Szerző Téma: Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.  (Megtekintve 640395 alkalommal)

Nem elérhető bbuffy

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 5187
  • ナイフ少年
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2580 Dátum: 2015. Április 15. - 19:19:36 »
Én meg mérsékeltem vagyok kávébuzi.  ;D csak úgy szolidan.  ::)
bbuffy a te gépedben is van gyári beépített PID?
Csini kis gép de majd ha a lottót megnyerem kategória.  ;D
Nincs, az a sima Giottoban van. Ebben csak fejhőmérő. Amilyen rossz helyre rakták a pidet a Giottoba, nem is kéne. Igy csak slendriánan hűtőcsapolok ha robustás cuccot iszok, a többi meg megy 95-ön.
Combos tényleg, piszok mázlim volt amennyiért kifogtam, boltiáron tuti nem lőném meg.
Cserébe egy életre letudva.
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető Forri

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2023
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2581 Dátum: 2015. Április 15. - 19:49:48 »
Mi az a PID?
Ez amolyan kávés szleng?
(szerintem)

Nem elérhető bbuffy

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 5187
  • ナイフ少年
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető Penge

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2700
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2583 Dátum: 2015. Április 15. - 20:15:18 »
Wikin választ kapsz a kérdésre, de csak ha elég kockafejű vagy!  ;D
A PID szabályozó egy lineáris rendszerek szabályozásánál gyakran alkalmazott, párhuzamos kompenzáción alapuló szabályozótípus. A PID rövidítés a szabályozó elvére utal, a szabályozó által kiadott végrehajtójel
a hibajellel (P: proportional),
a hibajel integráljával (I: integral), valamint
a hibajel változási sebességével, deriváltjával (D: derivative)
magyarul pedig ha van PID szabályzód a főzőben, akkor majdnem egész pontosan tudod állítani a kávéfőződ forrázási hőmérsékletét...

Nem elérhető magyar

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 955
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2584 Dátum: 2015. Április 15. - 20:21:46 »
Wikin választ kapsz a kérdésre, de csak ha elég kockafejű vagy!  ;D
A PID szabályozó egy lineáris rendszerek szabályozásánál gyakran alkalmazott, párhuzamos kompenzáción alapuló szabályozótípus. A PID rövidítés a szabályozó elvére utal, a szabályozó által kiadott végrehajtójel
a hibajellel (P: proportional),
a hibajel integráljával (I: integral), valamint
a hibajel változási sebességével, deriváltjával (D: derivative)
magyarul pedig ha van PID szabályzód a főzőben, akkor majdnem egész pontosan tudod állítani a kávéfőződ forrázási hőmérsékletét...

és az egész gyök szinusz alatt. Na mostmár tudod!

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2585 Dátum: 2015. Április 15. - 22:07:31 »
Lefordítom magyarra: a kávégépek, bár drágák, elég egyszerű konstrukciók. A hőmérsékletszabályzáshoz olyan eszközöket használnak, ami legfeljebb Edison idejében volt a technika csúcsa (primitív bimetál kapcsoló). Ez azzal jár, hogy a kilónként tízezer forintos kávédat ismeretlen hőmérsékletű vízzel forrázod le, ráadásul kiszámíthatatlan módon, mert akár 5-10-20 fokokat is változhat a hőfok. Mivel egy jó kávén már 2-3 °C vízhőmérséklet-változás érezhető, nem mindegy, mennyire stabil a vízhőfok. Ha kiismered a gépedet, csapolhatsz egy-egy jó kávét, de nagyon nehéz minden alkalommal ugyanolyan feltételeket biztosítani. A PID ezt oldja meg, mert tizedfokokon belül tudja tartani a hőmérsékletet – legalábbis a bojlerben. Innen kezdődik az ezotéria, hogy melyik és milyen rendszerű gépben mi is történik, míg a víz eljut a kávéig, ill. hogyan halad át rajta...

Az egészben az a legszebb, hogy a feladat nem más, mint kb. 10 gramm őrleményen átjuttatni 3 centiliter, állandó hőfokú, kb. 9 bar nyomású vizet. És bár ez technikailag nem egy holdraszállás, mégis elég drága gépeket és sok odafigyelést igényel.

Nem elérhető gregg

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 4042
  • Értelmes hozzászólások: 8
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2586 Dátum: 2015. Április 15. - 22:39:12 »
De szépen összefoglaltad az egészet! :2thumbup: :coffee:


"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető Penge

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2700
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2587 Dátum: 2015. Április 15. - 22:53:42 »
Végre egy rendes ember aki elmagyarázza...bár összefoglalva egymondatban magyarul már le volt írva. Ám a feladat mégis nehéz, ugyanis a kávéőrlemény hőfoka is változó lehet, sőt a magasnyomású csőben amiben a forró víz ki kell, hogy folyjon a kávéhoz is kezdetben valószínűleg kontrollálatlan. Tehát innentől még mindig van egy pár változó amit szintén regulázni kellene, hogy mindig stabilan állandó hőfokú legyen minden. Tehát ezek szerint az sem teljesen mindegy, hogy egyszer a spájzból hozom a kávét v. az örleményt vagy a szobahőmérsékletű őrlőből közvetlen... lesz pár fok eltérés... innentől PID vagy nem PID, kávéb.ziknak biztos sokat számít, de még nem szentírás... Ittam már kávét kávéb.zi otthonában PID-es gépből, ami nekem nem okozott akkora élményt, mint az otthoni kontrollálatlan, szín tiszta PID mentes... ;D tehát ennyit erről (nekem)...szvsz  ;D Inkább nőre költöm!  :fetreng:   

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2588 Dátum: 2015. Április 15. - 23:21:35 »
Erről a bikás vicc jut eszembe...  ;D

Nem elérhető Penge

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2700
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2589 Dátum: 2015. Április 16. - 00:37:54 »

Nem elérhető Forri

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2023
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2590 Dátum: 2015. Április 16. - 08:16:15 »
 :thanks: Uraim !

A kotyógós meg ezért kotyogós. :)
(szerintem)

Nem elérhető bbuffy

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 5187
  • ナイフ少年
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2591 Dátum: 2015. Április 16. - 08:20:29 »
 :fetreng:
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető magyar

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 955
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2592 Dátum: 2015. Április 16. - 08:54:25 »
Végre egy rendes ember aki elmagyarázza...bár összefoglalva egymondatban magyarul már le volt írva. Ám a feladat mégis nehéz, ugyanis a kávéőrlemény hőfoka is változó lehet, sőt a magasnyomású csőben amiben a forró víz ki kell, hogy folyjon a kávéhoz is kezdetben valószínűleg kontrollálatlan. Tehát innentől még mindig van egy pár változó amit szintén regulázni kellene, hogy mindig stabilan állandó hőfokú legyen minden. Tehát ezek szerint az sem teljesen mindegy, hogy egyszer a spájzból hozom a kávét v. az örleményt vagy a szobahőmérsékletű őrlőből közvetlen... lesz pár fok eltérés... innentől PID vagy nem PID, kávéb.ziknak biztos sokat számít, de még nem szentírás... Ittam már kávét kávéb.zi otthonában PID-es gépből, ami nekem nem okozott akkora élményt, mint az otthoni kontrollálatlan, szín tiszta PID mentes... ;D tehát ennyit erről (nekem)...szvsz  ;D Inkább nőre költöm!  :fetreng:   

Meg az sem mindegy, hogy reggel forró zuhanyt vettél, vagy hideget

Nem elérhető atteeharp

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1550
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2593 Dátum: 2015. Április 16. - 12:16:06 »
Nemrég merültem bele az otthon espresso-zás rejtelmeibe (régi Gaggia Carezza + Graef CM702). Nem sok kávét próbáltam eddig, de korábbi kávézásaim alapján a full arabika nálam a befutó.
Kezdésnek az Aldi-s Espresso Bar Italia-val próbálkoztam, mondván hogy az eleje úgyis balf@szkodás lesz.
Valahol olvastam hogy a penny-s szemes milyen jó, vettem egy Crema-t, azt vártam hogy nincs annyira durvára pörkölve. Hát nekem nem jött be.
Aztán próbáltam az Omnia selection Guatemala-t, ha szokásosan tampereltem, alig bírt lefolyni a szerencsétlen, tamperelés nélkül is egészen jó lett a végeredmény.
Szóval kevésbé volt érzékeny az elkészítési módra. Ízben viszont nem okozott akkor pluszt, mint reméltem.
Úgyhogy reggeli napindítónak visszatértünk az aldis cucchoz, már kiismertem hogyan tudok belőle (nekem) jó kávét főzni darálási finomság és tömörítés viszonylatban.
Érzékenyebb az elkészítés módjára, de szívesen pepecselek vele.
Ráadásul a hétvégén volt leárazva, úgyhogy betáraztam kicsit, ár/érték arányban szerintem kiváló, a tejes cuccok szerintem jobban állnak mondjuk neki.
Most várom az Aeropress-em, kíváncsi vagyok azzal milyen lesz.

Eddig kávézókban ahol Dallmayr kávét ittam, nagyon ízlett, úgyhogy vettem egyet most a Lidl-ben, az itteni negatív kritikák ellenére, nem tudom ugyanaz-e. Meglátjuk.
A lidl-s Bellarum-októl mit lehet várni amúgy, a fentiekhez képest?

Egyébként aki PID-el, az a vízre is ugyanakkora (nagy) hangsúlyt fektet? Mint tudjuk, a jó sör alapja a jó víz, nem lehet ez másként ítt sem. Vagy de (?)

Nem elérhető Penge

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2700
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2594 Dátum: 2015. Április 16. - 12:42:12 »
ahogy magyar irta, nyilván az sem mindegy, hogy milyen hangulatban zuhanyoztál előtte...  ;D A viz minősége is nyilvánvalóan egy komoly befolyásoló tényező.
Kérdésedre Lidlis kávé nálunk bevált ár/értékben ő a favorit, szerintem ugyanazt a kalibert képviseli, mint az Aldis vonal, bár ha jól emlékszem régebben próbáltam és annyira nem ízlett, de az régen volt és azóta az Aldiban sem jártam, lehet azóta változott a kínálatuk.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici