Szerző Téma: Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.  (Megtekintve 641876 alkalommal)

Nem elérhető velosolex

• Új tag
  • *
  • Игрушка
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2355 Dátum: 2015. Február 17. - 08:15:07 »
Még azt is tudnotok kell ,hogy a kedvesemnek nagyon alacsony a vérnyomása, nála a kávéivás nem szeretetből indult ,hanem szükségből.
Reggel amikor ébredt minél hamarabb kellett a kávé, a drága gépek 10-15-percig melegednek.
Azért ivott szarvasi kotyogósból ,mert otthon is ezt látta.
Évekig nem törödtem vele de egyszer kétszer megkostoltam ,de nagyon nem izlett a szarvasi főzet.
Aztán egyszer én akartam neki csinálni figyelmességből, és belenéztem a szarvasiba.
Elborzadtam, az alu kazán igénytelenségén, oxidációján (hiába főzte ki néha ecettel,mert otthon ezt látta)
Ez után jött a Bialetti---Azóta is hat darabom van itthon--és mindegyik más ízű kávét csinál.
Mokka expressz, mukka, rozsdamentev Vénusz,olasz ,és román  brikka ,És bialetti mini expressz.
Ezek a készülékek minőségi javulást hoztak ízben .
mokka, íze bejött, de a legjobb ez volt:  http://www.bialetti.co.nz/product/mini-express/
Rájöttünk ,hogy a brikka nem a mi világunk, a sulyszelep miatt nagyon megégeti a kávét,  kesernyés lesz a kész kávé.
A mini expressz talán azért volt jó mert a vékony rézcső,hőt vont el  a forró kávétól, és így az aroma jobban megmaradt.
Ekkor már olvastam sokat a témáról,és sajnos intenziven olvastam a Magyar fórumot is.
Persze Hairo-val daráltam a kávét, és azt hittem ez így jó.
Elkezdtünk járni kiváncsiságból a jobbnál jobb kávézókba, ez hiba volt mert egyből beláttuk, hogy a kotyogó vonalat nem kell eröltetni tovább, mindent kihoztunk belőle amit lehetett.
Ezután vettem egy Rancilio, főzőt, ami minőségi termék(és hisztis P@csa), de nekem nem vált be így továbbadtam.
Megismertem nagyon jó embereket a forumon, de mind csak a pénzt ölte a hobbiba, és keresték az utukat a tökéletes felé.
Vettem egy új Gaggia classicot, spontán felindulásból.
Volt viszont egy (Andrew) aki valóban értett, a kávéfőzéshez, tőle rengeteget tanultam ,jobb kávékat ittam nála mint a legmenőbb kávézókban.
Teljesen olyan volt a kávéja, mint Olaszországban,a jobb helyeken.
Ráadásul úgy ismeri a Gaggiát ,mint a tenyerét, olasz barátja azt hiszem a gyárban dolgozik.
Rengeteg Gaggiát csinált már, tényleg bekötött szemmel javítja.
Ő mindent elmagyarázott nekem, vettem sima kifolyókat opv stb beállítva, annyira belejöttem hogy több barátomnak is én javítottam a Gaggiáját.
De nekem csak nem sikerült 100% kávét főznöm, sem az enyémmel, sem barátaiméval, valahogy szinte sohasem sikerült ugyanúgy, a fej hőingadozása miett, vagy az örlemény finomsága miatt, vagy ezernyi más okból.
A nejem is utálta, mert reggel 15 percig koválygott mire ihatott egy kávét.
Szóval nem volt teljes az öröm,beleöltünk egy csomo pénzt, és nem volt tökéletes az eredmény.
Egyszer mondta Andrew hogy a szülei is szeretik a jó kávét, de egy pici acél kazános olcsó kávéfőzőjük van, és mégis kiváló kávét főz.
Ezt nem nagyon hittem el a maximalista fejemmel.
Azt javasolta,hogy vegyünk egy ilyet, használjuk reggel, és tartsuk meg a Gaggiát amikor van rá idő, hogy avval készítsünk.
Az tette be nálam a végén az ajtót ,amikor 1-évesen szétszedtem a gaggia kazánját, és elborzadtam tőle, vízköves lett egy év alatt úgy hogy mindig lágyitott,és többször forralt vizet kapott, és háromhetente vizkőtlenitve volt.
Ba@ki ezt a trutymós vizet töltöm és a feleségembe nap mint nap?
De rájöttem ez rajtam kivül a felhasználókat nem zavarja, kikaparják,megcsiszolják,és két honap mulva ugyanolyan ,,,isszák tovább.
Hát én nem tisztitottam, vettem egy vadonatúj kazánt(20000-ft körül volt)-és----elszomorodtam.
Rájöttem ez nem a mi utunk, kell lennie ,más opcionak.
Meghirdettem a Gaggiát ,itt a fórumon vették meg.
Jól járt vele, mert gyönyörűen volt megycsinálva(minden gyári tipushiba elháritva, gyakorlatilag új kazán, és az egész készülék alig mult egy éves.
ez bután kezdtem el kutatni más megoldás után, már tudtam mi az ami nem kell nekem,(alu lazán ,lassu bemelegedés, horror alkatrészárak)-És mi az ami kell(acél kazán ,finom íz mindig azonos kávéfőzés.)
olvasgattam olvasgattam, és megvettem ezt a készüléket, gondoltam ha echte olaszok ennyit dicsérik ,nem lehet olyan rossz.
Olaszországban ahol pedig ismerik a jó kávét ,nagyon elterjedt kávéfőző.
Eleinte szkeptikus voltam, nem hittem a dologban, egy ilyen olcsó gép( annyiba került mint a Gaggia kazán)-nem hiszem hogy jó kávét főz.
A barátok ismerősök pedig hülyének néztek, hogy egy csúcs gépet lecserélek egy ilyen sz@ar ra.
nos megvettem hazavittem csináltam egy jó kávét vele----és nem akartam hinni az érzékszerveimnek.
Ez szerintem ,tényleg jó kávét főz!
Jöttek a barátok, mindenki kiváncsi volt, és komolyan mondom ,mindegyik csodálkozott,hogy ez tényleg jó kávét főz!
El sem akarták hinni, ott álltak mellettem miközben készitettem, hoztak mellé drága gépet, hasonlitottuk az ízt állagot.
Nos a különbség ott van ,hogy itt 10-ből 10 szer ugyanazt a minőséget kapod, a drága gép sokkal raplissabb.
Ennek már három négy éve,háromszor vizkőtlenitettem, és teljesen hibátlanul teszi a dolgát, nap mint nap.
A gyári daráloja is tökéletesen őröl, ezt fél évesen dijmentesen kicserélték, mert gyári hibás volt(Értst a kupakja volt szállitási sérült, nem müszaki hiba, fél évig nem szoltam nekik,mert azt gondoltam elhajtanak,de nem érted adtak egy teljesen új készüléket!!)
Ahhoz hogy jó espressot kapjak a legfinomabb beállitáshoz képest két három fokozatot még durva irányba vissza is kell vennem.

