Szerző Téma: Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.  (Megtekintve 638078 alkalommal)

Nem elérhető bbuffy

• Törzstag
  • ナイフ少年
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2925 Dátum: 2015. Október 17. - 05:29:18 »
Igen, sajnos s minimillnél elég nagy a szórás.
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető Horatio Luro

• Törzstag
« Válasz #2926 Dátum: 2015. Október 17. - 07:29:13 »
Jókat írnak róla ahogy látom, de nem ismerem. Annyi, hogy nem szabványos a fej, 57 mm-es, de ez kezelhető.

:thanks:
Tehát a bele réz. Ez már valami!
A nem szabvány kar annyit jelent, hogy amennyiben tönkremegy, és ha a cég már sehol sincs, akkor esélytelen lesz hozzá alkatrészt szerrzni?

• Törzstag
« Válasz #2927 Dátum: 2015. Október 22. - 10:33:15 »
Lehet, hogy hülye kérdés következik, de nézzétek el nekem, tudatlan vagyok.
Adott egy karos ese podos gép. Létezhet olyan nem podos kar, aminek a géphez csatlakozó része azonos méretű, és így tudnék vele darált kávéból is főzni? Mert ugye elvileg a gép belseje azonos kell legyen a presszó gépekével. Vagy nem?
Sajnos a méretet nem tudom, de majd megszerzem.

Nem elérhető tothzoltan

• Törzstag
« Válasz #2928 Dátum: 2015. Október 22. - 17:09:28 »
Ökölszabály szerint. Podot podosban, daráltat karosban.
Nem kizárt, de szerintem olyat keresel, ami nincs vagy nem lesz jó.
"Gól, amit a bíró megad, avagy az minősül OFF-nak, amit a moderátorok annak gondolnak."

Nem elérhető atteeharp

• Törzstag
« Válasz #2929 Dátum: 2015. Október 22. - 17:26:46 »
A Gaggiának van egy gépe, Evolution, amit pod-osként árulnak, de átalakítható karossá. A dolog mikéntjét nem tudom, de biztosan nem csak annyi, hogy egyik kar levesz, másik meg feltesz. Jófogáson hirdetnek egy ilyet, mintha szakember árulná, esetleg dobj neki egy kérdést. Akár úgy, hogy azt a gépet lehet-e poddal is használni.

• Törzstag
« Válasz #2930 Dátum: 2015. Október 22. - 20:08:01 »
Ökölszabály szerint. Podot podosban, daráltat karosban.
Nem kizárt, de szerintem olyat keresel, ami nincs vagy nem lesz jó.

A működésük azonos, egyes podos és normál tartályos gépek belsejében azonos alkatrészek vannak, innentől csak a csatlakozáson múlik a dolog. Persze üzleti érdekből előfordulhat, hogy diret olyan méretű a podos gép csatlakozója, amilyen normál kar nem létezik, de ez csakis üzleti és nem működésbeli különbség okán lehet szerintem.
A podos kar csatlakozó mérete 64 mm. Létezik ilyen mérettel normál kar?

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #2931 Dátum: 2015. Október 28. - 22:25:19 »
No....akinek van Aeropress-e és esetleg ki akarja, vagy akarta már próbálni a cold brew kávét, akkor mondhatom, hogy 100 Ft alatti befektetéssel kihozható egy működő DIY cold dripper. Persze nem olyan csilivili, mint egy gyári, de hasonlóan jó hideg kávét lehet vele készíteni egy kis kézügyességgel.  Ha pedig bejön, később akár lehet venni is gyárit, ami szem-szájnak és pénztárcának ingere ;D.
A szivarozásra szánt időt nem érdemes másra vesztegetni.

• Törzstag
« Válasz #2932 Dátum: 2015. Október 29. - 06:36:54 »
No....akinek van Aeropress-e és esetleg ki akarja, vagy akarta már próbálni a cold brew kávét, akkor mondhatom, hogy 100 Ft alatti befektetéssel kihozható egy működő DIY cold dripper. Persze nem olyan csilivili, mint egy gyári, de hasonlóan jó hideg kávét lehet vele készíteni egy kis kézügyességgel.  Ha pedig bejön, később akár lehet venni is gyárit, ami szem-szájnak és pénztárcának ingere ;D.

Ennek semmi köze nincs a podos karhoz, már megbocsássá  :crazy:

Nem elérhető rty42

• Adminisztrátor
  • Törzstag
« Válasz #2933 Dátum: 2015. Október 30. - 00:34:07 »

erről lehet tudni valami közelebbit?  ::)
(mármint azon túl, hogy nincs köze a karos podokhoz vagymi :crazy:)
... a nyúlon túl?

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #2934 Dátum: 2015. Október 30. - 21:34:30 »
Magára a megoldásra gondolsz? Ha igen, leírom privátban, nem akarom itt fárasztani a "népeket" ;D
Igaz, hogy nem filterpörkölésű kávéval csináltam (az épp nem volt itthon), hanem "normállal" (kb. francia pörkölésű), de olyan brutál sűrű erős kávé lett belőle, hogy szerintem a kotyogósok is megirigyelnék.
Kb. 4,5-5 óra alatt csepegett le 440 ml víz 40 gramm kávén.

Nem elérhető bagoly

• Törzstag
« Válasz #2935 Dátum: 2015. Október 30. - 23:08:05 »
engem mondjuk nem fárasztana dolog  :futyul:  :hat:

Nem elérhető rty42

• Adminisztrátor
  • Törzstag
« Válasz #2936 Dátum: 2015. Október 30. - 23:45:34 »
igen, szerintem elférne itt is, ezek szerint nem csak engem érdekel :)
... a nyúlon túl?

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #2937 Dátum: 2015. Október 30. - 23:50:12 »
OK.

Szóval sorrendben:
1. legalulra egy olyan üveg, ami magasabb, keskenyebb (belefér majd úgy a kávé, hogy a következő elem alja nem lóg bele), és belefér az Aeropressz fekete műanyag tölcsére. Nálam egy csicseriborsó konzerv üvege lett hadrendbe állítva.
2. tehát a fenti tölcsér
3. tölcsérbe állítva az Aeropress szűrős része (papírszűrő szokásos módon, rá a kávéőrlemény, aztán megint egy papírfilter, amiból kicsit körbe le kell vágni, hogy belemenjen)
4. ebbe beleállítva egy fél literes ásványvizes palack (benne a hideg vízzel), aminek a kupakjába lyukat* kell abszolválni, valamint a palack aljára is (ami most értelemszerűen felül lesz) hogy levegőzzön. Fontos, hogy olyan palackforma legyen, ami stabilan megáll a csőben, nem billen el.
Ennyi.
*ez a leglényegesebb művelet, mert itt tudjuk szabályozni a cseppszámot, ami ideálisan 2-4 mp-enként 1 csepp. Szóval ehhez nagyon-nagyon kicsi lyuk kell. Nekem egy inzulinos fecskendő nagyon vékony tűje vált be, ez, vagy ennél csak kisebb a jó. Egy marék kupakot "ellőttem", mire sikerült. De ha megvan, akkor ezt lehet már utána mindig használni.
A lényeg nagyjából így:

Végtelenül egyszerű, hozza a gyári cold brew készülékek kávéját, úgyhogy - bár így nem a konyha dísze :) - nekem bőven megfelel. A költség az ásványvíz, a konzervesüveg már megvolt ;)

Nem elérhető rty42

• Adminisztrátor
  • Törzstag
« Válasz #2938 Dátum: 2015. Október 31. - 00:02:59 »
ahá  :idea:

Ez jól néz ki. Mennyi vizet szoktál átküldeni egy mérőkanálnyi kávén?

... a nyúlon túl?

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #2939 Dátum: 2015. Október 31. - 00:35:40 »
ahá  :idea:

Ez jól néz ki. Mennyi vizet szoktál átküldeni egy mérőkanálnyi kávén?

Nem tudom mire gondolsz mérőkanálon (gondolom mérőkanala válogatja), de én - ha erre vonatkozott a kérdés - az Iwakihoz ajánlott receptet követem, ahogy előzőleg is írtam. 440 ml víz és 40 gr kávé (valahol ennél többet is írnak).
Az őrlemény finomságával is lehet játszani. A hideg, hűtőből kivett szűrt, vagy lehetőleg alacsony ásványtartalmú víz fontos, sőt be lehet tenni a mélyhűtőbe is, hogy egy része jeges legyen (mert értelemszerűen nehéz a palackba utólag jeget pakolni úgy, ahogy pl. az Iwakinál)
Mindenesetre szerintem a filterpörkölésű kávé jobb az ilyesmihez.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici