fonti!
Te mint tapasztalt japán kés tulajdonos/használó,szerinted mennyivel másabb (nehezebb/könnyebb) egy ilyen késsel borotválkozni?Van pro-kontra a normál nyeles borotva és a japán kések között,vagy teljesen más világ?
Megköszönném,ha írnál egy szösszenetet erről a kérdéskörről.
Tenksz
Tulajdonképpen a cél ugyanaz, az elôkészítés is és az eszköz is odáig, hogy egy éles kés végzi a borosta eltûntetését.
A kések a régi hagyomány szerint készülnek nagyon különleges élkialakítással, anyaguk jó minôségû szénacél. Rozsdamentes japánnal még nem találkoztam.
A fogás persze más. A japán egyenesnél a mutatóujj és hüvelykujj tartja és irányítja a kést a többi ujjunk a nyélre támaszkodik és stabilizál. A pengének viszont mindig a simább, kevésbé homorú oldala van az arc felé, ezért nem kell átvenni bal kézbe amikor áttérünk a bal orcánkra. A rövidebb él miatt a fordulékonyabb a penge. Ez különösen a kisebb szakáll mellett elônyös. Az a bizonyos 30 fokos szög itt is ugyanúgy tartható. Amit tapasztaltam hogy a speciális élkiképzés miatt sokkal élesebbnek érzem a japán pengét a nyugatinál.
Természetesen más velük a borotválkozás, de nem nehezebb, gyorsan bele lehet jönni, ha az embernek van már egy nyugati típusú borotvás tapasztalata.
Én felváltva használom a két típust hangulatom szerint és ebbôl a szempontból nincs különbség, mert ha más megközelítésbôl is, de végeredményben ugyanazt a feelinget adják.
A karbantartásuk szintén hasonló. Kövön felfektetve húzzuk és a bôrön is hasonlóan. Annyi különbséget javasolnak van még a japánok, hogy a homorúbb él oldalt 5 a 3 arányban élezzûk, fenjük a simábbal szemben. Hogy miért van ez így azt még nem sikerült kiderítenem.
Ezek a saját tapasztalataim, majd ha megpróbáljátok és megszeretitek, ti is mesélhettek.