Szerző Téma: Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.  (Megtekintve 638060 alkalommal)

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2970 Dátum: 2015. November 24. - 14:45:50 »
Sőt, a Delonghi is általában! :)
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető snake

• Törzstag
« Válasz #2971 Dátum: 2015. November 24. - 16:02:37 »
Múlt héten kifőtt a szokásos őszi vegyigyümi párlatom, 50-re kértem. Sajnos a cefrével idén nem nagyon volt időm foglalkozni, mert kismillió más dolgom volt, talán majd jövőre több időm jut rá.
Mondjuk már azon is elgondolkodtam, hogy be kellene itthonra szerezni egy 60-80 liter körüli hobbi főzőt, ne legyek a pálinkafőző májsztróra utalva (aki egyébként a szembe szomszédom).
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba. (Rejtő J.)

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #2972 Dátum: 2015. November 24. - 17:26:09 »
Wasytsur, bérpörkölést vállalsz? ;)
Volna egy fél kg nyers kávém...

Azt azért nem szeretnék, mert magam is "tanuló" vagyok még és nem esne jól elbaltázni esetleg más kávéját.
Ráadásul magamnak csak filterpörkölést szándékozom csinálni (és azt "belőni" időre, hőre, nyersanyag fajtára), más szintű (bécsi, francia, olasz, vagy a szín szerinti fokozatok) pörkölés további kísérletezést és jártasságot igényelne.

De ha elviszed és pár nap múlva vissza tudod juttatni, adok egy példányt, megpörkölheted magadnak :D

A szivarozásra szánt időt nem érdemes másra vesztegetni.

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #2973 Dátum: 2015. November 24. - 20:07:41 »
Köszönöm, kedves vagy! :sör:
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #2974 Dátum: 2015. November 25. - 20:29:22 »
 :sör:
De komolyan.
Az ajánlat áll, szólj, ha bepróbálkoznál vele. 
Ha visz a dolgom beljebb Bp.-re, el is tudom vinni magammal valameddig, ahol esetleg neked is jó lehet.

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #2975 Dátum: 2015. November 25. - 22:23:12 »
Köszönöm, egy köpésre laksz tőlünk, bármikor átugranék érte... ha neki mernék állni pörkölgetni.
Még ott nem tartok.
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #2976 Dátum: 2015. November 26. - 08:52:45 »
Nem akkora ördöngősség. Zölden meg úgysem tudod elkávézni :)
Tudnod kell, hogy milyen fokozat kb. amire neked szükséged van. Utána a reccsenés(ek)re kell figyelni. Legfeljebb egy picit alá, vagy fölé pörkölsz. Mérnöki pontosságot úgyis csak a profi gépeken nagy tapasztalatú pörkölőmesterek tudnak (bár szerintem még úgy sem garantált két egyforma pörkölés ugyanabból a babból).
Kicsit piszokkal jár a tűzhelyen, mert a pernye menet közben kijön a dobból (pont ez is cél volt a szitaszövet lyukméretének meghatározásakor),  tehát nem kell utána szitálgatni, másrészt egy hideget is fújó hajszárítóval mp-ek alatt le tudod állítani a folyamatot, hogy ne pörkölődjön még tovább a kávébab a saját hőjétől. Meglátod majd a videón, amint kész lesz.

De ez a "macera" szerintem nem tudja felülírni az élményt és a friss pörkölés illatát.

Nem elérhető Horatio Luro

• Törzstag
« Válasz #2977 Dátum: 2015. November 26. - 09:32:43 »
Régen nagyanyáink is otthon pörkölték a kávét. Hogy az milyen minőségú lett, azt nem tudni, de megcsinálták.

Nem elérhető bbuffy

• Törzstag
  • ナイフ少年
« Válasz #2978 Dátum: 2015. November 26. - 10:17:29 »
Serpenyőben, ahogy sikerültre. Nem volt még nagy vircsaft kávéfronton. Darál-főz-ébred.
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #2979 Dátum: 2015. November 26. - 10:25:42 »
Nemcsak régen és nemcsak ők. Volt, ahol 40-50 éve a presszóban pörkölték a kávét. Elhiszem, hogy nagyobb mennyiségek pörköléséhez kell megfelelő gép és szaktudás/tapasztalat, de azt nem, hogy otthon ne lehetne kiváló eredménnyel kis mennyiségben megcsinálni.

Nem elérhető zolzozo

• Törzstag
« Válasz #2980 Dátum: 2015. November 26. - 10:50:43 »
Körülbelül egy évig használtam kis serpenyős pörkölőt, aminek a tetején van a tekerője, és két lapát keveri belül a babokat. Már így is jobb volt a kávé, mint a többsége amit előtte ittunk (segafredo, davidoff, tchibo ...).

Wasytsur nagyon jól néz ki ez a kis pörkölő, és szerintem szép lett az első pörkölésed.

Nem elérhető atteeharp

• Törzstag
« Válasz #2981 Dátum: 2015. November 26. - 14:10:17 »
Kávébabot honnan vesztek?
Egyébként nem örülök hogy itt írogatsz erről a pörkölés témakörről. Megnéztem az ebay-en az árait a cuccnak, nyugtáztam hogy ilyen nekem márpedig nem kell, de azért csak ott motoszkál a kisördög  :naughty: :futyul:
Borotvafórumos kedvezmény van? :D
Egyébként lehet hogy hülye kérdés, de ehhez gáztűzhely kell mindenképpen? (találtam hasonló pörkölőt, ott gázzal nyomják)
Az lenne a tippem, mindegy, csak hő legyen, a láng nem szükséglet. Vagy mégis?

A coldbrew kávé után mi van a photobucket-eden amúgy?

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #2982 Dátum: 2015. November 26. - 17:12:31 »
zolzozo: kösz :) (pedig nem is lett igazán jó)

atteeharp: zöld babot itthon lehet venni, privátban megírom, hogy hol, korrekt cég, többféle kávéjuk van, és kiszolgálnak magánszemélyeket is kisebb mennyiségben, ami ritka.
Szerintem gáz kell hozzá, mert más nem ad le olyan hőt (legalábbis ehhez a készülékhez), de egy hőlégfúvóval meg lehet próbálni (bár azzal már foglalt a másik kéz is, másrészt szerintem így nem lehet egyenletesen adni a hőt). Az alsó tartóelem hőterelő kéményként is szolgál. Én kempingfőzőn is használom (a videón valószinüleg azzal lesz pörkölve).
Fórumosoknak (kávé, borotva) az ár valamivel kevesebb, mint amit ott láttál. Mások számára meg nem is elérhető belföldön.

"A coldbrew kávé után mi van a photobucket-eden amúgy?" Nem tudom mire gondolsz.

Nem elérhető atteeharp

• Törzstag
« Válasz #2983 Dátum: 2015. November 26. - 17:20:03 »
Hőlégfúvóból van olyan, ami hőfokszabályozós, azt is kizártnak tartod?
Hát, ez a projekt a jövő évre tolódok minimum, azt hiszem, de ha elszántam magam, akkor keresnélek majd PÜ-ben, köszi!  :bow:
Addig is szívesen nézem majd a videót   :2thumbup:

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #2984 Dátum: 2015. November 26. - 17:30:32 »
Nyilván be kell lőni a megfelelő hőmérsékletet rajta és távolságot, de
1. azt nem tudod szerintem egyenletesen - ugyanazon távolságra - tartani a babtól
2. ha távolabb viszed, nagyobb felületet terít be a hő, tán még a kezednek is jut, ha közelebb, akkor egyre pontszerűbbé válik a hőhatás
3. + minderre és az egyenletes "tekerésre" is kellene figyelni, nomeg a színre és főleg a reccsenésre, sőt tán még a stopperórára is :)

Megoldható, de nem kényelmes.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici