Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 507297 alkalommal)

Nem elérhető fakemaki

  • Új tag
  • *
  • Hozzászólások: 14
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1470 Dátum: 2015. Szeptember 17. - 20:41:12 »
Sziasztok!

Véletlenül nem tud valaki Pécsett vagy környékén olyan embert aki feltud újítani és élezni normálisan borotvakést?

Nem elérhető bbuffy

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 5187
  • ナイフ少年
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1471 Dátum: 2015. Október 04. - 11:35:44 »
Kősãmánok!

Az Arkansas translucent/opãlos/, milyen szemcsefinomsággal bírhat? Érzetre nekem olyan mintha a japán finish kövemet simogatnám.
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető jenessanyi

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3491
    • Jenes razors
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1472 Dátum: 2015. Október 04. - 12:13:38 »
Kősãmánok!

Az Arkansas translucent/opãlos/, milyen szemcsefinomsággal bírhat? Érzetre nekem olyan mintha a japán finish kövemet simogatnám.

Azt szokták mondani, hogy minél jobban felcsiszolod a felületét annál jobb, de attól függően változhat a finomsága hogy milyen darabot fogtál ki. Egyértelműen finiselő kategória, főleg olajjal használva, 10-12 ezres szintre szokták taksálni. Azért nem szokták szeretni, mert nagyon lassú, 100-150 kör az átlag hogy valami is történjen egy borotvával. Kifejezetten éles, és olyan közepesen irritatív élt szokott eredményezni emlékeim szerint.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető bbuffy

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 5187
  • ナイフ少年
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1473 Dátum: 2015. Október 04. - 12:39:32 »
Köszönöm!
Akkor kb olyan lassú mint a Japán kövem. Meglássuk mit tud, mindenesetre jó nagy példány, elfér rajta minden.
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető Salmo

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1123
  • ne fogdosd az élét
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1474 Dátum: 2015. Október 04. - 16:23:23 »
elfér rajta minden.

No, akkor ha nem jön be mint fenőkő, akkor mehet rá egy terítő, meg a nagyképernyös TV  :kepet:
"Férfiembernek faluhelyen semmi sincs nagyobb mérge mint a beretválkozás, mert ritka a jó beretvakés. Sokkal ritkább, mint a tisztességes fehérnép."

Nem elérhető bbuffy

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 5187
  • ナイフ少年
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1475 Dátum: 2015. Október 04. - 21:15:18 »
Evoilá!



A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető Patrik Chef

  • Új tag
  • *
  • Hozzászólások: 3
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1476 Dátum: 2015. Október 05. - 23:40:03 »
Sziasztok segítségeteket szeretném kérni fenőkő vásárlásához.Szakácskést szeretnék rajta élezni japán fenőkövet néztem 1000/3000 JIS finomságú kő megfelelő lenne?  :)

Nem elérhető Rotbart

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3763
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1477 Dátum: 2015. Október 06. - 00:00:04 »
Az 1000... 1200 bőven elég. Nagyoláshoz kéne egy durvább, valahol JIS 360 és 700 közt, attól függően, mennyire életlen késeket kell helyrehozni. Ha séf vagy és pár naponta élezel, akkor elég lehet az ezres kő. Közte meg gondolom fenőacél.
A háromezres kő után már majdnem borotválkozni lehet a késeddel, szerintem ha nem autentikus szusiban utazol, túlzás lesz...

Nem elérhető bbuffy

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 5187
  • ナイフ少年
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1478 Dátum: 2015. Október 06. - 07:25:36 »
Sziasztok segítségeteket szeretném kérni fenőkő vásárlásához.Szakácskést szeretnék rajta élezni japán fenőkövet néztem 1000/3000 JIS finomságú kő megfelelő lenne?  :)
Haidu 280/600/1000. Nagyméretűek és egy életre letudva, kollega.
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető jenessanyi

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3491
    • Jenes razors
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1479 Dátum: 2015. Október 06. - 08:58:04 »
Az 1000... 1200 bőven elég. Nagyoláshoz kéne egy durvább, valahol JIS 360 és 700 közt, attól függően, mennyire életlen késeket kell helyrehozni. Ha séf vagy és pár naponta élezel, akkor elég lehet az ezres kő. Közte meg gondolom fenőacél.
A háromezres kő után már majdnem borotválkozni lehet a késeddel, szerintem ha nem autentikus szusiban utazol, túlzás lesz...

+1

Átlagos konyhai feladatokhoz nagyon jó az ezres, és karbantartásra is bőven elég. Annál fentebb én csak akkor mennék finomságban, ha van külön zöldséges minőségi szakácskésed (vagy japán, vagy egyedi megrendelés minőségi acélból, a solingeni verzió NEM minőségi acél). Húshoz az ezres szint adja a legjobb harapósság/élesség kombinációját, és zöldséghez is nagyon jól használható. Wüsthof, Zwilling, Dick szintű és az alatti acélokhoz felesleges 1000-nél finomabb kő, úgysem tudják megtartani azt az élt 1-2 vágásnál tovább. Zwillingnek van méregdrága japán acélos verziója, az kivételt képez ez alól, mert az normális acélból van.

Durvább kő szerintem csak akkor kell, ha másnak a késeit is szoktad élezni. Miután 1x megélezed a sajátjaidat, utána szorgalmas karbantartás mellett nem lesz szükség durvább kőre.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető gregg

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 4042
  • Értelmes hozzászólások: 8
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1480 Dátum: 2015. Október 06. - 09:12:41 »
Az alábbiakat támasztják alá a saját kísérleteim(törzsfejlődésem) is. Először 6k-ig fentem a késeket, és még bőröztem is. Utána 2k-ig. Most 1k-ig teszem, és nem lustaságból. Tényleg így működnek a legjobban általános felhasználás esetén. A paradicsom tetején se csúszkálnak. :)


"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető bbuffy

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 5187
  • ナイフ少年
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1481 Dátum: 2015. Október 06. - 09:33:01 »
Az 1000... 1200 bőven elég. Nagyoláshoz kéne egy durvább, valahol JIS 360 és 700 közt, attól függően, mennyire életlen késeket kell helyrehozni. Ha séf vagy és pár naponta élezel, akkor elég lehet az ezres kő. Közte meg gondolom fenőacél.
A háromezres kő után már majdnem borotválkozni lehet a késeddel, szerintem ha nem autentikus szusiban utazol, túlzás lesz...


Átlagos konyhai feladatokhoz nagyon jó az ezres, és karbantartásra is bőven elég. Annál fentebb én csak akkor mennék finomságban, ha van külön zöldséges minőségi szakácskésed (vagy japán, vagy egyedi megrendelés minőségi acélból, a solingeni verzió NEM minőségi acél). Húshoz az ezres szint adja a legjobb harapósság/élesség kombinációját, és zöldséghez is nagyon jól használható. Wüsthof, Zwilling, Dick szintű és az alatti acélokhoz felesleges 1000-nél finomabb kő, úgysem tudják megtartani azt az élt 1-2 vágásnál tovább. Zwillingnek van méregdrága japán acélos verziója, az kivételt képez ez alól, mert az normális acélból van.

Durvább kő szerintem csak akkor kell, ha másnak a késeit is szoktad élezni. Miután 1x megélezed a sajátjaidat, utána szorgalmas karbantartás mellett nem lesz szükség durvább kőre.
Durva kő akkor kell, hozzáteszem sokszor, ha elejted a kést és sérül. Ezt történetesen tudom. Nincs olyan szakács aki nem dobta el, verte oda, stb a késeit. Akkor bizony az 1000 es hurka. Ezért irtam a kősort.
Fenni az ezres plusz acél elég.
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető Patrik Chef

  • Új tag
  • *
  • Hozzászólások: 3
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1482 Dátum: 2015. Október 06. - 10:30:40 »
Nagyon szépen köszönöm a segítséget akkor nézek másik követ.Örülnék ha valaki tudna mondani jó kombi követ max 20ezerért. :)

Nem elérhető Patrik Chef

  • Új tag
  • *
  • Hozzászólások: 3
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1483 Dátum: 2015. Október 06. - 10:34:09 »
http://bolthely.hu/ferfiakjatekboltja/id/01744_Fudo_elezo_ko__600_1000-es__82191 ezt találtam ez megfelelő lenne?és még annyi kérdés hogy dick dickoron fenőacéljaim vannak ovál formában kék és piros nyelű is megvan a piros egy sima ovál acél a kék pedíg ovál polír acél ezek mennyire jó minőségüek? :)


Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici