december végén át tudom venni.

Érdekelne, hogy milyeneket...

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici