Bialetti Mini Express (egyszemélyes):Na most már főztem vele párszor, első benyomások nem rosszak. A készülék kidolgozása olyan, hogy is mondjam, nem egy német minőség. Borotvában olyan Merkur-os, nem túl precíz. Elég vastag a kazán anyaga, a korábbi kínai kotyogóshoz képest. Az első pár főzetet javasolták itt, hogy öntsem ki, de gyerekek... az olyan büdös volt, hogy lehet magamtól is rájöttem volna. Amúgy tele volt sorjával, fémporral az egész, szóval rendesen ki kellett mosni. Ez a készülék már a román gyárban készült, amiről azt pletykálják, hogy nem ugyan azt a minőséget produkálja, mint a korábbi olasz üzem.
Elég pici a készülék, de az otthoni gáztűzhelyen a legkisebb rózsán éppen jó. Mivel egyszemélyes, nagyon gyorsan lefő a kávé, hideg vízzel kb 4 perc lehet, meleggel 1,5 perc. Nincs megfelelő poharam hozzá, így azt még be kell szereznem, de valami spéci kell, ami magas is, mert sajnos egy kicsit fröcsög (főleg a végén, ha nem figyelünk). Vendégnek főztem benne, de nem látta, hogy ezzel főzök és amikor kivittem az összefröcsögött poharat azt hitte koszos a pohár. Láttam az arcmimikáját, így jeleztem, hogy az új főző miatt olyan, nyugodjon meg, tiszta a pohár. Ennek nem örülök, de mivel saját részre vettem a kora reggeli beinduláshoz, különösebben nem érdekel.
A lefőzött kávé nagyon finom, aromás, nem keserű, ellenben erős. Én azt gondoltam, hogy ez a tartó valamennyire melegíti is a poharat, de sajnos nem, így a lefőtt kávé "nekem" langyos a várt forró helyett. Lassan főzöm át a kávét, a lehető legkisebb láng fokozaton, így zacc is alig van. A kifolyó száron van egy műanyag rész ami gondolom arra van, hogy ott meg lehessen fogni és leemelni a gáztűzhelyről. Na az egy rakás k*ka. Úgy át forrósodik, hogy az a célját nem képes betölteni. A két személyesen van már egy kis fül is, amit sajnálok, hogy ezen nincs, pedig hasznos lenne.
Konklúzió:
Szerethető kis készülék, ami tényleg finom kávét főz. Nincs több macera vele, mint a hagyományossal és szép dísze is a konyhának (eddig mindenki megcsodálta és olyan is kért a vele főzött kávéból aki nem is kávézik). A lefőzés folyamata, ahogy látod, hogy a kávé "lágyan csobog" a csészébe nagyon kellemes párosítás, a hangjával és a konyhát betöltő illattal. Számomra tökéletesen kiegészíti a reggeli borotválkozási szeánszt. Csak ajánlani tudom, bár nem olcsó, de van alternatíva (
https://www.nomadsport.eu/termek-8958/relags-mini-kavefozo/)