Miért jó ez a kütyü? Oké, hogy kávét csinál, de milyet? Híg franciás löttyöt?
Bocsánat, a frenchpress- re gondoltam, de akkor nem ebben a topikban volt.
Miért jó ez a kütyü? Oké, hogy kávét csinál, de milyet? Híg franciás löttyöt?
Bocsánat, a frenchpress- re gondoltam, de akkor nem ebben a topikban volt.
A kávét sokféleképpen el lehet készíteni:
FrenchPress
Drip azaz csurgatás
Moka azaz kotyogós
Espresso
Törökkávé
És ilyen sorrendben van a kávéörlés finomsága is. Mindegyikkel lehet finomat készíteni, csak normális kávé kell hozzá, meg tudni kell hogy az adott elkészítési módnak mi a helyes módja. Persze ez bolti téglával felejtős, legalább egy Hario kézi örlő kell, és akkor már az első 3 készítési mód szóba jöhet, kis szerencsével akár a 4. is sikerülhet, és így az ember biztos lehet, hogy kávét iszik, nem mást. Lazaságra az tényleg a frenchpress a leghígabb, de biztosan ez is lehet finom. Egyébként a kávé milyensége nem a "híg vagy sűrű" állagtól függ. Nemrég vettem ToZ-tól egy Minipresso-t, azzal "főztem" a Cafe Frei Párizsi Vaníliakávéból. Nálunk a filter megy nagyon, és azt mondanám, hogy ennek a kávénak mindkét féle extrakció jól áll például.
Kenya AA-t meg nem bírok filterrel meginni, annyira csak a savanykássága jön elő nekem, presszóba meg nagyon király. Van amivel meg ugyanez fordítva érvényesül, filternek jó, presszónak nem annyira. És ittam már jó törökkávét is, persze a zacc pohárban hagyásával ügyeskedni kellett.
French press-em mondjuk azért nincs otthon, mert filterrel is tudok hígabb extrakciót csinálni, és az legalább nem lesz zaccos.