Hát ez az én történetem,mindenki a saját útját járja, és minden szubjektiv ,mint a borotválkozásban.
Mindenkinek mások a szempontjai,másként itél,de ez is egy vélemény amit eddig soha nem irtam ,le mert nem mertem.
ui:azóta én is rászoktam a kávéra,megszerettem,de otthon kivételével tényleg kevés helyen kapok jót. :kv2:
Ha barátok jönnek első ,hogy kérnek a kávét, és szinte mind lecserélte a csilivili készülékét egyszerübbre. :idea:

Мы все игрушки
Nous avons tous les jouets
We all toys

Nem elérhető velosolex

• Új tag
  • *
  • Игрушка
« Válasz #2356 Dátum: 2015. Február 17. - 08:34:52 »
Мы все игрушки
We all toys

Nem elérhető tothzoltan

• Törzstag
« Válasz #2357 Dátum: 2015. Február 17. - 08:40:26 »
"Nyomásfokozóval készült nagybubis világos álkréma vietnámi szar kávéból"
 :fetreng:
"Gól, amit a bíró megad, avagy az minősül OFF-nak, amit a moderátorok annak gondolnak."

Nem elérhető velosolex

• Új tag
  • *
  • Игрушка
« Válasz #2358 Dátum: 2015. Február 17. - 08:48:28 »

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Figyeljétek meg az üveg és a porcelán csésze közti különbséget.

Мы все игрушки
We all toys

Nem elérhető velosolex

• Új tag
  • *
  • Игрушка
« Válasz #2359 Dátum: 2015. Február 17. - 08:53:38 »
A giaggia-ban is volt nyomásfokozó gyárilag csak nyitottra lett cserélve.
Ez egy három hete nyitott, 100%arabica, ennek a giaggiában szinte nem is volt cremaja.
Ez ennyit ,tud az ize nagyon finom.
Nem akarlak titeket a saját hülyeségemmel traktálni, majd kitörlöm.
Мы все игрушки
We all toys

Nem elérhető tothzoltan

• Törzstag
« Válasz #2360 Dátum: 2015. Február 17. - 08:56:44 »
Érted a viccet, csak nem szereted!  :peace: :peace: :peace:
Én komolyan nagyon örülök, hogy leírtad ezeket.
"Gól, amit a bíró megad, avagy az minősül OFF-nak, amit a moderátorok annak gondolnak."

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #2361 Dátum: 2015. Február 17. - 08:57:32 »
Le kéne már szokni erről a görcsös törölgetésről  :fenek:
Teljesen jókat írsz  ;)
HW: Razorock Game Changer .084, Ap Shave Co. pamacsok
SW: B&M, Stirling, Tabac

Nem elérhető velosolex

• Új tag
  • *
  • Игрушка
« Válasz #2362 Dátum: 2015. Február 17. - 08:57:56 »
Sziasztok!

Beadom a derekam, a kotyogós mellé szeretnék egy gépet amivel tudok espressot is, és tejhabot is csinálni. Ahogy hallottam/olvastam, a régi gépek sokkal jobbak ár/érték arányban mint a mai 30-40 ezres kategória, így inkább ezzel kezdenék.

Ha valakinek van elfekvő baráti áron, akkor érdekelne a dolog jó eséllyel!  :)

Tejhab készitésben a aldis nagyon jó!!
Csak nem mindig van akcioban.
http://images01.maxapro.hu/classified-images/001/005/406/1081183/photo_tejhabost-martello-423008-fehr-outlet-ron-amg-a-kszlet-tart_5864231.jpg
Nagyon jól és könnyen tisztitható.
Мы все игрушки
We all toys

Nem elérhető velosolex

• Új tag
  • *
  • Игрушка
« Válasz #2363 Dátum: 2015. Február 17. - 08:59:52 »
Próbálnám meg ezt a kávéologián leirni , még tán meg is köveznének.
Éppen  beteg vagyok infuenza, és nagyon rosszul aludtam, iszonyat leesett a vérnyomásom hajnalban, szó szerint összecsuklottam.
Nagyon jó volt hogy két perc alatt tudtam kávét inni.
Vicces hogy cikkszám szerint ugyan az az Ulka szivattyú van az ec155-ben mint a baromi drága Gaggiában volt......
És még annyit hogy a Gaggia, és a Rancilio víztartálya is állandóan algásodott, akár mit csináltam,tudod ilyen nyálkás réteg lett rajta--utáltam.
Most már tényleg nem fogjátok elhinni, de az ec-é egyáltalán nem 3-év alatt 4-5 ször mostam csak ki, minden nap friss csapvizet teszek bele reggel és kifolyatok kb 1dl vizet így a kazán a friss vizet melegiti, nem az előző napi vizet iszom.
Az igazság az ,hogy amikor a Gaggiát eladtam egy éltársnak akkor már párhuzamosan az ec155 megvolt vagy egy honapja.(el sem mertem neki mondani ,ezuton is bocsánatot kérek tőle, de biztos komplett idiótának nézett volna.)
volt időm kisérletezni rajtuk + nálam volt egy barátom Gaggiája is kontrollnak.
A Gaggiával ha minden sikerült (10-ből egyszer)akkor tudtam állagra jobb kávét késziteni, de ízre akkor is kesernyésebb égettebb volt.
viszont ez a kis gép 10-ből tizszer jó eredményt hozott.
Rancilioból volt nálam egy régebbi gép is az kevésbé volt raplis mint a Sylvia de az sem győzött meg, a Gaggiát jobban szerettem ott legalább volt néha sikerélményen.
Мы все игрушки
We all toys

Nem elérhető bbuffy

• Törzstag
  • ナイフ少年
« Válasz #2364 Dátum: 2015. Február 17. - 09:03:34 »
Nem hiszem, ott is nagy a szórás. Bár mindig van egy-két unatkozó troll, aki mindenre rámozdul.
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #2365 Dátum: 2015. Február 17. - 09:04:23 »
Nemnem, maradhat, ez is egy vélemény, nem mindig kell a mainstreammel haladni :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #2366 Dátum: 2015. Február 17. - 09:18:53 »
Velo, lementelek, és "kiposztollak" minden kávés fórumra, ha megint törlöd a hozzászólásodat! :fetreng: Teljesen jó, hogy leírtad a véleményed, ráadásul nem a levegőbe beszélsz, hanem mindenfélét kipróbáltál. Legalább jól összezavarjuk a kávázás után érdeklődőket. :) Nekem pl. bevált a GC-PID/ipari őrlő/frissen pörkölt kávé, így továbbra is ezt fogom ajánlani, de simán lehet, ha a Te utadat jártam volna be anno, akkor meg oda húzna a szívem. :hat:

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető velosolex

• Új tag
  • *
  • Игрушка
« Válasz #2367 Dátum: 2015. Február 17. - 09:54:50 »
Olyan szubjektív minden, de ez így jó.
A világ ettől halad, hogy mindenki a saját útját járja,ötletek ,ideák alapján élünk és néha rájön az ember hogy amit gondolt az nem feltétlen jó a számára, és elindul más irányba.
Soha semmi sem tiszta fehér vagy fekete, ezt már tanulom egy ideje.

Szerintem a pid kellett volna anno nekem is a giaggiához, mert igy csak órával mértem a ciklusidőt.
De rájöttem ,hogy ez a vonal számomra nem olyan fontos, más dolgokban keresem a tökéleteset, kávéban fogyasztóvá váltam, és megelégedek avval amit a kis ec nyujt.
A feleségem is boldog hogy bármikor tud ő is jó kávét főzni, neki még kevésbé sikerült a giaggiával kávét főzni, ő egyáltalán nem akarta a dolgot tul misztifikálni ,csak szimplán jó kávét akart főzni.
Sokszor mosolygok magamban amikor az iskolába viszem a gyerekeket, a benzines toyotám 2km után a hidegben is fűt, és könnyen ki helyre beparkolok,nem féltem.
Hordják gazdagék a gyereket nagy dizel terepjáróval, 2-3 kilométerről, és végig vacognak mert még a visszaúton sem melegszik be a motor, parkolni nem tudnak vele, és az értékvesztése,fenntartása több egy évben, mint az én éves jövedelmem.
de nekik ez kell, és engem nem érdekel ez így jó ettől kerek a világ,nem vagyunk egyformák.
Мы все игрушки
We all toys

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #2368 Dátum: 2015. Február 17. - 10:03:10 »
Igen, a Gaggia pid nélkül nem ugyanaz, bár ha kiismered a kávéd és a fűtési ciklust, akkor simán működik. Az is igaz, hogy nagyobb elszántság kell hozzá; akinek erre nincs kedve/ideje, nem feltétlenül jó irány.

Gazdagéknak: állófűtés. ;D

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető velosolex

• Új tag
  • *
  • Игрушка
« Válasz #2369 Dátum: 2015. Február 17. - 10:24:03 »
Amúgy,minőségi gép volt a Gc,jól szerelhető csak az a boiler ne alu lett volna.
http://up.picr.de/554583.jpg
valahogy a hőháztartása nem volt jó, nagyon ingadozott, re a rancilio még rosszabb volt.
Ezért féltem ettől a kis acél kazánostól,de alaptalanul mert hatékony és nagyon gyors a ciklusa.
Régen jellemző volt a Japán autó motorokra hogy nagyon kevés hűtöközeg volt bennük, vékonyak a hengerfalak, elöször amikor a nyolcvanas évek végén javitottuk őket csodálkoztunk nagyot.
Egy akkori toyota corollába nem volt több fagyálló mint 4,5-liter.
Akkoriban egy skodában 12-liter,ladában is 8-9.
És a corollánál beállt a mutató középre és meg sem mozdult soha.
Hamar bemelegedett,a motor kopás kisebb volt, sose ment tönkre,szemben a szoci autókkal.
Мы все игрушки
We all toys

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici