Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 509158 alkalommal)

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #630 Dátum: 2012. Június 03. - 17:35:17 »
Maga a fekete pigment lesz gondolom, úgy ahogy a krómoxid meg zöld festékekben van benne :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Szőrmók

• Törzstag
« Válasz #631 Dátum: 2012. Június 03. - 17:47:22 »
Ez igazán jó dolog! :sör:

Köszönöm!
Sheffield-England

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
« Válasz #632 Dátum: 2012. Június 03. - 21:36:14 »
Háát, franc tudja. Ahány fekete festék, annyi mindentől fekete, és annyi minden van benne. Az egyik gyártó (a kávéőrlői kapcsán itt is felemlegetett Kyocera pl. kerámiaport is tesz bele)
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető Szőrmók

• Törzstag
« Válasz #633 Dátum: 2012. Június 04. - 23:04:51 »
Megkérdeztem a nyomdászokat!

A mai festékekben pigment anyagok, növényi zsírok, olajok, korom, satöbbi van. Semmi fém alapú.

Hanem a papírban van többek között porcelánföld, ami kemény anyag, továbbá az újságpapírban még textil törmelék is található, ami, megint csak hasznos az élnek.

A papír, mint anyag, a csiszoló hatását tekintve, keményebb a bőrnél, az újságpapírban pedig mindenféle szutyok van, ami bővíti a kört.

Nem vagyok vegyész, sem nyomdász és vitatkozni sem szeretnék! :fetreng:

A nyomdafesték az él alakításánál nem játszik.
Sheffield-England

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #634 Dátum: 2012. Június 05. - 10:51:56 »
Játszik ám az is, ugyanis újságpapiron, azzal érintkezik az él ( azon polírozódik, nemcsak a papiron)... Ami esetleg leválik belőle és húzza magával, az is játszik (mintha iszapolna). Persze nem hatékony, de mivel volt szerencsém újságpapíron is polírozni... A korom is pont jó szemcseméretű, mint ahogyan a cigaretta hamu is. Nem hatékony megoldásnak, de elméletben minden anyag valamilyen szinten használható, csak síkban legyen és abban is maradjon.   

Nem elérhető Szőrmók

• Törzstag
« Válasz #635 Dátum: 2012. Június 05. - 12:22:35 »
Játszik ám az is, ugyanis újságpapiron, azzal érintkezik az él ( azon polírozódik, nemcsak a papiron)... Ami esetleg leválik belőle és húzza magával, az is játszik (mintha iszapolna). Persze nem hatékony, de mivel volt szerencsém újságpapíron is polírozni... A korom is pont jó szemcseméretű, mint ahogyan a cigaretta hamu is. Nem hatékony megoldásnak, de elméletben minden anyag valamilyen szinten használható, csak síkban legyen és abban is maradjon.   

Lassan kerek lesz az újságpapír és a borotvakés története! :fetreng: :sör:
Sheffield-England

Nem elérhető saxon

• Törzstag
« Válasz #636 Dátum: 2012. Június 09. - 16:29:57 »
Tegnap némi vita támadt azon, hogy a Whippeddog által küldött balsafán a porok milyenek és mekkorák. Ma megnéztem:
zöld - króm-oxid - 0,3 mikron
piros - vas-oxid - 0,1 mikron (a tasakon a nyomtatott címke szerint 0,3, de Larry filctollal 0,1-re javította).

A Kremer Pigmente német festékgyárból vannak, kódjuk rendre 44200 és 48100.

A fenti szerint tehát a zöld, a króm a durvább, az jön először. Jelezze, aki szerint Larry mégis rosszul tudja. 1x fentem rajta egy kést, a mellékelt utasításoknak megfelelően, előbb 20 kör a zöldön, aztán 20 kör a piroson. A kés élesebb lett, azóta is kiválóan működik (bár Salmo szerint a sarka "életveszélyes" volt  :crazy:)

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #637 Dátum: 2012. Június 25. - 16:55:44 »
Nem szarral gurigázom, megvettem egy barkácsáruházban a három darab, három színű műanyaglapra ragasztott gyémántos fenőlapokat 1000 forintért. :)
150 - kék
300 - piros
400 - sárga
A sárga műanyagra ragasztott még tán síkban is van. 150x50 a méretük.
Sanyi, ajánlottad, hogy ragasszam fel valami sík dologra. Nekem van vágva itthon fényes felületű greslapom. Az sík, mint a fene, azon is járunk a fél lakásban.
A kérdésem, hogy a műanyaggal együtt ragasszam rá, vagy az fejtsem le róla? Mivel érdemes ragasztani?
Nekem ezek leginkább csak fenőkő síkba hozásához kellenek.
Sajnos az egyik kövemnél valamivel kisebb a méretük. A kő felületén nyolcasokat rajzolva síkoljam csap alatt, vagy van erre jobb módszer? Elegendő a 400-as finomság, eddig ezres, ezerkettessel fejeztem be a műveletet a vásznakon? Az egészet azért találtam ki, hogy ne keljen pancsolnom a vásznakkal, remélem, ki tudom zárni őket.

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #638 Dátum: 2012. Június 25. - 17:02:09 »
Nekem is a sárga volt a legsíkabb, az teljesen jól használható. Ha a tiéd kb sík, akkor szerintem felesleges lefejteni a műanyagról, azzal együtt ragaszd rá nyugodtan. Még akár ráragasztani se fontos, ha nem zavar hogy kicsit nehezebb megfogni a vékonysága miatt. Szerintem mindennek a síkolására kb. megfelel bejáratás után, nem kell mással csiszatolni azon kívül. Csap alatt 8-s formákkal csináltam mindig, jobb ha nem gyűlik fel a két kő között az iszap, és kevesebb a pacsmagolás is mintha máshol csinálnád.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #639 Dátum: 2012. Június 25. - 17:20:43 »
Köszi, Sanyi a gyors és megnyugtató választ!  :borz2:

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #640 Dátum: 2012. Június 25. - 17:30:04 »
 :sör:

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #641 Dátum: 2012. Június 25. - 21:30:37 »
Na, kipróbáltam és szuper jól működött a sárga platnis. Nem ragasztottam sehova, szépen tudtam vezetni a kezemmel.
A kínai 12k-s követ viszont eléggé összekarcolta a síkolás után. Ezzel nem kell törődni? Jobban visz, vagy nem befolyásolja a működését?

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #642 Dátum: 2012. Június 25. - 21:36:16 »
Amíg hosszantiak a karcok addig tapasztalatom szerint nem nagyon zavar be, de ha bekopott a kő utána már nem lesz annyira karcos. Mondjuk én a kínaimat egyszer síkoltam le annó, felcsiszoltam vagy 1000-ig, aztán sose nyúltam hozzá többet síkolóval. Az a kő olyan kemény, hogy normál használat mellett szerintem pár évente kell csak hozzányúlni, akkor is csak azért, hogy megnézd hogy tényleg sík még mindig :D

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #643 Dátum: 2012. Június 26. - 08:12:15 »
Sanyi, FBP - Köszi szépen. A kínaimat én is csak végső polírozáshoz, finomhangoláshoz használom, így nekem sem kopik szinte semmit. Akkor ehhez még előveszem a vásznat, aztán kap egy szép felületet.

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #644 Dátum: 2012. Június 26. - 12:36:22 »
Vizes csiszolóvászon, 1000-1200-as finomságban, sík felületre feszítve. Paszta nincs.  ;)

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici