Még azt is tudnotok kell ,hogy a kedvesemnek nagyon alacsony a vérnyomása, nála a kávéivás nem szeretetből indult ,hanem szükségből.
Reggel amikor ébredt minél hamarabb kellett a kávé, a drága gépek 10-15-percig melegednek.
Azért ivott szarvasi kotyogósból ,mert otthon is ezt látta.
Évekig nem törödtem vele de egyszer kétszer megkostoltam ,de nagyon nem izlett a szarvasi főzet.
Aztán egyszer én akartam neki csinálni figyelmességből, és belenéztem a szarvasiba.
Elborzadtam, az alu kazán igénytelenségén, oxidációján (hiába főzte ki néha ecettel,mert otthon ezt látta)
Ez után jött a Bialetti---Azóta is hat darabom van itthon--és mindegyik más ízű kávét csinál.
Mokka expressz, mukka, rozsdamentev Vénusz,olasz ,és román brikka ,És bialetti mini expressz.
Ezek a készülékek minőségi javulást hoztak ízben .
mokka, íze bejött, de a legjobb ez volt:
http://www.bialetti.co.nz/product/mini-express/Rájöttünk ,hogy a brikka nem a mi világunk, a sulyszelep miatt nagyon megégeti a kávét, kesernyés lesz a kész kávé.
A mini expressz talán azért volt jó mert a vékony rézcső,hőt vont el a forró kávétól, és így az aroma jobban megmaradt.
Ekkor már olvastam sokat a témáról,és sajnos intenziven olvastam a Magyar fórumot is.
Persze Hairo-val daráltam a kávét, és azt hittem ez így jó.
Elkezdtünk járni kiváncsiságból a jobbnál jobb kávézókba, ez hiba volt mert egyből beláttuk, hogy a kotyogó vonalat nem kell eröltetni tovább, mindent kihoztunk belőle amit lehetett.
Ezután vettem egy Rancilio, főzőt, ami minőségi termék(és hisztis P@csa), de nekem nem vált be így továbbadtam.
Megismertem nagyon jó embereket a forumon, de mind csak a pénzt ölte a hobbiba, és keresték az utukat a tökéletes felé.
Vettem egy új Gaggia classicot, spontán felindulásból.
Volt viszont egy (Andrew) aki valóban értett, a kávéfőzéshez, tőle rengeteget tanultam ,jobb kávékat ittam nála mint a legmenőbb kávézókban.
Teljesen olyan volt a kávéja, mint Olaszországban,a jobb helyeken.
Ráadásul úgy ismeri a Gaggiát ,mint a tenyerét, olasz barátja azt hiszem a gyárban dolgozik.
Rengeteg Gaggiát csinált már, tényleg bekötött szemmel javítja.
Ő mindent elmagyarázott nekem, vettem sima kifolyókat opv stb beállítva, annyira belejöttem hogy több barátomnak is én javítottam a Gaggiáját.
De nekem csak nem sikerült 100% kávét főznöm, sem az enyémmel, sem barátaiméval, valahogy szinte sohasem sikerült ugyanúgy, a fej hőingadozása miett, vagy az örlemény finomsága miatt, vagy ezernyi más okból.
A nejem is utálta, mert reggel 15 percig koválygott mire ihatott egy kávét.
Szóval nem volt teljes az öröm,beleöltünk egy csomo pénzt, és nem volt tökéletes az eredmény.
Egyszer mondta Andrew hogy a szülei is szeretik a jó kávét, de egy pici acél kazános olcsó kávéfőzőjük van, és mégis kiváló kávét főz.
Ezt nem nagyon hittem el a maximalista fejemmel.
Azt javasolta,hogy vegyünk egy ilyet, használjuk reggel, és tartsuk meg a Gaggiát amikor van rá idő, hogy avval készítsünk.
Az tette be nálam a végén az ajtót ,amikor 1-évesen szétszedtem a gaggia kazánját, és elborzadtam tőle, vízköves lett egy év alatt úgy hogy mindig lágyitott,és többször forralt vizet kapott, és háromhetente vizkőtlenitve volt.
Ba@ki ezt a trutymós vizet töltöm és a feleségembe nap mint nap?
De rájöttem ez rajtam kivül a felhasználókat nem zavarja, kikaparják,megcsiszolják,és két honap mulva ugyanolyan ,,,isszák tovább.
Hát én nem tisztitottam, vettem egy vadonatúj kazánt(20000-ft körül volt)-és----elszomorodtam.
Rájöttem ez nem a mi utunk, kell lennie ,más opcionak.
Meghirdettem a Gaggiát ,itt a fórumon vették meg.
Jól járt vele, mert gyönyörűen volt megycsinálva(minden gyári tipushiba elháritva, gyakorlatilag új kazán, és az egész készülék alig mult egy éves.
ez bután kezdtem el kutatni más megoldás után, már tudtam mi az ami nem kell nekem,(alu lazán ,lassu bemelegedés, horror alkatrészárak)-És mi az ami kell(acél kazán ,finom íz mindig azonos kávéfőzés.)
olvasgattam olvasgattam, és megvettem ezt a készüléket, gondoltam ha echte olaszok ennyit dicsérik ,nem lehet olyan rossz.
Olaszországban ahol pedig ismerik a jó kávét ,nagyon elterjedt kávéfőző.
Eleinte szkeptikus voltam, nem hittem a dologban, egy ilyen olcsó gép( annyiba került mint a Gaggia kazán)-nem hiszem hogy jó kávét főz.
A barátok ismerősök pedig hülyének néztek, hogy egy csúcs gépet lecserélek egy ilyen sz@ar ra.
nos megvettem hazavittem csináltam egy jó kávét vele----és nem akartam hinni az érzékszerveimnek.
Ez szerintem ,tényleg jó kávét főz!
Jöttek a barátok, mindenki kiváncsi volt, és komolyan mondom ,mindegyik csodálkozott,hogy ez tényleg jó kávét főz!
El sem akarták hinni, ott álltak mellettem miközben készitettem, hoztak mellé drága gépet, hasonlitottuk az ízt állagot.
Nos a különbség ott van ,hogy itt 10-ből 10 szer ugyanazt a minőséget kapod, a drága gép sokkal raplissabb.
Ennek már három négy éve,háromszor vizkőtlenitettem, és teljesen hibátlanul teszi a dolgát, nap mint nap.
A gyári daráloja is tökéletesen őröl, ezt fél évesen dijmentesen kicserélték, mert gyári hibás volt(Értst a kupakja volt szállitási sérült, nem müszaki hiba, fél évig nem szoltam nekik,mert azt gondoltam elhajtanak,de nem érted adtak egy teljesen új készüléket!!)
Ahhoz hogy jó espressot kapjak a legfinomabb beállitáshoz képest két három fokozatot még durva irányba vissza is kell vennem.
Hát ez az én történetem,mindenki a saját útját járja, és minden szubjektiv ,mint a borotválkozásban.
Mindenkinek mások a szempontjai,másként itél,de ez is egy vélemény amit eddig soha nem irtam ,le mert nem mertem.
ui:azóta én is rászoktam a kávéra,megszerettem,de otthon kivételével tényleg kevés helyen kapok jót.
Ha barátok jönnek első ,hogy kérnek a kávét, és szinte mind lecserélte a csilivili készülékét egyszerübbre.